Kokoomus vastustaa pelisivustojen nettiblokkia

Peliyhtiö Veikkaus on suhtautunut varsin maltillisesti aiempina vuosina internetin sensuroimiseen sen oman liiketoimintansa suojelemiseksi. Vielä vuonna 2016 toimitusjohtaja Olli Sarekoski linjasi, ettei nettisivujen blokkaaminen sovi “kovin hyvin avoimeen yhteiskuntaan.” Sittemmin yhtiön ääni muuttui kellossa suurin piirtein tammikuun 2019 tienoilla. Avointa yhteiskuntaa puolustaneesta Sarekoskesta kuoriutui MTV:n Uutisextran haastattelussa Veikkauksen monopoliasemasta huolissaan oleva mies. Veikkaushäviövarojen tuotot ja sitä kautta edunsaajien rahat ovatkin nyt uhan alla.

Kansallinen pelimonopolimme on hyödyntänyt raivoisasti kansalaisjärjestöjen kenttää lobbausvoimanaan, mitä tulee pelimonopolin pönkittämiseen. Veikkauksen rahoituksesta riippuvaiset, monesti puoluepoliittisten järjestöihmisten johtamat yhdistykset toimivat monopolin äänitorvena. Viime syksynä Veikkaus joutui ennennäkemättömän ryöpytyksen kohteeksi julkisuudessa juuri tästä syystä. Järjestelmä on ollut kuin ulkokullattu likatunkio. Myös valtavirtamedia lopetti Veikkauksen silittämisen silkkihansikkain. Sen kaksinaismoralismi noteerattiin laajalti, ja peliriippuvaisilla rahastaminen tuotiin päivänvaloon.

Sitten tuli Rinteen hallituskriisi ja koronavirus. Pelimonopoli pääsi hetkeksi irti akuutista syöksykierteestään. Tämä on tuskin pysyvä olotila. Veikkaus on kuin ruutitynnyri ja yksikin kipinä voi sytyttää sen taas roihuihin. Viimeksi kokoomuksen puoluehallitus linjasi, ettei se sitoudu Veikkauksen monopoliin. Kansalaisjärjestöjen rahoitus tulee järjestää terveemmältä pohjalta.

Ennen kaikkea kokoomuksen puoluehallitus linjasi, ettei ulkomaisten nettisivustojen blokeeraus tule missään nimessä kyseeseen. Sensuuriin pohjautuva ratkaisumalli ei kuulu avoimeen yhteiskuntaan, jollainen Suomikin on. Nettiblokit kytkeytyvät “tiedonvälityksen että elinkeinotoiminnan vapauteen, jotka molemmat ovat Kokoomukselle keskeisiä aatteellisia lähtökohtia”, linjaa puoluehallitus aloitevastauksessaan Varsinais-Suomen Kokoomusnuorille. Pelisivustojen blokkaaminen ei ole keinona tarkoituksenmukainen tai toimiva.

On kiinnostavaa nähdä, kuinka asiassa lopulta käy. Se kuitenkin on varmaa, ettei nykymuotoista Veikkausta ole enää 10-15 vuoden päästä. Sensuuri, blokkaus ja järjestökentän systemaattinen voitelu Lottomajan selänpesureissuilla eivät kuulu avoimeen Suomeen.

Janne Heikkinen
Kokoomus Oulu

Kokoomuksen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta. Intohimoinen perhokalastaja. janneheikkinen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu