Vakavasti ahdistuneet nuoret
Hesarissa oli mielipidekirjoitus, jossa vakavasti ahdistuneen nuoren vanhemmat kirjoittivat, että eivät saa apua nuorensa ahdistusoireisiin. Nuorta oli pompoteltu viidellä eri luukulla ja joka käänteessä oli puhuttu resurssien puutteesta. Törmään näihin vastaaviin tapauksiin usein työssäni lastensuojelussa. On totta, että ihmisiä pompotellaan tällä tavalla luukulta toiselle ja pahimmillaan kukaan ei ota koppia tilanteesta. Paras ratkaisu asiaan olisi, että kaikki palvelut kuten psykiatria ja lastensuojelu saisi samasta paikasta, koska usein näillä lapsilla ja nuorille on asiakkuudet samanaikaisesti myös lastensuojelussa sekä psykiatrian puolella. Näiden sote-uudistusten ideana on ollut, että kuntalaiset saisivat tarvitsemansa sote-palvelut yhdestä paikasta, oikea aikaisesti jne. Katsotaan miten nyt käy tämän uusimman yrityksen kanssa. Kävi miten kävi, niin paras ratkaisu luukulta toiselle pompotteluun olisi sote-keskus ja yhden luukun malli.
Mitä sitten tulee resurssien puutteeseen, niin oli sitten kyse psykiatristen palveluiden tarpeesta tai lastensuojelun, niin näen resurssien puutteen johtuvan isosta asiakasmäärästä. Ja isot asiakasmäärät ajavat työntekijöitä pois, joka heikentää resursseja entisestään. Olen huomannut työssäni, että tänä päivänä vanhemmat lähtevät hyvin herkästi ulkoistamaan lapsen tai nuoren ongelmat jollekin viranomaiselle kuten esimerkiksi lastenpsykiatrille tai lastensuojelun sosiaalityöntekijälle. Tämä johtaa lopulta siihen, että ne jotka sitä apua akuutisti tarvitsisivat, niin eivät sitä sitten nopeasti saa.
Kirjoitat: ”Olen huomannut työssäni, että tänä päivänä vanhemmat lähtevät hyvin herkästi ulkoistamaan lapsen tai nuoren ongelmat jollekin viranomaiselle kuten esimerkiksi…”
Itse olen tehnyt pitkän ja monipuolisen uran päivähoidossa/varhaiskasvatuksessa. En ihmettele lainkaan kirjoittamaasi, sillä jo päiväkodeista alkaen hiukan vaativimmille lapsille haetaan työntekijöiden näkökulmasta ulkopuolista apua..mieluiten diagnoosia, jotta saataisiin lisäresursseja. Lapset siis halutaan ”ulkoistaa”, sen sijaan, että vahvistettaisiin ammatillista osaamista ko lapsen kohtaamisessa ja toiminnan kehittämisessä/muuttamisessa niin, että jokaisella (erilaisella) lapsella olisi tilaa kasvaa ja kehittyä omin pienin askelin.
Vanhemmat siis ”opetetaan” yhteiskunnan/ammattilaisten taholta toimimaan näin, sen sijaan että vahvistettaisiin vanhempana olemista ja käytäisiin rakentavia keskusteluja siitä, miten monella tavalla lasten kanssa voidaan toimia.
Meillä on paljon palvelun ja itse työtoiminnan rakenteissa petrattavaa, ainakin päiväkodeissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kokoomuslainen ehdokas tällaista kirjoita eikä edes ajattele. Kokoomuslaisella nuorella ei ole mitään köyhyys- tai sosiaalisia ongelmia. Piti pitkään miettiä ennenkuin selvisi mistä on kysymys.
Ratkaisu: Ehdokkaan sihteeri on sotkenut, tähän on tullut jonkun köyhälistöpuolueen vaalimainos. Sihteeri on tietysti alipalkattu, ehkä persu, ottanut lisätöitä. Eikun kenkää takapuoleen!
Ilmoita asiaton viesti