Jenkkien hapatusta
Sitähän tämä kaikki Halloweenit sun muut ovat. Väkisin näitä yritetään juurruttaa myös meille. Kaupoissa hyllyt pursuavat kaikenlaista aiheeseen liittyvää materiaalia. Olen itse -70 luvun lapsia, eikä silloin oltu kyseisestä juhlasta kuultukaan. No homma lienee lähtöisin jostakin irlantilaisesta kelttikulttuurista. Kohta varmaan ovikello soi, ”karkki vai kepponen”. Voi aikoja ja tapoja.
Yleensäkin jenkkilän ihannoiminen on saavuttanut meillä käsittämättömät mittasuhteet.
Näitä tyhjän juhlimisia riittää. Ihan kyllästymiseen asti.
Kohta on taas Black Fridayt, sitten tulee ystävän päivä jne. Rahat pois hölmöjen taskuista, eikä kukaan muista, etteivät ne halpa ja hyvä ole aina samassa paketissa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin sanottu Jouko! Köyhän ei kannata ostaa halpaa, eikä turhaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mun lapseni on aina tykännyt Halloweenista: Ollaan kaiverrettu kurpitsat ja tehty kurpitsapiirakat, koristeltu kämppää teemaan sopivin haamuin ja käytetty mielikuvitusta sapuskan tekemisessä ja sen vääntämisessä muka-äklöttäväksi. Poika sanoi joskus nuorempana että Halloween on hänelle joulun jälkeen vuoden tärkein juhla. Toivon että aikuisena muistelee mitä isin kanssa puuhailtiin.
Halloween on yhtä amerikkalaista kun meidän joulukin mutta entäs sitten?Suomalaisten omat juhlatavat on aika ankeita ja Halloween tuo mukavasti iloa ja valoa synkkään ja pimenevään loppusyksyyn. En mä ajattele jotenkin palvovani Amerikkaa, kunhan on hauskaa vaihtelua arkeen.
Ja kurpitsapiirakka on oikeasti hyvää.
Ilmoita asiaton viesti
Oletan, että lapsesi eivät kuitenkaan mene soittelemaan naapurien ovikelloa karkkia kerjäten (paitsi ehkä palmusunnuntaina).
Ilmoita asiaton viesti
Ei mene.
Se oli tapana nuutinpäivänä kun minä olin pieni, joka vuosi kierrettiin nuuttipukkeina ja palattiin kassi puolillaan karkkia.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä näkökohtahan tuo oli Janne. Amerikkalaisenhan tuo joulupukkikin on, siihen tuli kyllä uskottua lapsena. Jenkkikulttuurin lapsia olen tietysti itsekin, mutta liika on liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
P.S. Amerikkalaiset eivät ymmärrä joulusta ja sen tunnelmasta mitään. Amerikkalaiset joululaulut ovat hirveitä. (Tämä on objektiivinen totuus.)
Ilmoita asiaton viesti
Voi ne ollakin, mutta samalla ne amerikkalaiset joululaulut on niitä jotka täälläkin soi. Sitä ei tule yleensä edes tajunneeksi, mikä kaikki siinä suomalaisessa joulussa on amerikanlainaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupoissa soi, kotona (meillä) ei. Sanoisin, että meikäläisen perheen joulussa ei ole yhtään mitään Amerikan-lainaa. (Ei syödä kalkkunaa, ei käytetä joulusukkia, porot eivät lennä…)
Ilmoita asiaton viesti
Heh, Mua ärsyttää joulumusiikki ylipäänsä mutta käsitykseni suomalaisista joululauluista on, että ainakin ne traditionaaliset on ihan ranteet auki -musiikkia. Tyyliin varpunen jouluaamuna.
Ilmoita asiaton viesti
Leevi and the Leavingsin joulumusiikki piristää aina. Jouluaattona kännissä on oma suosikki.
Ilmoita asiaton viesti
Se ja tietty Juicen ”sika”.
En ole varma mahtoko Olli tarkoittaa juuri näitä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Siis mitä ihmettä???
Ei kai voi sitten sanoa muuta kuin, että käsityksemme asiasta ovat totaalisen vastakkaiset. Sivumennen sanottuna tuo Varpunen muistaakseni äänestettiin vähän aikaa sitten kaikkein suosituimmaksi joululauluksi, joten kyse ei tällä kertaa ole meikäläisen elitismistä.
Minusta meillä on harvinaisen hieno joululauluperinne, johon ovat kontribuutionsa antaneet esim. Sibelius ja Madetoja ja moni vähäisempi mestari.
Ja sitten on noita reippaampia kansanomaisia kuten Joulupukki ja Tonttujen jouluyö.
Sika ja M.A.n ”Joulupukki puree ja lyö” ovat hauskoja, mutta sopivat paremmin pikkujouluihin.
Ilmoita asiaton viesti
On se silti ranteet auki -musiikkia vaikka kuinka voitti äänestyksen. 🙂
No itse en ole jouluihmisiä, minusta se on pahinta aikaa vuodessa ja se prkle alkoi jo kun kaupat on täys joulusälää ja kohta alkaa se pimputus. Mutta mukulien vuoksi pitää suorittaa.
Minulle juhannus on juhlista jaloin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja pikkujouluista kontaten.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitä ei tule yleensä edes tajunneeksi, mikä kaikki siinä suomalaisessa joulussa on amerikanlainaa.”
Erittäin vähän on joulussa Amerikan lainaa. Äkkiseltään ei tule mieleen muuta kuin jouluPUKIN punainen nuttu. Joulupukin nimessä näkyy edelleen nuuttipukin nimi. Ei ollut minun lapsuuteni (mummolan) pukilla punaista nuttua, vaan väärin päin käännetty turkki ja todella ruma maski. Pelottava ilmestys, vaikkei sarvia (enää) ollutkaan.
Joulu on nykyään sekoitus kristillisiä ja paljon vanhempia pakanallisia perinteitä. Jeesuksen syntymäpäivällä yritettiin korvata entinen talvipäivänseisaukseen liittynyt pakanajuhla, Yule. Suomeksi Joulu. Ei mikään Kristusmessu, niin kuin jenkeillä.
Kun tutustuu mitä kaikkea pakanaperinteitä jouluun edelleen liitetään, niin voi olla ylpeä siitä että ollaan pidetty kiinni omista vanhoista perinteistä. Jenkkivaikutteita on erittäin vähän.
https://kolmassilma.net/2020/12/16/pakanan-joulu-voi-olla-talvipaivan-seisauksen-yule-joulu-on-muinoin-ollut-auringon-syntymajuhla/
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti Jarkko!
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen viettänyt joulua Yhdysvalloissa, Briteissä, Espanjassa ja tietty Suomessa. Se mikä suomalaisessa joulussa on ehkä omaleimaista on se ankeus. Perinneruoat laatikoineen ovat ihan järkyttävää kuraa, ja jouluna kuuluu sulkeutua sisälle ja puolet kansasta vetää kauhean kännin päälle.
Nikkilän kuvaus mummolan joulupukista ei ole mikään kuvaus 2020-luvun suomalaisesta joulunvietosta. Tuo oli aikoja, jolloin kaupat ja ravintolat oli kiinni ja ainakaan ennen joulupäivän iltaa ei saanut edes soittaa kavereille että joulurauha häiriinny. Onneksi meno on siitä muuttunut ja vapautunut. Mitä vähemmän vanhoja perinteitä, sen parempi.
Mainitsinko jo, etten ole kovin jouluihmisiä?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin muistan nuo -70-80 luvun joulut, hienoja muistoja sinänsä. Harmitti vaan perhanasti , kun joulupäivänä ei saanut mennä kavereita pihalle moikkaamaan. Se oli tiukka sääntö meillä.
Ilmoita asiaton viesti
Sama..
Tuosta tuli mieleen että kiertelin ahkerasti joulupukkina opiskeluaikana ja sitä ennenkin varmaan kymmenen joulua putkeen, siitä sai hyvät fyrkat puhtaana käteen. Monta perheiden joulunviettoa tuli nähtyä mutta se suomalainen kaava viettää joulua oli kyllä hämmästyttävän yhtenäinen.
Loppuvaiheessa 90-luvulla pikkukaupungissakin oli ainakin yksi baari auki jo aattona, oli hauska käydä kierroksen jälkeen tuopilla kun ainakin puolet asiakkaista oli joulupukkeja parta kaulalla tuhlaamassa illan tienestejä.
Ilmoita asiaton viesti
Maaseudulla ei ollut kapakoita, eikä paljon muutakaan, hiljaisuus lähinnä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Nuorena opiskelijana jouluaattoillan juoksulenkki kotikylällä jäi kyllä mieleen. Ei ketään missään, täysi hiljaisuus. Nyt lenkki on aikaistunut, mutta jotakin samaa tunnelmaa on yhä, maalla kun asun.
Ilmoita asiaton viesti
Amerikasta vaan tulee kaikki hieno. Miettikää mikä tahansa asia.. autot, veneet, bussit, lentokoneet, moottoripyörät jopa liikennemerkit on niin hienoja, että sisustustavaraa. Vaatteet, farkut, maailma parasta puuvillaa olevat t-paidat jne.. Stetsonit, bootsit.. mikä tahansa asia elokuvat, musiikit, sisustus ym. ym. kaikki parhaat juhlatkin
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuossa paljon perää, mutta toisen kulttuurin selkeässä ihannoimisessa joku tökkii.
Ilmoita asiaton viesti
Ja joukkomurhakin melkein joka viikko, parhaina useampiakin. Toivottavasti tämä hienous ei leviä tänne Kytösavun aukeille maille.
Ilmoita asiaton viesti
Amerikkalainen kirous nuo hirmuteot.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on vietetty jo ennen keskiaikaa Kekri-juhlaa juuri samaan aikaan, tokihan wanhoja traditioita pitää kunnioittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen ei varmaankaan liittynyt ylikaupallisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, koska silloin ei ollut kaupallisuutta, mutta Halloween- kurpitsaan verrattavissa olevia menninkäisiä kylläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin juurikin sitä, miten vanhat perinteet on pilattu markkinavoimien taholta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, pitää palata vanhaan tyyliin jossa mukulille annetaan puukko ja kaskinauris vuoltavaksi.
Kekriähän on vietetty sadonkorjuujuhlana monissa paikoissa, mutta Halloween rinnastuu ennemminkin vainajien muistopäivään eli pyhäinpäivään. Ei välttämättä yhtä hilpeää täällä, joissain kulttuureissa kyllä,
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän joulukin on muuttunut pakanallisesta ”Yul”-juhlasta kristilliseksi Christmas-juhlaksi vieraan kulttuurin vaikutuksesta. Suomessa toki alkuperäisestä juhlasta on jäänyt jäljelle ”joulupukki”, jolla alunperin oli pukin sarvetkin. Nyt tuo kilipukki on korotettu Pyhäksi Nikolaukseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Yulesta on suomalaiseen jouluun jäänyt paljon muutakin kuin joulupukki ja joulun nimi. Joulukuusi, tontut, hiippalakki, kynttilät, kokoontuminen syömään ja juomaan hyvin vuoden pimeimpään aikaan, ym.
Katsopa toiseen kommenttiin laittamani yule-linkki tuolta ylempää.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota Kekri-juhlaakin on alettu kaupallistamaan. Esim. Viking Linella on erikoisristeily Maarianhaminan joka syyskuun puolessa välissä. Ei siinä mitään, mukavaahan tuollainen vaihtelu Tukholman sijaan on. Ja on siellä Ahvenanmaalla myös panostettu vierailijoita varten. Itseäni nuo erilaiset juhlat eivät häiritse, päinvastoin. Jokainen löytää omansa ja jos ei jokin kiinnosta, voi se jättää väliin.
Ilmoita asiaton viesti
Elintaso ei toisaalta kosketa suurinta kansanosaa.
Ilmoita asiaton viesti
Meikäläiselle kaikki kissan ristiäiset, kuten joulut, vaput, helluntait, juhannukset ynnä muut joukkopsykoosit ovat kotkotuksia aivan yhtä tyhjän kanssa.
Ainoa tapahtuma mihin juhlakaluna aion osallistua on omat hautajaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Nekin haluan pienimuotoisina.
Ilmoita asiaton viesti
Jenkkiläinen keskiluokka on jonkin verran vauraampaa kuin suomalainen keskiluokka, mutta sikäläisen keskiluokan osuus väestöstä on pienempi kuin suomalaisen keskiluokan osuus Suomessa.
Amerikkalaisen mittapuun mukaan Suomi on yhden yhteiskuntaluokan maa, kun taas sieltä löytyy köyhät, työväenluokka, alempi keskiluokka, keskiluokka ylempi keskiluokka, varakkaiden luokka ja rikkaat. Ihmiset pystytään hyvin selkeästi kategorisoimaan näihin luokkiin elämäntapansa ja kulutusmahdollisuuksiensa kannalta.
Tietysti joku voi sanoa, että vastaavat luokat löytyvät Suomestakin, mutta se on kalpea aavistus USA:han verrattuna. Muuan amerikkalainen tuttavani totesi Suomessa käydessään: ”It seems to be so that you only have middle class here.”
Ilmoita asiaton viesti
Toinen jenkkihapatus on ”ystävän päivä” (Valentine), jota ei vietetty ennen 80-lukua. Ehkäpä joskus saamme vielä Thanksgivinginkin.
Ilmoita asiaton viesti
No, Marokossa jenkkipariskunta pahastui, kun 4.7. ei ollutkaan ilotulitusta…
Ilmoita asiaton viesti
Sekin vielä …
Ilmoita asiaton viesti
Tuli vielä yksi mieleen: Labor Day 4.9.
Ilmoita asiaton viesti
Thanksgiving ankkuroituu niin vahvasti tarinaan Amerikan syntyhistoriasta että epäilen sillä olevan pohjaa levitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä 4.7. samoin.
Ilmoita asiaton viesti
4,7, juhlinnasta voisi ottaa kuitenkin mallia. Ettei ole pakko istua television ääressä, katsoa sama sotaleffa joka vuosi ja sitä kun eliitti kättelee.
No tosiaan, suomalaiset juhlaperinteet on aika ankeita. Jouluna katsotaan televisiosta kun Turussa joku uhkailee tuplarangaistuksella jos syntiset huorintekijät nyt elämöitte, sitten lauletaan virsi ja soitetaan sotilasmarssi. En oikein ihmettele, jos välillä halutaan vähän pirteämpää menoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tuon Turun julistuksen jälkeen toivotetaan ”riemullista” joulujuhlaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joulurauhan julistus on koko juhlan kohokohta. Hienoa perinnettä Turulta.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkänä muuttumattomana perinteenä kyllä hieno juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Minä tunnen siitä aina suunnatonta myötähäpeää tyyliin ”mitä ne taas meistä ulkomailla ajattelevat” mutta sitten lohduttaudun ajattelemalla että ei kai sitä ulkomailla kukaan muu kuin suomalaiset katso.
Ilmoita asiaton viesti
”Black History Month” olisi nyt päällä Yhdysvalloissa. Eiköhän se tule Suomeenkin, kunhan aikaa kuluu.
Muilla Yhdysvaltain vähemmistöillä ei taida olla omaa kuukautta.
Näyttelijä Morgan Freeman oli televisiohaastattelussa kovasti vastaan tuota historiakuukautta ja kysyi juutalaiselta toimittajalta, milloin vietetään ”Jewish History Month” – kuukautta tai ”First Nation” -kuukautta.
Ilmoita asiaton viesti
Nii-in. Olihan Helsingissä BLM-mielenosoitus jossa eräs aktivisti osoitti Senaatintorin rakennuksia ja kertoi että olemme näistä velkaa afrikkalaisille orjille, tjsp.
Mitä kaikkea Amerikasta vielä saammekaan,
Ilmoita asiaton viesti
Aina pahenee…
Ilmoita asiaton viesti
Coca-Cola -joulupukin loi michiganilainen Haddon Sundblom 1931, kundin suku tietty lähtenyt Ruotsista nälkää tai uskonnollista vainoa pakoon.
Ilmoita asiaton viesti
Ja sitten Disney vissiin varasti sen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa joulupukit ovat tuon kopioita.
Ilmoita asiaton viesti
Naapurin isännästä ei näkynyt koko päivänä
jälkeäkään, nuttu nurinpäin tuli lapikkaat jalassa ja karvahattu korvilla
Siinä se joulupukki Oli.
,
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisiköhän meidän yrittää kaupallistaa suomalainen kurjuus jenkkilään?
Kurjuuten maksimointi ja paatos virret, siitä uusi vientiartikkeli. Onko se nyt niin kauheaa, että on mistä humpuukista valita? Jokaiselle jotain, saahan sitä suomessakin – ainakin toivon mukaan vielä murjottaa, vaikka välillä tuntuu ettei kyllä saa.
Olen herännyt tietynlaiseen havaintoon, joka liittyy kärsimykseen: Kärsimys syntyy tunteita vastaan taistelusta, kun taas onni on tunteiden hyväksymistä, mitä ne milloinkin sattuvat olemaan, ei mitään sen kummempaa. Siinä vientiartikkeli, menisiköhän kaupan Yhdysvaltoihin?
Ilmoita asiaton viesti