Onko lievien seksuaalirikosten vanhenemisaika liian pitkä?

Roope Salminen sai tämän vuoden syyskuussa Helsingin käräjäoikeudessa tuomion pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Tuomioon johtaneet tapahtumat sattuivat alkoholinhuuruisena yönä elokuussa 2015. Salminen sai kuulla syytteestä ensimmäisen kerran poliisin otettua häneen yhteyttä huhtikuussa 2018 eli yli kaksi ja puoli vuotta tapahtumien jälkeen. Jos poliisi on toiminut ripeästi, niin Salmista syyttänyt nainen on siis tehnyt ilmoituksen vasta vuoden 2018 puolella.

Onko järkevää, että tämäntyyppisissä rikoksissa ilmoituksia voi tehdä noin pitkän ajan kuluttua itse tapahtumista? Kysehän on sana sanaa vastaan -tapauksista, joten todistusaineisto koostuu pääosin ellei jopa kokonaan asianomistajien ja todistajien kertomuksista. Voidaanko niitä pitää luotettavina yli kahden vuoden aikaisista tapahtumista? Onko kohtuullista olettaa, että syytetty pystyisi puolustautumaan kertomalla tapahtumista johdonmukaisesti ja virheettömästi? Eräs naispuolinen ystäväni tiivisti ongelman viiltävästi: ”Jatkossa jokainen mies saa pelätä, että joku katkeroitunut kännisäätö kolmen vuoden takaa haastaa oikeuteen. Onnea matkaan vaan miehille.”

Jos on niin kyyninen kuin minä, havaitsee myös, että naisen tekemän ilmoituksen ajankohta osuu aika hyvin siihen, kun Salmisen ura lähti nousuun. Maaliskuussa 2016 Salmisen Roope Salminen & Koirat -yhtyeen Madafakin darra -single myi platinaa ja keväällä 2017 hän pääsi juontamaan huippusuosittua viihdeohjelmaa Putousta. En voi välttyä epäilykseltä, että motiivina olisi kokonaan tai osittain ollut mahdolliset vahingonkorvaukset Salmiselta, jonka tilipussi oli varmaankin lihonut merkittävästi. Ilmoitus vain poliisille ja summa korvausvaatimukseen. Mitään siinä ei ainakaan häviäisi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu