Kuka on Suomen kriisiaikojen paras pääministeri?

Poliittisen keskustelun käydessä täysillä kierroksilla kaikissa mahdollisissa medioissa(myös tällä alustalla) aloin pohtia kyseistä asiaa. Jatkuvan uutisvirran ja vastakkainasettelun seuraamisen sijaan päätin kääntää katseeni hieman menneisyyteen

 

Suomessahan on ollut, niin kuin kaikki tietää, muutamia muitakin kriisejä koronan lisäksi.

Kriiseissä tietysti tarvitaan lujatahtoinen ja määrätietoinen pääministeri. Presidentit jätän tämän pohdiskelun ulkopuolelle, koska heidän valtansa on muuttunut ajan saatossa niin paljon.

Kriiseistä voidaan tietysti olla montaakin mieltä, niitä kun on ollut kaikenlaisia, alkaen kipeästä itsenäistymisen ajasta sotavuosiin, vaaranvuosiin ja erilaisiin taloudellisiin kriiseihin.

Valkoisen senaatin päämiehensä 1918 toiminut P.E. Svinhufvud joutui tehtävään melkoisen kriisin aikana. Maassa riehui sisällissota, joten helppo ei tehtävä varmasti ollut. Olisiko hän paras tehtävässä kautta aikain?  Veikkaan että moni on tätä mieltä. Ajanjakso on kuitenkin historiamme synkin.

Toiseksi mahdolliseksi ehdokkaaksi valitsin vuosina 1943 -1944 pääministerinä toimineen Edvin Linkomiehen. Hän joutui toimimaan tehtävässään erittäin vaikeina jatkosodan vuosina. Linkomies myös sai tuomion järjettömässä sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä. Ei turha mies ollut hänkään.

Kolmanneksi vaihtoehdoksi nostan ns.vaaran vuosina tehtävässä toimineen J.K. Paasikiven.

Virassa toimiminen heti sotiemme jälkeen lienee ollut haastava tehtävä. Valvontakomissio oli maassamme, joten melkoista tasapainoilua on viranhoito varmasti vaatinut. Kriisiajoista voidaan varmasti puhua. Hyvä ehdokas hänkin.

Myöhempien kriisien aikoina maassamme on toiminut jos jonkinlaista pääministeriä. Heistä on erittäin vaikea nimetä ketään erityisen onnistunutta tehtävässään, kriisitkin kun ovat olleet hieman toisenlaisia. Joten lienee kohtuutonta ketään heistä nostaa samaan sarjaan edellä mainittujen ja monen muun kyseisinä aikoina toimineiden kanssa. Ehkä historia sitten jonkun heistä nostaa suureksi valtiomieheksi.

Pirullisen piinaavan harkinnan jälkeen nostan omasta mielestäni kaikkien aikojen parhaaksi kriisiaikojen pääministeriksi  Juho Kusti Paasikiven. Mielenkiinnolla odotan, kuka hän teidän mielestänne on?

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_p%C3%A4%C3%A4ministereist%C3%A4

+3
Janne Kurkinen
Sitoutumaton Hyvinkää

50+mies,töitä painettu 30 vuotta yksityisen työnantajan leivissä ravintolan kyökin puolella. Sitten sairastuin vakavaan syöpäsairauteen joten olen tällä hetkellä työelämän ulkopuolella.Aikaa erilaisten puheenaiheiden seuraamiseen siis on.Tietysti toivon myös oman näkökulmani herättävän jonkinlaista keskustelua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu