HSL:n matkakorttiuudistus pakottaisi ekaluokkalaisten vanhemmat älypuhelinostoksille

HSL uutisoi 15.6.2021 siitä, että opiskelija-alennuksen saa jatkossa vain HSL-sovelluksesta. Kyseessä on Lipputilihankkeesta, jossa lippujen ostaminen on siirtymässä digitaaliseksi.

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että uudistus koskee myös koululaisia. HSL on vastannut Terhi Peltokorven (kesk) kyselyyn Facebookissa, jonka mukaan matkakortti säilyisi mahdollisesti myös uudistuksen jälkeen koululaisilla. Varmuutta ei siis asiasta ole.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Espoossa on kouluja, joissa lapsilta on ”kielletty” koulumatkojen tekeminen pyörällä alle kolmosluokkalaisilta. Tämä johtaisi tilanteeseen, jossa ekaluokkalaisten tulisi käyttää älykännykkää matkustamiseensa. Me tiedämme mitä niille puhelimille helposti käy: ne katoaa, ne unohdetaan, ne menee rikki, ne varastetaan, ne jäätyy tai niiden akku loppuu koulupäivän aikana.

Älypuhelimen osto ei ole myöskään vähävaraisille mitenkään erityisen pieni menoerä, oli kyse sitten perheistä tai opiskelijoista. Samat ongelmat koskevat myös kaiken ikäisiä opiskelijoita, sillä puhelimelle voi sattua matkan aikana mitä vain, ja akun kesto on edelleen ongelma pidemmillä päivillä.

HSL perustelee päätöstään sillä, että HSL-sovelluksen osuus kokonaismyynnistä on kasvanut nopeasti ja on jo 50 %:ia. Tiedotteessa ei kuitenkaan kerrota, millä ajalla kokonaismyynti on kasvanut, sillä suuri osa matkustajista on siirtynyt käyttämään HSL-sovellusta sen vuoksi, että korona on rajoittanut merkittävästi matkustamisen määrää, jolloin kausilipulle ei ole ollut tarvetta.
HSL-sovellus on saanut myös kriitikkiä sen lukuisista toiminnallisista häiriöistä, jotka ovat pahimmassa tapauksessa johtaneet siihen, ettei matkustaja ole päässyt bussiin tai on joutunut maksamaan tarkastusmaksun HSL-sovelluksen ongelmien vuoksi.

Uudistuksessa on kuitenkin myös paljon hyvää, kuten mahdollisuus maksaa matka pankki- tai luottokortilla. On kuitenkin yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallista, että tietyt ryhmät pakotetaan ostamaan kalliita laitteita, kun matkakorttijärjestelmä kuitenkin pysyy edelleen tavallisten asiakkaiden käytettävissä.

HSL:n on pidettävä alennusluokkaiset matkakortit valikoimassa edelleen niin, ettei niistä synny perheille ja opiskelijoille ylimääräisiä kuluja älypuhelinostosten vuoksi.

 

Janne Hirvasvuopio (vihr.)
Espoo

+4
JanneHirvasvuopio
Vihreät Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Espoon kaupunginvaltuuston varavaltuutettu (vihreät).
Saamelainen valtio- ja oikeustieteilijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu