Millainen sähkösopimus olisi talvikaudelle paras?
Ajattelin kysyä palstan asiantuntijoilta kyseistä asiaa. Edullinen määräaikainen sähkösopimus (noin 5 centtiä kwh) on päättymässä marraskuussa. Sähköyhtiö tarjoaa uutta sopimusta yli tuplahinnan. Toisaalta pörssisähkökin arveluttaa, etenkin sen vuoksi, että tuo tuulivoimakaan juuri vakuuta, hintapiikit lienevät todellisuutta loppuvuodesta, sekä tulevana talvena. Sähköstä pitää tietysti maksaa, mutta jotain järkeä hinnassa täytyy olla.
Taitaa energiayhtiöt taas rahastaa liikoja, kun Suomen energiatuotanto keikkuu tulevaisuudessa etupäässä tuulivoiman varassa.
Olen käyttänyt pörssisähköä niin kauan kuin muistan. Viime talvena jotkut vanhemman kiinteän sopimuksen omistavat saivat lottopotin kun pörssihinta oli odotettua korkeampi, mutta noin yleisesti ottaen sähköyhtiöt pyrkivät rahastamaan riskin kiinteissä hinnoittelemalla sopimukset sen mukaan. Sitten ikään kuin maksaa ylimääräistä siitä varmuudesta, että omalle kohdalle ei tule hintapiikkejä.
Loppujen lopuksi aika helppoa on vältellä pahimpia hintapiikkejä. Auttaa vielä jos kotona on tulipesiä ja puuhella.
Ilmoita asiaton viesti
Harmi vaan kun noita tulipesiä ei talossamme ole, vesi-ilmalämpöpumppu pitää kulutuksen lämmityksen osalta kohtuullisena, kuitenkin sähkölaskut tulevaisuudessa hirvittävät, kiitos hyvästä kommentista Janne, pistetään tuo pörssisähkö harkintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voit varmaankin ohjelmoida VILPin tekemään ylilämpöä yöaikaan ja olemaan kylmänä klo 7-11, jolloin sähkö on lähes aina kalleinta. Samaten käyttövesi kannattaa ohjelmoida aamuyön tunteihin.
Silleen minä teen. Toki varaava leivinuuni on tuomassa asumisen mukavuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Mulla on lämminvesiboileri ”ohjelmoitu” ihan pistorasiaan plugattavalla 15 euron ajastimella. On niitä fiksumpiakin netistä hintatiedot hakevia älypistokkeita, mutta tuollainenkin tekee merkittävän eron kun se on päällä vain esim. klo 01-07.
Pesukone pyörii vain halpoina tunteina ja senkin voi ajastaa aamuyöksi. Safkat tosiaan valmistuu puuhellalla jossa on myös uuni, samalla kun hoituu lämmitys. Siinä ne isoimmat sähkösyöpöt, suihkutilan lattialämmityksen lisäksi ja sekin lattia varaa lämmön pitkäksi aikaa. Olen jälkikasvulle selittänyt, että lattialasta suihkuhuoneessa säästää pirusti sähköä jos sitä käyttää.
Viileään sisäilmaan tottuu tosi nopeasti. Viime talvena monina aamuina pirtissä oli 12 astetta ennen kuin sytytti tulet, ja mikä tahansa tila jossa on yli 18 alkaa tuntua ahdistavalta.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi ette käytä lattialasta hyväksenne?
Ilmoita asiaton viesti
Olen tämän vertauksen jo aiemmin esittänyt, mutta tuon sen uudestaan pöytään, koska se mielestäni hyvin kuvaa kuinka mielettömän suuria energiamääriä me huomaamattamme käytämme lämmityksessä.
Otetaan 1000W auton sisätilalämmitin, joka pakkasella lämmittää tunnin aikana auton kajuutan haalean lämpimäksi. Se siis tunnin aikana ottaa sähköä 1 kWh verran.
Muunnetaan tuo 1 kWh -joka maksaa siis kaikkineen n. 10 c- potentiaali- ja liike-energiaksi. Jos meillä olisi 360 kg kappale, niin 1 kWh:n energialla se nousisi peräti 1 kilometrin korkeuteen – tämä siis 10c kustannuksella. Jos se päästettäisiin putoamaan, niin (ilmanvastus poisjätettynä) kappale tömähtäisi tonttiin 500 km/h nopeudella.
Ja talon lämmittäminen talvisaikaan syö helposti 5-10 kW tunnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta liike-energiasta tuli mieleen, että kuplavolkkareissa oli aikoinaan sisätilan lämmityslaitteena hyppynaru hanskakotelossa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuplassa varmaan tuli hiki kaasua polkiessa kun nollasta sataan otti kaksi viikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka iso varaaja on VILP:issäsi?
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole varsinaista varaajaa – vain 100l välisäiliö.
Ilmoita asiaton viesti
Se fossiilivapaa tiätysti. maksat mansikoita, uskot houreisiin ja pelastat maailman.
Siiten, kun kaipaat katetta lupauksille saat kaksi ketaa: Pyytää ja olla ilman.
Ilmoita asiaton viesti
En usko tuulivoimaan pätkääkään.
Ilmoita asiaton viesti
Onnea vaan yritykseen tingata hinta puhelimessa.
2 vuotta sitten tuo 8 snt/kwh määräaikaisena ei ollut mikään ihmeellinen eikä ainakaan erityisen halpa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan sanoisin että kallis
Ilmoita asiaton viesti
Jos sais, niin 6kk. kiinteä 7-8c/kwh
Ilmoita asiaton viesti
Paras mun mielestä on kiinteä ja edullinen. Kun keväällä erittäin halpa kiinteä soppari loppus niin ”siirryttiin” pörssiin. Ei mitään järkeä kikkailla omaa elämäänsä pomppimaan sattumavoimaloiden sattumalta tulevan sähkön tahtiin.
Nyt halvin kiinteä on yli 2x kalliimpi mitä edellinen oli, eipä taida kuitenkaan sähkön tekeminen olla 2x kalliimpaa?
Ilmoita asiaton viesti
Sähköyhtiöitten armoillahan tässä eletään.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se monopolien kanssa menee.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään asun kerrostalossa, jolloin kotitaloussähkön kanssa leikkiminen on vain ajankulua, mutta aiemmin asuin sähkölämmitteisessä rivitalonpätkässä, niin hetkisen pörssisähkö vaikutti halvalta, mutta kyllästyin sen vaihtelujen kyttäämiseen ja siirryin edulliseksi kokemaani kiinteähintaiseen Keravan Energian tuottamaan sähköön.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka sähköenergia olisi ilmaista, ei sen kotiinkuljetus muutu ilmaiseksi, vaan maksaa muutaman sentin kilowattitunnilta. Niinpä se ”ilmaisen” sähkön säästökin on vain puolittaista.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en muista, että ennen viime syksyä ja talvea koskaan olisin ”leikkinyt” pörssisähkön hinnalla. Mun tyypillinen talvikuukauden kulutus ilman säätelyä on ollut luokkaa 1500 Kwh ja siitä voin nipistää kolmanneksen pois, jos hinnat on senttejä niin sillä ei ole juuri merkitystä. Merkittäväksi se muuttuu kun puhutaan kymmenistä senteistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo minun ”kyttäyskausi” oli jossain 2010-luvun loppupuoliskolla. Johtuen nuukasta luonteestani koin, että olen tyhmä, jos maksan hetkellisesti sähköstä enemmän kuin olisi ollut kiinteähintainen sähkö. En tosin pysty todistamaan, että siirtyminen kiinteähintaiseen sähköön olisi poistanut tyhmyyteni, mutta ainakin se tunnetasolla helpotti (-;
Ilmoita asiaton viesti
Aikaisemmin sitä suhtautui sähkölaskuun kuin auton käyttömaksulappuun, sellainen vaan tulee ja se maksaako se 50 vai 100 eur on jonkinlainen luonnonlaki.
Samalla kun sitä puntaroi kaupassa että ottaisiko 4,50 vai 6 euroa maksavan kaffepaketin.
Ilmoita asiaton viesti
Nipistämällä kulutuksesta pienenevät myös siirtomaksut ja verot.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka nipistää kulutuksen välillä nollaan niin lasku tulee silti ja se ei ole 0€.
Ilmoita asiaton viesti