Sukupuolenkorjausleikkaus apinalle

Tekikö ne muuten eläinkokeita ensin eläimillä ennen kuin aloittivat sukupuolenkorjaukset ihmisille?

Tietääkö kukaan? Tehtiinkö ensin apinalle kokeeksi ennen kuin ihmiselle uskallettiin alkaa tehdä?

Ja millaisia noista apinoista tuli?

”Vain eläinkokeiden avulla saamme selville erilaisten hoitojen ja lääkeaineiden vaikutuksen koko elimistöön, sen fysiologiaan, hormonaaliseen toimintaan, verenpainevaikutuksen ja niin edelleen”, sanoo Karoliinisessa isstituutissa työskentelevä tutkija Ann-Christine Eklöf.

Jos siis sukupuolen korjausleikkaukset ja sitä edeltävät hormonihoidot ovat vakavasti otettavaa kirurgiaa ja lääketiedettä, eläinkokeiden käyttö on ollut ja on edelleen välttämätöntä alan kehittämiseksi sekä potilasturvallisuuden kannalta.

Eläinkokeet ovat olleet tärkeitä kehitettäessä melkein kaikkia ihmislääkkeitä ja kirurgisia toimenpiteitä.

Tutkija Ann-Christine Eklöf sanoo, että kaikkien eri alojen kirurgien on ensin harjoiteltava vaikeampaa leikkausta ainakin yhdellä eläimellä. ”En usko, että kukaan potilaista suostuisi leikattavaksi, jos kirurgi ei olisi koskaan aiemmin kokeillut näin vaikeaa leikkausta.”, hän jatkaa.

Yksistään Yhdysvalloissa eläinkokeisiin on arvioitu käytettävän vuosittain ainakin 17 miljoonaa eläintä – koiria, kissoja, apinoita, marsuja ja kaneja.

Suomessa eläinkokeita tehdään sadoilla tuhansilla eläimillä vuosittain.

Eläinkokeet ovat osa kehittyvää lääketiedettä. Myös sukupuolen korjausleikkaukset ja hormonihoidot kuulunevat eläintestauksen piiriin. Tai ainakin niiden on täytynyt olla osa sitä.

Sukupuolen korjauksia on todennäköisesti testattu aluksi jyrsijöillä. Myöhemmin apinoilla ja ihmisapinoilla. Olisi naivia ajatella, että sukupuolen korjausleikkaukset olisi alunperin aloitettu suoraan ihmisillä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu