Afrikan tähti

Afrikan tähti on erittäin hieno ja älykäs lautapeli. Sen on kehittänyt suomalainen Kari Mannerla.

Siinä pelaajat etenevät Afrikan kartan pohjalta tehdyllä pelilaudalla noppaa heittämällä ja kääntävät pahvisia laattoja aarteiden löytämiseksi.

Tätä peliä on pelattu aina siirtomaa-ajoilta asti.

Afrikan maiden rajat eivät perustu kansalaisuuksiin ja heimoihin, vaan ovat peräisin siirtomaa-ajoilta, jolloin länsimaat jakoivat Afrikan vetäen valtioiden rajat viivottimella.

Näin valtioiden sisälle jäi eri kansallisuuksia ja heimoja ja syntyi sotia.

Se, miksi Afrikasta vaeltaa väkeä Eurooppaan on länsimaiden itsensä vika, samoin kuten Irakista tai Syyriasta tuleva pakolaisväestö.

Afrikassa on valtavat luonnonvarat, mutta sen asukkaat ovat köyhiä. Tämä johtuu siitä, että länsimaat ryöstävät luonnonvarat jalostamattomina omaan käyttöönsä, ja keräävät voitot omiin taskuihinsa.

Toisin sanoen he pelaavat Afrikan tähteä.

Se tässä on hauskaa, että Afrikasta varastetaan ensin luonnonvarat jalostamattomina länsimaisten suuryritysten käyttöön. Kun ne on taottu voitoiksi ja elektroniikaksi, ne palautuvat lopulta elektroniikkajätteenä takaisin Afrikkaan. Sinne kait ne meni vanhat jääkaapitkin freoneineen.

https://yle.fi/uutiset/3-10472211

Näin pelastimme maapallon otsonikerroksen.

Otsonikerroksen jälkeen pelastamme ilmaston. Ennen piti säästää sähköä. Nyt pitää hankkia sähköauto.

Akkujen raaka-aineiden kysynnän on arveltu räjähtävän sähköautobuumin ansiosta. Litium-ion-akkuja käytetään sähköautojen lisäksi myös puhelimissa ja läppäreissä. Akkujen valmistamiseen tarvitaan monia metalleja ja mineraaleja. Yhtä sähköautoa varten tarvitaan muun muassa 12 kiloa kobolttia, seitsemän kiloa litiumia ja 36 kiloa nikkeliä.

Lähes 60 prosenttia koboltista tulee tällä hetkellä Kongon demokraattisesta tasavallasta. Kaivoksissa kaivetaan metalleja vaarallisissa oloissa ja lapsityövoiman hyväksikäyttö on yleistä. Koboltin kaivuu on myös yhdistetty korruptioon, aseellisiin ryhmiin ja verovälttelyyn.

Eläkepäivillään Mannerla laati myös uuden version vanhasta lautapelistään Inkan aarre, joka sijoittuu Etelä-Amerikkaan ja muistuttaa pelimekaniikaltaan Afrikan tähteä.

Reilu puolet litiumtuotannosta tuleekin Etelä-Amerikasta, pääasiassa Argentiinasta ja Chilestä. Samaan aikaan kuin kaivosala tuo paikallisille työpaikkoja, litiumin tuotanto kuluttaa valtavia määriä vettä jo ennestään kuivilla alueilla. Lisäksi louhinta-alueilla asuvat alkuperäiskansat jäävät kokonaan paitsi litiumin tuomista rikkauksista.

Akkuihin tulee myös grafiittia, josta kaksi kolmasosaa tulee Kiinasta, missä kaivuu on saastuttanut juomavesiä ja peittänyt kyliä tummaan tomuun.

Afrikka, Etelä-Amerikka ja Lähi-itä pysyvät taloudeltaan köyhinä, koska niiden luonnonvarat päätyvät länsimaisten kolonialistien käsiin ja voitoiksi pelaajien taskuihin.

”Tosikot voisivat väittää, että Afrikan tähti on kolonialistinen peli, koska pelaajat ovat siellä vain rohmuamassa luonnonvaroja. Epäilemättä peli kantaakin mukanaan siirtomaavallan perintöä, mutta toisaalta pelin rosvotkin näyttävät eurooppalaisilta. Onko lopultakaan suurta eroa pelaajien ja pelilaudalla lymyävien western-henkisten ryöväreiden välillä?” -Hannu Salmi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu