Saako rasisti matkustaa taksilla?

Husu Hussein kohautti jälleen kertomalla julkisuuteen kohdanneensa rasistisen taksiasiakkaan.

Kertomus on muuttanut luonnettaan matkan varrella, mutta Husu joka tapauksessa kertoo ”heittäneensä” asiakkaan pois taksista kesken matkan.

Olen itse työskennellyt taksinkuljettajana vuosina 1992-1998.

Monenlaista törkyturpaa on kyydissäni istunut. Koska asiakkaat ovat usein alkoholin vaikutuksen alaisia, heidän suustaan voi tulla lähes mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.

Tämä on osa taksinkuljettajan työtä.

Välillä olet terapeutti, välillä roska-astia, välillä oksennussanko.

On taksinkuljettajan ammattitaitoa, kun hän vie asiakkaan perille tämän kunnosta tai sanoista välittämättä.

Lisäksi taksinkuljettajalla on vaitiolovelvollisuus, jonka vuoksi et voi esimerkiksi lähteä huutelemaan, mitä taksissa on puhuttu tai tehty.

Monet naiskuskit joutuvat alati seksuaalisen häirinnän kohteeksi asiakkaidensa taholta. Ammattitaitoinen kuljettaja kuitenkin klaaraa tilanteen joko huumorin tai muun keinon avulla siten, että asiakas pääsee turvallisesti perille.

Jouduin joskus jopa kyyditsemään aseitautunutta pankkiryöstäjää. Hetki ennen kyytiä radiosta kuulin paikallisen pankin ryöstetyksi asein.

Ei mennyt kauaa kun toinen ryötäjistä (jonka epäilin jo kyydin alkaessa olevan yksi ryöstäjistä) istui kyytiini ja matka alkoi.

Kyydin lopuksi sain maksun säästöpankin kassalta ”nostetuilla” tuoreina seteleinä. Ristin käteni, etteivät poliisit olleet matkan varrella pysäyttämässä autoa. Siinä tapauksessa kyyti olisi voinut saada toisenlaisen lopun.

Taksinkuljettajille on tuttua, että joku matkustajista oksentaa autoon, laskee allensa tai istuu penkkiin paskat housuissa.

Taksinkuljettaja saa myös alati kuulla erilaisia solvauksia.

Tästä huolimatta taksin tehtävä on viedä asiakas perille hänen ihonväristään, poliittisista mielipiteistään, kansallisuudesta tai uskonnosta riippumatta.

Taksi kuljettaa myös rikollisia, prostituoituja asiakkaineen, huumausaineiden välittäjiä ja käyttäjiä, rasisteja, homoja, lesboja ja transihmisiä, ääriliikkeiden edustajia, ketä tahansa.

Kyytiin voi istahtaa ihka oikea uusnatsi mielipiteineen. Tai vaikkapa lapsen raiskauksesta tuomion saanut henkilö. Perverssi äijä inhottavine juttuineen. Ilmastoaktivisti. Nenänkaivaja. Kuka tahansa.

Taksinkuljettajan tehtävä ei ole arvioida, onko asiakas hänen mielestään yhteiskuntakelpoinen tai mahdollisesti rikollinen.

Moni asiakas uhkasi minutkin jopa tappaa, mutta aina asioista selvittiin puhumalla.

Husu kertoi aiemmin, että hänen mielestään kaikki perussuomalaiset (ja perussuomalaisia äänestäneet) ovat rasisteja.

Uuden taksikeissin ulostulossa, Husu sanoo, ettei hän ota vastaan rahaa rasisteilta (siis perussuomalaisten kannattajilta?).

Melko jyrkkää puhetta taksinkuljettajalta.

Eikö perussuomalaisia äänestävä henkilö saa laukoa taksissa omia poliittisia mielipiteitään ilman että kuljettaja hermostuu ja heittää asiakkaansa ulos?

Varmasti useat ulkomaalaistaustaiset taksinkuljettajat saavat kuulla solvauksia, milloin ovat rättipäitä, milloin neekereitä.

Mutta näitä solvauksia kuulevat myös kantasuomalaiset taksinkuljettajat. Erityisesti humalaisten suusta voi tulla mitä tahansa tekstiä.

Taksi on kuitenkin paikka, jossa kuljettajalta vaaditaan hyviä hermoja ja kärsivällisyyttä.

Kunnianloukkauskannetta en ole kuullut koskaan nostettavan, vaikka taksikuskit saavat tuon tuosta kuulla olevansa ties mitä, heitä voidaan uhata turpaan vedolla, tai jopa tappamisella.

Taksikuski antaa kuitenkin solvausten mennä toisesta korvasta sisään, ja toisesta ulos.

On toki myös tapauksia, jossa paikalle tarvitaan poliisi selvittelemään asiaa.

Usein näissä tapauksissa on kuitenkin kysymys rahasta, eli asiakas ei aio maksaa taksimatkaansa.

Miten Taksi Helsinki toimii jatkossa? Viekö Husu esimerkiksi Jussi Halla-ahon perille, mikäli hän sattuu olemaan ajovuorossa?

Voiko Taksi Helsingin palveluita käyttää myös perussuomalaisten äänetäjät, vaikka Husu kieltäytyy ottamasta rasisteilta rahaa?

Entä saako aito rasisti matkustaa taksilla?

Jos ajatellaan, että minä olisin tunnustuksellinen uusnatsi univormuineen, saisinko käyttää taksia?

Tai jos tavallinen persvakoäijä tilaa taksin, ja kertoo tummaihoiselle kuljattajalle, ettei pidä maahanmuutosta, loppuuko kyyti siihen paikkaan?

Entä jos asiakkaalla on hakaristi olkavarressa, kieltäytyykö taksi ottamasta häntä kyytiin?

Tai asiakkaalla on tatuoituna käsivarteen teksti: ”Suomi suomalaisille”, heittääkö taksi pellolle?

Summa summarum; taksimies, tai taksinkuljettaja sukupuoleen tai ihonväriin katsomatta, joutuu aina kuuntelemaan kaikenlaista sontaa.

Kyytiin voi istua millainen kusipää tahansa. Mutta taksin tehtävä ei ole arvioida ihmistä tai hänen luonnettaan, vaan viedä hänet paikasta a paikkaan b.

Ja mikäli selvitään ilman käsirysyä, kyyti voidaan katsoa onnistuneeksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu