Vihervassarit nyt herätys, kuinka monen vielä pitää kuolla tai olla hengenvaarassa ennen kuin toimitte!

Ylen uutisissa oli taas artikkeli nuoresta, joka hyökkäsi veitsen kanssa lastensuojelulaitoksen työntekijän päälle, onneksi tilanteessa sattui olemaan mukana poliisi turvaamassa tilanteen. Joukko Helsingin lastensuojelun työntekijöitä oli ottanut yhteyttä Yleen tuodakseen esiin alan vaarallisuuden. Monet alan toimijat toivovat lakiin sellaisia muutoksia, jotta näihin vaaratilanteisiin voitaisiin todella puuttua eli ettei tarvitsisi pelätä sitä, että joutuu itse syytettyjen penkille. Valitettavaa on, että vihervassarihallituksen agendalla on enemmänkin suojella lasten oikeuksia, jonka johdosta monet sijoitetut nuoret pystyvät salakuljettamaan laitoksiin teräaseita sekä huumeita. Monen lapsen kohdalla lapsen etu toteutuisi vahvemmalla puuttumisella lapsen oikeuksiin siis perusoikeuksiin.

Ylen uutisessa alan työntekijät kertovat, kuinka kodin ulkopuolelle sijoitetut nuoret saavat tulla ja mennä vapaasti, eikä heidän tavaroitaan yleensä tarkasteta. Nuoret tietävät oikeutensa eli esimerkiksi sen, mitä ohjaajat saavat esimerkiksi henkilötarkastuksessa tehdä. Usein vain takit ja laukut tarkistetaan, koska nuoria ei saa riisuttaa. Työntekijöiden mukaan laitoksiin kulkeutuu jatkuvasti huumeita ja teräaseita esimerkiksi vaatteisiin piilotettuna. Moni työntekijä pitää vaarallisena, kun nuoret tulevat laitokseen kaupungilta kamapäissään. Eräs työntekijä kuvaa laitoksen meiningin olevan kuin vankilassa. Osastolla on pahasti huume- ja rikoskierteessä olevia nuoria, jotka eivät kunnioita muita. Tilanne näyttää menneen siihen, että lapset johtavat aikuisia. Lastensuojelulaki tulisi saada siihen muotoon, että ongelmalasten ja -nuorten kohdalla voitaisiin tehdä nopeasti ratkaisuja, joilla taataan muiden turvallisuus, kertoo uutisartikkelissa haastateltu työntekijä.

Uutislähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-11949274

https://stm.fi/hanke?tunnus=STM004:00/2021

+5
Jani Raespuro
Kokoomus Espoo

Olen vuonna 1983 syntynyt, avioliitossa ja perheeseen kuuluu myös kolme lasta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla ja lasten harrastuksissa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja töissä olen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä.
Sähköposti: jani.raespuro.jr@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu