Sanna Ukkola on maailman viisain ihminen

Ukkola kertoo kolumnissaan eutanasiaa haluavasta hollantilaisesta Zoraya ter Beekistä. Hollannin lakien sallimana eutanasia on ilmeisesti myös päätetty hänelle suoda. Kirjoituksessaan Ukkola tekee selväksi, että päätös on väärä, ja niin ei tulisi toimia.

Zoraya asuu yhdessä miesystävänsä kanssa. Ukkola ei tiedä tai ainakaan kerro, kauanko he ovat eläneet yhdessä, mutta päätellen siitä, että he ovat muuttaneet yhteen ja hankkineet kaksi kissaa, niin ei suhde ainakaan ihan täysin tuore ole. Eutanasia on sen verran iso juttu, että olettaisin pariskunnan käyneen asiaa läpi useaan kertaan. Ihmettelen, jos Zorayan miesystävällä ei ole ollut hyvinkin voimakasta kantaa asiaan. Puolison lisäksi voisin kuvitella Zorayalla olevan muitakin läheisiä, joiden kanssa hän on asian ottanut puheeksi.

Eutanasian tulee toteuttamaan kotikäynnin tekevä lääkäri. Olettaisin lääkärien pätevyysvaatimusten Hollannissa olevan suunnilleen samaa tasoa kuin Suomessakin. Lääkäri on siis varmasti tutkinut Zorayan ja keskustellut hänen kanssaan mahdollisesti jopa useaan kertaan. Selvästikin kyseinen lääkäri on tullut siihen tulokseen, että Zorayan pyyntö on perusteltu, ja hän voi sen lääkärin etiikan puitteissa toteuttaa.

Ukkola kuitenkin tietää paremmin. Zorayan läheiset eivät tiedä mitä he tekevät. Lääkäri on täysin ammattitaidoton robotti, joka sen enempiä ajattelematta pyydettäessä murhaa ihmisen. Kaikkein vähiten merkitystä on tietenkin Zorayan omalla mielipiteellä. Hänhän on masentunutkin ja kaikkea. Ei hän kykene päättämään omasta elämästään. Ukkola kykenee! Ja kaikki tämä ilman, että Ukkola on kertaakaan tavannut ketään asiaan liittyvistä ihmisistä. Ei tuollaista viisauden määrää voi kuin kadehtien ihailla.

janikorhonen
Muut Jyväskylä

Riippumaton liberaali

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu