Tykkääkö keskiluokka maksaa veroja sellaisesta, jota he eivät edes käytä?

Joka neljännellä suomalaisella on yksityinen sairauskuluvakuutus kertoo Ylen uutiset. Uutisartikkelin mukaan kauppa käy etenkin ruuhkavuosiaan elävissä keskiluokkaisissa perheissä. Tutkijat ovat huolestuneita ilmiön vaikutuksesta julkiseen terveydenhuoltoon. Vakuutusten suosio on johtanut myös siihen, että Suomessa on yhä enemmän perheitä, joissa vakuuttaminen periytyy sukupolvelta toiselle. Sairauskuluvakuutusten avulla saa ohituskaistan erikoislääkärille. Niiden avulla voi varata ajan ilman lähetettä suoraan spesialistille, esimerkiksi lastenlääkärille. Kaikki eivät suostu kuuntelemaan julkisen terveysneuvontapuhelimen jonotusmusiikkia vaan lääkäriin halutaan heti. Kuullostaa just siltä mihin näissä sote-uudistuksissakin on ollut pyrkimyksenä.

Sipilän hallituksen sote-uudistus yritys kaatui perustuslaillisiin ongelmiin, jossa tarkoituksena oli hillitä kustannusten kasvua, kun taas tässä uudessa nyky-hallituksen luomassa sote-uudistuksessa on taas piikki auki ja rahaa voi jaella loputtomiin. Yksityisillä sairauskuluvakuutuksilla pääsee kätevästi jonojen ohi, mutta eikö keskiluokkaa suurena veronmaksaja joukkona harmita maksaa tuplasti kahdesta eri järjestelmästä? Eilisessä (27.1.2021) A-studion keskustelussa asiasta keskusteltiin asiantuntijoiden toimesta. Puhetta oli muun muassa siitä, että keskiluokan ei tarvitse nousta barrikadeille vaatimaan parempaa julkista terveydenhuoltoa, kun jonojen ohi pääsee yksityisten sairauskuluvakuutusten avulla. Professori Heikki Hiilamokin kertoi samaisessa A-studion keskustelussa, että edellinen sote-uudistus olis ollut parempi valinnanvapauden näkökulmasta katsottuna ja Hiilamo myös ennusti, että nämä yksityiset sairauskuluvakuutukset tulisivat vain lisääntymään tämän uuden sote-uudistuksen vuoksi.

Mietin, että onkohan keskiluokallakaan enään jatkossa varaa yksityisiin sairauskuluvakuutuksiin samaisessa määrin, kun nyt näyttää siltä, että verot tulevat nousemaan uuden sote-uudistuksen myötä ja se on pois keskiluokan palkasta sitten.

 

Jani Raespuro
Kokoomus Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu myös kolme lasta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla ja lasten harrastuksissa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen ehdolla Espoon kaupunginvaltuustoon Espoon Kokoomuksen riveistä kuntavaaleissa 2021. Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu