Talvi se aina jaksaa yllättää
Jokavuotinen asiahan se talventulo tietysti aina on, mutta jotenkin se aina tulee yllätyksenä. Lunta tullut pirkanmaalla sekä Keski-Suomessa senttitolkulla. Täällä Hyvinkään tasalla sataa silkkaa vettä, kelikin plussan puolella. Lieneekö ajankuva se, että aina sataa talvisin , lunta tai vettä.
Ilmastonmuutokseen en sinänsä usko, mutta sateet jostakin syystä ovat lisääntyneet, normaalia vaihtelua kenties.
Tuolta kun valitsee sademäärät ja vaikka marraskuun, määrät ovat olleet jo vuosia alle mittaushistorian keskiarvon ainakin Helsingissä: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961
Vuodet ei ole veljeksiä mutta ei tuollakaan mitään nousutrendiä näy. Siinä taas ei ole mitään kummallista, että syksyllä sataa.
Ilmoita asiaton viesti
Paskakelit kuuluvat Suomeen, etenkin näin talven alla, ymmärrän sen tietysti.
Tähän vois vanha karoekevetoni Miljoonasateen Marraskuu tietysti toimia.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuolta kun valitsee sademäärät ja vaikka marraskuun, määrät ovat olleet jo vuosia alle mittaushistorian keskiarvon ainakin Helsingissä: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961”
Valitsepa samaisesta tilastosta paikkakunnaksi Helsinki, ajankohdaksi talvi ja tarkasteltavaksi muuttujaksi sademäärä.
Huomaatko trendin? Vertailuajankohdan (1991-2020) keskimääräistä sademäärää suuremmasta sademäärästä kertovat vihreät palkit ovat 2000-luvulla enemmän sääntö kuin poikkeus.
Sokea Reettakin huomaa että sademäärät ovat kasvussa, mutta denialisti ei.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en havaitse niistä pilareista mitään trendiä, kun sademääräkuvat klikkaa peräjälkeen kaikista kuukausista auki. Joidenkin kuukausien kohdalla viime vuosina on ollut keskimääräistä enemmän sadetta ja joidenkin kuukausien kohdalla keskimääräsitä vähemmän. Eli kyllä se aivan normaalia tilastollista vaihtelua on.
Ilmoita asiaton viesti
”Minä en havaitse niistä pilareista mitään trendiä, kun sademääräkuvat klikkaa peräjälkeen kaikista kuukausista auki.”
Kyseessä oli koko talven sademäärä Helsingissä. Sademäärä on lisääntynyt aivan selvästi, eikä tietenkään pelkästään Helsingissä. Sama trendi näkyy enemmän tai vähemmän selvästi etelärannikolta Lappiin. Ilmastotieteilijät ennustivat nimenomaan talven sademäärien kasvavan ilmaston lämmetessä. Liittyy pilvisyyteen ja lauhaan säähän: paukkupakkasilla ei ole pilviä, eikä silloin myöskään sada.
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961
”Otetaan muistutuksena, mitä ilmastonmuutos tekee Suomen talville: talvet lyhentyvät, lumiaika lyhenee ja sademäärät kasvavat.”
https://yle.fi/a/3-12350838
”Eli kyllä se aivan normaalia tilastollista vaihtelua on.”
Muutos ei ollut enää pitkään aikaan normaaleilla luonnollisilla tekijöillä selitettävissä. Globaali lämpeneminen on fakta, eivätkä luonnolliset syyt selitä sitä. Suomi ei ole erillinen osa tätä planeettaa, vaan Suomen ilmasto lämpenee globaalin ilmaston mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota linkistä kun katsoo, niin esim. vuosina 2013-2022 on Helsingissä ollut viisi keskimäärin vähäsateisempaa ja neljä keskimäärin sateisempaa vuotta.
Koska sademäärä ei ole joka vuosi sama on tietenkin luonnollista, että toisina vuosina sataa vähemmän ja toisina enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
”Jokavuotinen asiahan se talventulo tietysti aina on…”
– Silloin tällöin luonto tekee poikkeuksen, ja kalenterivuosi saattaa vierähtää ilman talventuloa. Parikymmentä vuotta sitten muistan vielä loppiaisenakin (6.1.) ihmetelleeni sulaa Saimaata ja lumetonta maastoa. Tosi talvi alkoi myöhemmin tammikuussa, mutta loppuvuoden säätilat eivät jääneet mieleeni; ettei vain tullut ennen Sylvesterin-päivää vielä toinenkin talvi?
Ilmoita asiaton viesti
80 luvulla istutin sipuleita Mankkaalla Tammikuussa ja myös samalla 80 luvulla oli pakkasta Tammikuussa pari viikkoa – 25 – – 30 C .
Ilmoita asiaton viesti
Voimakkain ääri-ilmiö, jonka itse säässä elämäni aikana miellän kokeneeni oli vuoden 1987 tammikuun kahden ensimmäisen viikon pakkaset Helsingissä. Virallinen pakkasennätys taitaa olla Kaisaniemessä niiltä päiviltä jotain -34 astetta, mutta digitaalimittari asemarakennuksen katolla näytti eräänä iltana -38 astetta. Ja tuota arktista helvettiä kesti todellakin liki kaksi viikkoa.
Kanta-kaupungin autoille ei ollut talleja eikä siihen aikaan vielä muutoinkaan juuri harrastettu lohkolämmittimiä, joten aamulla näki joka korttelin edessä kaapeleilla apuvirtaa antavia ajoneuvoja toiselle autolle. Kun autolla pääsi liikkeelle, sen ratti vinkui ja paukkui väännellessä.
Liikenneministeri Pekka Vennamo lupasi, että rekat saavat poikkeuksellisesti käyttää dieselin sijasta ”löpöä”, joka ei jäädy, mutta viranomaiset tyrmäsivät tuon lupauksen toteamalla, että ministerillä ei ole oikeutta antaa lupaa lainrikkomiseen. Vennamo tuli ulos TV:ssä todeten, että wanha tuomarin ohjekin kuuluu: ”Mikä ei ole oikeus eikä kohtuus ei saata lakikaan olla.”
Ilmoita asiaton viesti
Oli se kyllä hurja talvi. Olin Vallilassa duunissa, ja konttorin pihalla oli jokainen auto tolpassa koko päivän. Muistan Turun motarilla, kun ajoin rekan ohi. Niin max nopeuteni oli 120 km / h. Volvo ei vaan kulkenut lujempaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Vuonna 1987 tammikuussa oli viiden päivän ajan 8.-12.1.1987 vielä kylmempää kuin 2003. Tammikuussa 1987 esiintyi 34 – 39 asteen pakkasia maan etelä- ja keskiosassa.”
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/kovat-pakkaset-ja-kylmimmat-talvet
30-luvun lämpöaallon jälkeen kelit tosiaan kylmenivät 90-luvulle asti ja siitä alkoi nykyinen hiljattainen lämpeneminen, mikä ei sekään ollut tasaista. Suomen talvien lämpötilaan vaikuttaa polaaripyörteen käyttäytyminen, siinä ei paljoa hiilidioksidit auta kun pohjoisen kylmä massa jää viikkokausiksi päälle. Kuulemma sellaista ei enää voi tapahtua, toivotaan niin.
Jos minulla olisi nappi jolla Suomen ilmasto säädettäisiin pari astetta nykyistä kylmemmäksi, jättäisin painamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Oli kova talvi, itse oli abi tuolloin ja useammalla välitunnilla piti käydä käynnistämässä Opel Kadett C ja ajaa rundia koulun ympäri, jos mieli päästä kyseisellä katiskalla illalla kotiin.
Mutta kyllä täällä Keski-Savossa on nyt poikkeuksellisen paljon lunta tähän aikaan vuodesta, en muista vastaavaa kokeneeni.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin olin silloin abi, kylillä kruisaillessa kuplavolkkarin omistava kaveri tykkäsi istua mieluummin mun Saab 96:ssa. Lämpö pysyi sisällä kun pani syylärin eteen pahvin. Toisen kaverin Lada ei sekään ollut moksiskaan.
Melkein toivoisi, että tulisi tuollainen talvi. Ei muuten mutta olisi hieno lukea, miten säätila on eri kuin ilmasto.
ps. Kemiönsaaressa oli eilen illalla +9 ja rankkasade. Viikonlopuksi luvataan samanlaista.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin sade miesmuistiin…
Miesmuisti on kai n. 3 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, ei kai juurikaan pidempi.
Ilmoita asiaton viesti