Autoilu on monelle välttämätöntä

(Julkaistu alunperin Vantaan Sanomissa 23.11.2022)

Keskivertovantaalaiselle auto on työssäkäynnin ja sujuvan arjen pyörittämisen kannalta liki välttämätön. Työssäkäynti taas synnyttää hyvinvointia ja mahdollistaa kuntalaisille tärkeiden palveluiden tuottamisen verotulojen kautta.

Tätä taustaa vasten ei voi kuin ihmetellä vantaalaisten päättäjien ja virkamiesten nihkeää suhtautumista yksityisautoilua kohtaan.

Vantaalla rakentaminen keskittyy yhä enemmän tiiviisiin kaupunkikeskustoihin. Ahtaassa tilassa on vaikeaa kaavoittaa sujuvan elämän kannalta riittävää määrää parkkipaikkoja ja rakennettaessa maanalaisia parkkiluolia kustannukset nousevat tyypillisesti liian korkeiksi. Uskon, että mahdollisuus järkevään pysäköintiin heijastuu asuntojen kysyntään ja sitä kautta arvoon. Monelle potentiaaliselle asukkaalle on myös kynnyskysymys saada auto järkevästi parkkiin. Jos tämä ei ole mahdollista, katse kohdistuu usein kehyskuntiin, joissa vastaavaa ongelmaa ei ole.

Samaan aikaan ihmetellään, miksi Vantaan väestönkasvu koostuu käytännössä täysin vieraskielisistä hyvien veronmaksajien muuttaessa autoineen toisaalle.

Liian tiiviit keskustat synnyttävät myös ongelmia kivijalkaliikkeille. Jos asiakaspysäköintiin ei ole järkevää mahdollisuutta liikkeen välittömässä läheisyydessä, ostosreissu suuntautuu helposti esimerkiksi Jumboon tai muuhun kauppakeskukseen, joissa tästä edellytyksestä on huolehdittu. Käy sääliksi esimerkiksi tikkurilalaisia yrittäjiä, joiden elinkeinoa tämä nakertaa.

Yhteiskunnallinen keskustelu on autoilun suhteen täysin vinoutunutta. Tulee väistämättä olo, että tavallisesta autoilijasta ollaan tekemässä milloin syyllistä ilmastonmuutokseen, milloin taas Putinin kätyriä bensapumpulla asioidessa. Samaan aikaan hallitus juonii polttoaineveron korotuksia, jotta autoilijan elämä kurjistuisi entisestään.

Miksi autoilijasta tehdään aina maksumies?

 

Janne Hartikainen

Diplomi-insinööri, valtuutettu, eduskuntavaaliehdokas (PS)

+1
Janne Hartikainen
Perussuomalaiset Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Diplomi-insinööri, Vantaan kaupunginvaltuutettu, Vantaa-Keravan aluevaltuutettu. Eduskuntavaaliehdokas (Uusimaa)

Olen Vantaan Havukoskella jo lähes kymmenen vuotta asunut konetekniikan diplomi-insinööri, Vantaan kaupunginvaltuutettu ja Vantaa-Keravan aluevaltuutettu. Perheeseen kuuluu lisäkseni avovaimo ja kaksi kissaa. Olen saanut kunnallisissa luottamustehtävissä laajasti kokemusta julkisesta päätöksenteosta ja nyt on oikea aika siirtyä lisäksi valtakunnanpolitiikkaan.

Olen työskennellyt koko urani ajan yksityisellä sektorilla eri asiantuntijatehtävissä ja tätä kautta tunnen hyvin erilaisten yritysten tarpeet. Yritysten toimintakyvyn varmistaminen ja tätä kautta uusien työpaikkojen luominen onkin erityisen lähellä sydäntäni. Suomi kilpailee koko ajan työpaikoista ja investoinneista naapurimaiden kanssa, kansallisen kilpailukyvyn kannalta on äärimmäisen tärkeää tehdä Suomesta houkutteleva maa kansainvälisille yrityksille. Tämä kehitys taas mahdollistaa veronalennukset.

Työnteko luo oikeaa hyvinvointia, ei himoverotus. Työnteon on oltava yksilölle aina kannattavaa ja tämän edellytyksenä on kannustava verotus. Verotuksen pitäisi kaikissa tilanteissa kannustaa tekemään enemmän töitä ja luoda ihmiselle edellytykset ottaa vastuu omasta elämästään ja valinnoistaan. Nykyisellään verotus on Suomessa kestämättömän korkealla tasolla ja myös verotuksen progressio on yksi maailman kireimmistä. Ei ole sattumaa, että joka vuosi lahjakkaita vastavalmistuneita ja ammattilaisia lähtee suurin joukoin kannustavamman verotuksen maihin. Tälle kehitykselle ja nykyiselle tasapäistävälle vasemmistopolitiikalle on saatava loppu. Kukaan ei vihaa niin paljon tavallista veronmaksajaa kuin vihervasemmisto.

Yksityisautoilijana koen tärkeäksi puolustaa tavallisen ihmisen oikeutta yksityisautoiluun. Suomen erityispiirteisiin kuuluvat pitkät etäisyydet vaativat käytännössä oman auton käyttöä eikä julkinen liikenne usein ole realistinen vaihtoehto. Polttoaineveron korotukset paitsi lisäävät tuotteiden kustannuksia, myös heikentävät työllisyyttä. Suomalaiset maksavat polttoaineesta Euroopan korkeinta hintaa ja tässä on kyse yksinomaan poliittisesta tahdosta. Monissa Euroopan maissa on alennettu polttoaineen hintaa verohelpotuksin. Tavallisen autoilijan riistäminen Vihreän dystopian varjolla on yksiselitteisen väärin. Bensapumpulla tulee muistaa, että kyseessä ovat Marinin eivätkä Putinin hinnat. Miksi autoilijan pitäisi kärsiä aina?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu