Naisen euro on 102 senttiä

Emeritustutkija Pauli Sumanen kertoo Taloussanomien artikkelissa, että kun huomioidaan ylityöt ja käytetään laskelmissa palkan käteen jäävää osuutta (eli huomioidaan verot), niin naisen euro on 102 senttiä. Sumanen haluaa myös särkeä myytin kotitöiden raskauttamista naisista, ja viittaa Sosiaali- ja terveysministeriön tutkimuksiin, joiden mukaan parisuhteessa elävä mies tekee viikossa 8,5 tuntia enemmän yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä kuin naispuolinen kumppaninsa.

Vaikka periaatteessa vastustankin sukupuolijakoa yleensä kaikissa asioissa, niin olen kuitenkin tyytyväinen nähdessäni kaiken sen ”naisen euro on 80 senttiä” hokemisen jälkeen myös toisenlaisia tutkimustuloksia. Taloussanomien artikkelissa Sumanen menee jopa niin pitkälle, että vaatii miehille palkankorotuksia. En tiedä miten tosissaan hän on, mutta luonnollisesti vastustan sukupuoleen perustuvia korotusvaatimuksia — olivatpa ne kohdennettu kummalle sukupuolelle tahansa. Vain varusmies- ja siviilipalveluksesta kunnon palkka -vaatimukseen voin yhtyä. Tosin varusmiespalvelunkin suhteen pitäisin oleellisempana sen tasa-arvoistamista eli joko myös naisille ase- tai siviilipalvelusvelvollisuus tai sitten palvelu vapaaehtoiseksi molemmille sukupuolille. (Jälkimmäiseen vaihtoehtoon liittynee käytännössä kiinteästi tuo palkankorotusvaatimus.)

Myös vaatimus naisten korotetusta sairasvakuutusmaksusta on mielenkiintoinen, sillä artikkelin mukaan naiset maksavat sairausvakuutuksen tuloista 45 prosenttia, mutta naisten osuus julkisen terveydenhuollon ja vanhustenhuollon menoista on 59 prosenttia. Sukupuoli voisi tietysti olla yksi maksuun vaikuttava tekijä, mutta jos tuolle linjalle lähdettäisiin, niin sen ei tietenkään pitäisi olla ainoa, vaan myös elintapojen ja ehkä jopa perintötekijöiden pitäisi vaikuttaa maksun suuruuteen. Saattaisi tulla liian hankala ylläpidettävä ja kallis järjestelmä.

Eniten kuitenkin toivoisin, että ihmisiin alettaisiin suhtautua yksilöinä, eikä milloin minkäkin viiteryhmän edustajina. Meillä on isopalkkaisia naisia ja pienipalkkaisia miehiä ja vice versa. Antaa heidän olla, ja tehdä töitä juuri sen verran kuin haluavat ja pystyvät. Koko sukupuoleen perustuvan tilastoinnin voisi minusta lopettaa. Jos on ihan pakko tilastoida jonkin muuttujan mukaan, niin palkkaeroja, johtajanpaikkojen määriä ynnä muita merkityksettömiä asioita voisi vaihteeksi tilastoida vaikkapa silmien värin tai nenän muodon perusteella. Montakohan senttiä sinisilmäisten euro olisi?

janikorhonen
Muut Jyväskylä

Riippumaton liberaali

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu