Polttoaineveroa alennetaan merkittävästi

Julkisessa keskustelussa esitetään usein harhaanjohtavia väitteitä perussuomalaisten polttoaineen hintoja koskevista tavoitteista. Surkeimmat tahalliset väärinymmärtäjät väittävät jopa perussuomalaisten tavoitelleen bensiinin maailmanmarkkinahintojen muuttamista. Väite on absurdi, sillä eihän mikään yksittäinen öljyä tuottamaton maa pysty sellaiseen. Kukaan ei ole niin väittänytkään.

Maailmanmarkkinahinnan ohella polttoaineen hintaa säätelevät monet asiat ja sitä koskevat EU:n asettamat vaatimukset. Tosiasiassa näiden rajoissa on kuitenkin paljon kansallista liikkumavaraa polttoaineen hinnoitteluun. Perussuomalaisten tavoitteet kohdistuvat tämän liikkumavaran käyttöön suomalaisten liikkumisen hinnan alentamiseksi.

Suomi verottaa tällä hetkellä bensiiniä yli 40 senttiä litralta yli EU:n määrittämän minimitason. Sen ohella myös arvonlisäveroon voidaan vaikuttaa kansallisesti. Liikkumavara polttoaineverotuksessa olisi siis jopa 50 sentin suuruusluokassa. Myös polttoaineen hintaa nostavan biopolttoaineen jakeluvelvoitteen suhteen Suomen kansallinen taso on oleellisesti EU:n alarajan yläpuolella.

Tietenkin tiukka talous asettaa rajansa, missä määrin näitä epäkohtia on mahdollista purkaa etenkin lyhyellä aikavälillä. Tästä huolimatta hallitus on esittämässä historiallisen suuria noin 160 miljoonan kevennyksiä polttoaineveroon ensi vuoden alusta. Jakeluvelvoitteen nousua loivennetaan oleellisesti edellisen hallituksen päätöksistä ja tulevina vuosina tulee lisää kevennyksiä polttoaineveroon sekä ajoneuvoveroon.

Ilman näitä muutoksia edellisen hallituksen autoilulle vihamieliseen linjaan, polttoaineen pumppuhinnan nousu olisi laskettu kymmenissä senteistä ensi vuoden alusta. Hallitusohjelma on vallitsevissa olosuhteissa merkittävä kädenojennus suomalaisten liikkumisen kuluihin – erityisesti juurikin pienituloisille, joilla ei ole varaa uuteen sähköautoon tai lataushybridiin.

janimakela
Perussuomalaiset Lappeenranta

Olen isänmaallisten arvojen pohjalta toimiva maltillisen konservatiivinen yleispoliitikko. Asetan Suomen ja suomalaiset etusijalle muuttuvassa maailmassa. Tämä maa ja kansa ovat itsenäisyyden ja hyvinvoinnin arvoisia nyt sekä tulevaisuudessa.

Olen perussuomalaisten 3. kauden kansanedustaja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Toimin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Lisäksi olen liikennevaliokunnan jäsen sekä suuren ja perustuslakivaliokunnan varajäsen.

Muihin luottamustoimiini lukeutuu toimiminen Veikkauksen hallintoneuvoston varapuheenjohtajana. Kunnallisella tasolla toimin Lappeenrannassa kaupunginvaltuutettuna 2013 alkaen, aluevaltuutettuna 2021 alkaen sekä Etelä-Karjalan maakuntahallituksen 2. varapuheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu