Digieuro on kauhea ajatus

En tiedä, onko kyse tietoisesta propagandasta vai asiaan perehtymättömyydestä, mutta Yle julkaisi luokattoman uutisen EKP:n digieurosuunnitelmista.

Ensimmäisenä haluan valittaa otsikosta, jossa hehkutetaan, että rahankäytöstä on tulossa euroalueella täysin ilmaista. Ikään kuin pankkiautomaatin käytöstä tuleva muutaman prosentin lisäkulu, jolta välttyy ottamalla lomakassan mukaansa perinteisinä setelirahoina, turistin lomabudjetissa olisi tässä missään määrin oleellinen asia. Väkisinkin tulee mieleen, että tässä yritetään myydä ajatusta kuluttajille sen yhtä pienen pientä positiivista puolta korostamalla. Eikä sekään ihan täysin taida edes pitää paikkaansa. Ainakin minun S-pankin Visa-kortillani on jo nyt neljä ilmaista käteisnostoa kuukaudessa missä tahansa EU-maassa, ja sen yli menevät nostot maksavat 1,50 eur/kpl myös Suomessa.

Artikkelin väliotsikko ”Alkaisiko isoveli valvoa?” sen sijaan osuu asian ytimeen, mutta vastaus otsikon kysymykseen on varsin kummallinen. Aluksi myönnetään, että digirahasta ei koskaan saada täysin tunnistamatonta, eikä siihen digieurossakaan edes pyritä, koska viranomaisten on pystyttävä ehkäisemään rahanpesua ja terrorismin rahoitusta. Kuitenkin samaan syssyyn luvataan, että eurojärjestelmä ei saisi tietoa siitä, mitä yksittäiset ihmiset tekevät rahallaan. Haluaisinpa todellakin tietää, miten nuo kaksi asiaa ovat samaan aikaan mahdollisia. Miten EKP valvoo, että minä en pese rahaa tai lähetä sitä terroristeille, jos he eivät saa tietoa siitä, mitä minä rahallani teen?

Entä mitä ”terrorismin rahoitus” tai edes terrorismi varsinaisesti tarkoittaa? Wikipediassakin mainitaan erikseen, että terrorismin määrittely on edelleen kiistanalainen. Pommeja väkijoukoissa räjäyttelevät ja niistä julkisesti vastuun ottavat järjestöt ovat toki selviä tapauksia, mutta mitäs, jos vaikka antaa rahaa Mannerheimintien tukkineelle Elokapina-liikkeelle? Voisiko sen halutessaan tulkita terrorismin rahoittamiseksi? Kanadassa ainakin on tulkittu koronarajoituksia vastaan protestoineiden teitä tukkineiden rekkamielenosoitusten tukeminen terrorismin rahoittamiseksi.

Kannattaa myös huomioida, että vaikka olisikin niin, että nykyiset ”isoveljet” olisivat liikkeellä ihan vilpittömin mielin eivätkä haluaisi tai pyrkisi yksittäisiä kansalaisia kyttäämään, niin tulevaisuuden vallanpitäjistä emme tällä hetkellä voi tietää mitään. Kun järjestelmä on kerran luotu, niin valvonnan mahdollisuus säilyy, vaikka sitä ei välittömästi otettaisikaan käyttöön.

janikorhonen
Muut Jyväskylä

Riippumaton liberaali

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu