Tervetuloa lastensuojeluun Isis-perheet! Äidit saavat nyt lapsen edun varjolla kaikkea mahdollista

Eilen (20.12.2020) saimme uutisista kuulla, että kuusi Isis-terorristijärjestöön kuuluneiden vanhempien lasta kotiutettiin Syyriasta Suomeen. Erityisedustaja Jussi Tannerin mukaan yhteensä Suomeen on saapunut 20 lasta ja kuusi äitiä al-Holin-leiriltä. Helsingin sanomien julkaisemassa uutisessa mainittiin, että toinen näistä eilen palanneistä äideistä on kirjoitellut Twitteriin Isisin ideologiaa tukevia kommentteja. Twitter-tilin nimi oli ollut ”terroristin äiti”. Olisiko asiassa voitu toimia toisin? Esimerkiksi Tanskassa demari taustaisen pääministerin asenne on ollut aivan toisenlainen. Tanskassa on jopa viety pois kansalaisuus Isis-terrosristijärjestöön kuuluneilta.

Suomi on kyllä rikollisten luvattu maa, jos tarkastellaan asiaa juridisesta näkökulmasta. Pahoin pelkään, että nämä äidit lapsineen pääsevät pelkästään lastensuojelun piiriin ja heidät jätetään tuomitsematta teoistaan. Aika vaikeaa on varmaankin Suomen poliisin selvittään Isis-kalifaatissa tapahtuneita tekoja jälkikäteen. Näitä Isis-äitien lapsia ei välttämättä tulla edes huostaanottamaan lastensuojelumme toimesta, koska lastensuojelulain mukaan avohuollon tukitoimet ovat ensisijaisia.

Lastensuojeluviranomaiset tulevat todennäköisesti arvioimaan perheiden tilannetta tästä hetkestä alkaen. Eli näille perheille tullaan nyt sitten kustantamaan verovaroista kaikki mahdolliset tukitoimet ja palvelut. Lastensuojelulla on lain mukaan myös velvollisuus auttaa asunnon hankkimisessa näille perheille. Tämä on suuri vääryys, että nämä äidit, jotka ovat itse vapaaehtoisesti halunneet lähteä tukemaan terroristijärjestöä, saavat nyt verovaroista tukea uuden elämän aloittamisessa täällä Suomessa. Lapset olisi aivan varmasti voitu erottaa äideistä al-Holin leireiltä, jos tahtoa tähän olisi ollut. Tilanteessa olisi voitu esimerkiksi käyttää lastensuojelulain nojalla kiireellistä sijoitusta. Kiireellisellä sijoituksella olis voitu perustella lasten erottaminen näistä Isis-äideistä.

Joka tapauksessa turvallisuuttamme ei tulla takaaman ilman lainsäädäntömuutoksia, mallia voisi ottaa esimerkiksi Tanskasta.

 

 

Jani Raespuro

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu myös kolme lasta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla ja lasten harrastuksissa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon Espoon Kokoomuksen riveistä kuntavaaleissa 2021. Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu