Digieuro on kauhea ajatus
En tiedä, onko kyse tietoisesta propagandasta vai asiaan perehtymättömyydestä, mutta Yle julkaisi luokattoman uutisen EKP:n digieurosuunnitelmista.
Ensimmäisenä haluan valittaa otsikosta, jossa hehkutetaan, että rahankäytöstä on tulossa euroalueella täysin ilmaista. Ikään kuin pankkiautomaatin käytöstä tuleva muutaman prosentin lisäkulu, jolta välttyy ottamalla lomakassan mukaansa perinteisinä setelirahoina, turistin lomabudjetissa olisi tässä missään määrin oleellinen asia. Väkisinkin tulee mieleen, että tässä yritetään myydä ajatusta kuluttajille sen yhtä pienen pientä positiivista puolta korostamalla. Eikä sekään ihan täysin taida edes pitää paikkaansa. Ainakin minun S-pankin Visa-kortillani on jo nyt neljä ilmaista käteisnostoa kuukaudessa missä tahansa EU-maassa, ja sen yli menevät nostot maksavat 1,50 eur/kpl myös Suomessa.
Artikkelin väliotsikko ”Alkaisiko isoveli valvoa?” sen sijaan osuu asian ytimeen, mutta vastaus otsikon kysymykseen on varsin kummallinen. Aluksi myönnetään, että digirahasta ei koskaan saada täysin tunnistamatonta, eikä siihen digieurossakaan edes pyritä, koska viranomaisten on pystyttävä ehkäisemään rahanpesua ja terrorismin rahoitusta. Kuitenkin samaan syssyyn luvataan, että eurojärjestelmä ei saisi tietoa siitä, mitä yksittäiset ihmiset tekevät rahallaan. Haluaisinpa todellakin tietää, miten nuo kaksi asiaa ovat samaan aikaan mahdollisia. Miten EKP valvoo, että minä en pese rahaa tai lähetä sitä terroristeille, jos he eivät saa tietoa siitä, mitä minä rahallani teen?
Entä mitä ”terrorismin rahoitus” tai edes terrorismi varsinaisesti tarkoittaa? Wikipediassakin mainitaan erikseen, että terrorismin määrittely on edelleen kiistanalainen. Pommeja väkijoukoissa räjäyttelevät ja niistä julkisesti vastuun ottavat järjestöt ovat toki selviä tapauksia, mutta mitäs, jos vaikka antaa rahaa Mannerheimintien tukkineelle Elokapina-liikkeelle? Voisiko sen halutessaan tulkita terrorismin rahoittamiseksi? Kanadassa ainakin on tulkittu koronarajoituksia vastaan protestoineiden teitä tukkineiden rekkamielenosoitusten tukeminen terrorismin rahoittamiseksi.
Kannattaa myös huomioida, että vaikka olisikin niin, että nykyiset ”isoveljet” olisivat liikkeellä ihan vilpittömin mielin eivätkä haluaisi tai pyrkisi yksittäisiä kansalaisia kyttäämään, niin tulevaisuuden vallanpitäjistä emme tällä hetkellä voi tietää mitään. Kun järjestelmä on kerran luotu, niin valvonnan mahdollisuus säilyy, vaikka sitä ei välittömästi otettaisikaan käyttöön.
Fyysisestä rahasta ei saa koskaan luopua. Kohta alkaa rahastus numeroista tilillä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, raha on vaihdon väline ja vaihtoa pitää pystyä tekemään vaikka kadulla ilman digilaitteita, tiernapojille ja kerjäläiselle tai musikantille pitää voida antaa almu j.n.e. Lapsetkin pitävät viikkorahoistaan, joilla voi ostaa jätskitöttetön ilman mitään vempeleitä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo kauan sitten opetin korttipakan salaisuudet penskoille. Annoin viikkorahat pieninä kolikoina ja voitin ne kahden jokerin pokerissa takaisin. Kunnes tajusivat, että huijasin…..ja se ilo loppui siihen.
Digiaikana pitäisi olla jonkinlainen maksupäätejärjestelmä salasanoineen. Visuaalisuus katoaa, kun ei tarvitse painaa muuta kuin nappia. Ehkä tuo huijaus menisi paremmin läpi. Mene ja tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Mihinkäs se tie veikään, joka oli hyvillä aikomuksilla kivetty?
Ainakaan itse en koe tarvetta digirahalle. Hirveältä tuntuisi, jos siitä tulisi ainoa rahan muoto.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka itsekin sitä mieltä, että käteinen raha pitää säilyttää, niin vaikeata senkin kanssa voi olla.
Ostin huutokaupatcomista/sakalta auton, joka sivumennen sanottuna oli virhe. Huijareita molemmat.
Mutta joo..maksamiseen oli ainut mahdollisuus tilisiirto ja kun ei tililläni ollut tarpeeksi, jouduin ottamaan piparipurkista muutaman päällimmäisen setelin. Niiden kanssa sitten spankin kassaneidin puheille ja hän alkaa tentata ”mistä rahat peräisin”. Onneksi olin juuri aiemmin myynyt vanhan autoni, niin kerroin saaneeni rahat siitä kaupasta. Sekään ei vielä riittänyt, vaan piti käydä Trafin sivuilta hakemassa todistukset tehdystä kaupasta.
Ei tämä enää nykyisin ihan kivutonta ole..käytti sitten korttia, tahi käteistä. Lisää valvontaa emme kuitenkaan mielestäni tarvitse, ainakaan näissä yksityishenkilöiden pienissä rahansiirroissa.
Laitetaan nyt tähän vielä summa, kun se ehkäpä jotakuta kiinnostaa..eli niinkin iso raha kuin 1.500€ oli kyseessä.
Ilmoita asiaton viesti
Arvelen, että näin tulee käymään, että käteinen korvataan digirahalla ja ihmiskunta ajautuu synkistä synkimpään vaiheeseensa, jossa isoveli ”hyvien asioiden varjolla” (antiterrorismi ym.) kontrolloi kaikkea mitä pystyy. Lisäksi homman toteutus perustuu tekoälyyn. Kiinan sosiaalinen pisteytys on tästä esimakua
Ilmoita asiaton viesti