Retkahtaminen, kenen vastuulla?

Lueskelin Ylen uutista, jossa kerrottiin narkomaanista, joka vaati itselleen päihdepalveluja erityisesti laitoshoitoa. Uutisessa oleva henkilöllä oli kova halu kuntoutua, mutta hänelle tarjottiin ”vain” avokuntoutusta vaatimansa laitoshoidon sijaan. Päihdehuoltolain mukaan palvelut tulee järjestää ensisijaisesti avopalveluina ja toinen syy avopalveluiden ensisijaisuuteen on varmasti raha. Laitoshoidon kokonaiskustannukset ilman päihdepsykiatrista laitoshoitoa olivat kuutoskaupungeissa (Helsinki, Vantaa, Espoo, Turku, Tampere ja Oulu) 156,5 miljoonaa euroa.

Avopalveluiden yli 18-vuotiaaseen väestöön suhteutetut kustannukset olivat kuutoskaupungeissa keskimäärin 26 euroa, kun taas päihdehuollon laitoshoidon vuorokausiin suhteutetut kustannukset olivat esimerkiksi Helsingissä 352 euroa, Espoossa 286 euroa ja Vantaalla 232 euroa.

Vastuuta retkahtamisesta ei tulisi lisätä julkiselle vallalle vaan vastuuta tulisi lisätä enemmän käyttäjien suuntaan korottamalla omavastuuosuuksia sekä maksukattoa.

 

Jani Raespuro
Kokoomus Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu myös kolme lasta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla ja lasten harrastuksissa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon Espoon Kokoomuksen riveistä kuntavaaleissa 2021. Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu