Bitcoin sijoituskohteena

Bitcoin on joululomien aikoihin rikkonut hintaennätyksiä harva se päivä. Suurimmassa virtuaalivaluuttapörssissä Binancessa noteerattiin tänään bitcoinin hinnaksi noin 38 000 Yhdysvaltain dollaria eli 31 000 EUR. Siitä innostuin pohtimaan bitcoinia sijoituskohteena.

En kuluta tässä bittejä teknisiin kuvauksiin. Siitä löytää helposti paljonkin luettavaa netistä hakemalla. Tässä ja tässä pari suomalaista sivustoa kuitenkin esimerkeiksi. Sen kuitenkin totean, että minun mielestäni paras puoli bitcoinissa on sen idea olla arvonsa säilyttävä raha, jota on hyvin vaikea väärentää, mutta helppo ja halpa siirtää minne päin maapalloa tahansa (kunhan verkkoyhteys löytyy). Sijoitusmielessä bitcoin ei ole niinkään maksuväline vaan arvon säilyttäjä kuten esimerkiksi kulta.

Perusajatukseni bitcoiniin sijoittamisen takana on siis pelko siitä, että euron arvo laskee. Tai se on oikeastaan tieto. Onhan ihan EKP:n virallinen tavoite pitää vuotuinen inflaatio noin 2%:ssa. Euron arvon siis halutaan laskevan, ja pyritään ainoastaan siihen, että lasku olisi tasaista ja hidasta. Pelon osuus koskee lähinnä sitä, että tuosta tavoitteesta mennään yli esimerkiksi koronaelvtyksen tai Etelä-Euroopan maiden talousongelmien takia.

Yhden bitcoinin hinta, noin 30 000 eur, tuntuu varmasti kalliilta, mutta sitä voi ostaa lähes mielivaltaisen pienissä osissa. Bitcoinin voi jakaa pienimmillään yhteen sadasmiljoonasosaan, jota kutsutaan satoshiksi. Yhdellä eurolla saa siis nykyään noin 3300 satoshia. Mutta millaista tuottoa bitcoiniin sijoittamisella voisi teoriassa saada? Nämä ovat tietysti vain arvauksia, mutta kaikista arvauksistani on tehtävissä sama päätelmä: huolimatta nykyisestä kaikkien aikojen korkeimmasta hinnasta, bitcoinilla on vielä paljon nousupotentiaalia. Pasi Matilainen ehtikin jo käsitellä tätä aihetta erinomaisessa artikkelissaan.

Itse mielelläni kutsun bitcoinia ”digitaaliseksi kullaksi” ja siitä saankin ensimmäisen tavan arvioida bitcoinin nousupotentiaalia. Maailman sijoituskultamarkkinoiden (jossa jätetty huomiotta kullan käyttö teollisuudessa, koruissa yms.) arvo on tällä hetkellä noin 3000 miljardia USD. Bitcoinien teoreettinen enimmäismäärä on 21 miljoonaa kappaletta (tosin viimeiset niistä tulevat kiertoon vasta 2100-luvulla ja osa on mahdollisesti jo nyt hukkunut lopullisesti, jos niiden omistajat ovat hukanneet privaattiavaimensa). 3000 miljardia jaettuna 21 miljoonalla tekee 142 857 USD. Tuo olisi siis yhden bitcoinin hinta, jos se syrjäyttäisi kullan maailmanmarkkinoilla.

Toisen arvauksen voi saada pörssien markkina-arvoa käyttämällä. Maailman pörssien yhteenlaskettu markkina-arvo ylitti viime vuonna 85 000 miljardia USD. Niistä nyt ei tietenkään kaikki raha koskaan siirry bitcoiniin, mutta viisi prosenttiakin tekisi yhden bitcoinin hinnaksi 202 381 USD.

Edellä mainitut kaksi arvausta lähtivät siitä, että bitcoin olisi puhtaasti spekulatiivinen sijoituskohde. Mielikuvituksellisempiin ja siten myös isompiin arvauksiin voi päätyä, jos huomioidaan toive siitä, että bitcoin joskus saavuttaisi tavoitteensa ja siitä tulisi maailmankaupassa käytettävä ihan oikea valuutta. Silloin sitä voisi verrata nykyiseen maailmanvaluuttaan Yhdysvaltain dollariin. CEIC:n mukaan dollareita oli vuoden 2020 marraskuussa kierrossa ennätykselliset 6047 miljardia. Jos ne korvautuisivat bitcoineilla, niin yhden bitcoinin hinnaksi tulisi 287 952 USD. Tuohon tulisi lisäksi vielä se, että jos noin kävisi, niin todennäköisesti bitcoiniin siirtyisi huomattavasti arvoa myös muista valuutoista.

Tästä pääsemmekin huikeimpaan arvaukseen eli kuvitelmaan, jossa bitcoinista todella tulisi laajasti käytetty maailmanvaluutta. Sille en tähän edes osaa laskea tarkkaa arvoa, mutta maapallolla on nyt noin 8 miljardia asukasta, ja bitcoineja ei koskaan tule olemaan enempää kuin korkeintaan 21 miljoonaa kappaletta eli 0,002625 bitcoinia per asukas. Tuo olisi siis se summa, joka ihmisillä keskimäärin on pankkitileillään, lompakoissaan tai patjojensa alla ja joilla he hoitavat päivittäiset laskunsa ja ostoksensa. Nykykurssilla tuon määrän bitcoineja saisi vajaalla kahdeksallakymmenellä eurolla. Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole olla sijoitussuositus, mutta tuon verran uskallan suositella jokaista bitcoiniin laittamaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu