Korjauskertoimen uhrit ja voittajat

Kuinka moni on huomannut muutoksen korjauskertoimessa eduskuntavaalien 2019 jälkeen?

Näin Yle kertoo artikkelissaan:

”Ylen puoluekannatusmittauksessa käytettiin elokuusta 2012 alkaen korjauskertoimen määrittelyssä sekä edellisten eduskuntavaalien että edellisten kuntavaalien tulosta. Vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen käytäntö on muuttunut. Korjauskertoimessa otetaan nyt huomioon ainoastaan vuoden 2019 eduskuntavaalit.

Muutos oli luontevaa tehdä heti vaalien jälkeen, jolloin korjauskertoimet vaihtuivat joka tapauksessa. Kuntavaalien tulos poikkeaa nyt useilla puolueilla merkittävästi eduskuntavaalien tuloksesta, joten Taloustutkimus arvioi, että korjauskertoimen kiinnittäminen vain viime eduskuntavaaleihin antaa tarkimman kuvan puolueiden kannatuksesta.”

Keskusta ei ole saanut Ylen kannatusmittauksissa apua edellisten kuntavaalien tuloksesta ja perussuomalaiset hyötyvät pelkän eduskuntavaalien tuloksen huomioimisesta kuin huonommin menneiden kuntavaalien tuloksien huomioimisesta.

Selittänee osaltaan jyrkkiä muutoksia kannatusmittauksissa eduskuntavaalien 2019 jälkeen huomioimatta puolueiden tekemää politiikkaa.

Kannatusmittaus on mainos. Toisille hyvä, toisille huono. Kannustankin äänestämään jokaista rohkeasti kuin miltä itsestä tuntuu. Kansanedustajilla kuin kunnallisvaltuutetuillakin on virkamiehiä käytössään päätöksiensä tueksi, minkä takia on tärkeämpi äänestää itselleen sopivaa kuin pätevää kunnallisvaaliehdokasta. Kunnallisvaaleissa ehdokas ei edes tarvitse niin montaa ääntä päästäkseen kunnallisvaltuustoon verrattuna eduskuntavaaleihin. Myös media, vallan vahtikoira, on toivottavasti valppaana pitämään äänestäjän puolta ja paljastamaan kunnallispoliitikkojen harharetket niin poliittiset kuin tavallisetkin.

”Ei se kuitenkaan pääse.” Kuntavaaleissa on alempi äänestysaktiivisuus, mikä tarkoittaa annetulla äänellä olevan enemmän valtaa kuin eduskuntavaaleissa. Myös paikallisempaa valtaa.

”En minä sitä voi äänestää.” Hyvin voit. Ei se yksin siellä ole päättämässä.

”En tiedä ketä äänestää.” Vaalikone on helpoin tapa löytää ehdokas. Voit äänestää myös puolueen ehdokasta pelkän valtakunnallisen tuntuman perusteella.

JaniTuononen

Vaalitulokset nopeimmin www.äänioikeus.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu