Perinteiset elinkeinot vastakkain saamelaiskäräjien toisessa kokouksessa
Saamelaisten korkein poliittinen elin, Saamelaiskäräjät, kokoontui toiseen kokoukseensa 26.6.2020. Toimintakertomusta käsittelevässä kohdassa kiihkeimmät puheenvuorot käytiin poronhoidosta ja kalastuksesta. Varapuheenjohtajien asemasta käytävä keskustelu torpattiin.
Saamelaiskäräjien turbulentin ja poliittisesti yllätyksellisen ensimmäisen yleiskokouksen jälkeen moni saattoi olettaa, että poliittinen teatteri jatkuisi yhtä terävänä myös seuraavassa kokouksessa. Yleisölehterit kuitenkin kaikuivat tyhjinä edelleen jatkuvan koronapandemian vuoksi. Politiikka ei kuitenkaan politiikasta lopu. Toimintakertomusta käsittelevässä kohdassa kokouksessa oli havaittavissa jakolinjoja perinteisten elinkeinojen, poronhoidon ja kalastuksen välillä. Aslak Pekkalan (kok) mukaan saamelaiskäräjien toiminnassa kalastus ja vaelluskalakysymykset ovat unohtuneet, sillä poronhoitoa korostetaan muiden elinkeinojen kustannuksella.
Karen-Anni Hetta kuittasi kalakeskusteluun jämäkästi, että Vuotson alueen saamelaiset on tyystin jääneet pois niistä oikeuksista, joita muilla saamelaisilla kalastusasioissa on. Tämä huomio on tärkeä. Vaelluskalat eivät ole nousseet Vuotson alueelle Kemijoen patoamisesta lähtien, eikä Vuotson alueen suvuilla ole oikeuksia kalastaa alueen vesistöissä.
Pekkala esitti myös väitteen, että porotalouden ympäristövaikutukset ovat ongelmallisia, mikä hänen mukaansa johtuu “alkutuotannon suuruuden ekonomiasta”. Tällä tarkoitetaan sitä, että yrityksen tuotannon kasvaessa keskimääräiset kustannukset laskevat. Pekkala esitti kysymyksen siitä, miten porotalouden ongelmat voidaan ratkaista niin, ettei ympäristö kulu liikaa. Tämä näkemys vastaa vanhempaa ja yksinkertaistettua linjaa, jota saamelaiskäräjät sekä poroelinkeino ovat pyrkineet korjaamaan uuden tiedon valossa. Luonnonvarakeskuksen uusien tutkimusten mukaan erityisesti metsänhakkuut ja laidunmaiden pirstaloituminen ovat syynä laidunmaiden kulumiselle, eikä syypäänä ole vain jokin tietty elinkeino.
Voimakkaimman poroelinkeinoa vastustavan puheenvuoron piti Kari Kyrö, jonka mukaan poronhoitajat syyttävät muita elinkeinonsa ongelmista ja vihjasi, että poronhoidosta “ei veroja makseta”. Mitään lukuja tai faktapohjaa tälle rajulle väitteelle ei annettu.
Anu Avaskarin (kok) mukaan taas Inarin luonnonsuojeluaste on niin suuri, ja että saamelaisten elinkeinorakennetta pitäisi katsoa kokonaisvaltaisesti. Avaskari esittikin saamelaisesta näkökulmasta radikaalin väitteen, että ei ole saamelaiskäräjien intressissä valittaa kullankaivuusta. Hän huomautti myös saamelaisten työskentelevän kaivoksilla Sodankylässä ja Kittilässä. Vaikka Avaskarin huomio kaivoksilla työskentelevistä saamelaisista on totta, tärkeämpi kysymys on mielestäni siinä, haluavatko saamelaiset työskennellä kaivoksilla ja onko heillä taloudellista mahdollisuutta toisenlaisiin töihin. Onkin kysyttävä seuraavaa: jos yhä voimakkaammat suomalaiset taloudelliset rakenteet ovat pakottaneet saamelaiset pois perinteisistä elinkeinoistaan, eikö kyse ole tällöin kolonialistisista rakenteista? Tällöin puheenvuorot kaivosteollisuuden auvoisuudestakin asettuu uuteen valoon: kuka hyväksyy assimilaation ja kolonisaation, ja onko saamelaisella tosiasiassa ollut varaa valita? Nämä kysymykset jäivät nyt ilmaan, eivätkä muut edustajat kyseenalaistaneet väitettä.
Kolonialismista puheoikeuttaan käytti myös saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja, Anni-Sofia Niittyvuopio (vas), joka otti terävästi kantaa Pekkalan näkemyksiin porotaloudesta. Hän huomautti, että porotalouden näkeminen vain alkutuotantona on kolonialistinen näkökulma, sillä perinteiset elinkeinot ovat osa saamelaista elämäntapaa. Vaikka Niittyvuopion toteama on mielestäni totta, Pekkalan näkemykset eivät ole vailla sijaa: porotalouskin toimii suomalaisen valtarakenteen ja länsimaisen talouden järjestelmässä. Tällöin voidaan puhua myös tämän taloudellisen järjestelmän termistöin. Se, että puheeseen kytkeytyy tällainen valtaväestön käyttämä talouspoliittinen puheentapa, herättää kuitenkin kysymyksen siitä, kuinka annettuina saamelaiset ottavat valtaväestön asettamat raamit ja osataanko niitä kyseenalaistaa? Tällöin on kyseessä erilaiset arvot, jotka asettavat vastakkain talouspoliittiset realiteetit ja perinteisen kulttuurimuodon. Varapuheenjohtaja Leo Aikio ottikin esille, että onko juuri saamelaiskäräjät se paikka, jossa perinteiset elinkeinot kyseenalaistetaan.
Porotaloutta puolustavat puheenvuorot tulivatkin, ei niin yllättäen, Aikion lisäksi muiden porosaamelaisten keskuudesta.
Tuomas Aslak Juuso (rkp) ja Asko Länsman huomauttivat, että perinteisiä elinkeinoja ei tule asettaa vastakkain. Myöskään Anni Koiviston (sdp) mukaan saamelaiskäräjien eri politiikkasektorien välistä vastakkainasettelua ei pidä tehdä, sillä ne ovat kaikki tärkeitä. Tämä on mielenkiintoinen asetelma, ja tätä kutsutaan asioiden depolitisoimiseksi. Edustajat pyrkivät lausunnoillaan käsittelemään poroelinkeinoa ikään kuin poliittisesti neutraalina asiakysymyksenä, josta ei tarvitse käydä keskustelua. Avaskari kysyikin oikeutetusti, miksi porotaloutta ei saisi tarkastella saamelaiskäräjien yleiskokouksessa kuten muitakin kysymyksiä.
Tämä johtuu mielestäni muun muassa saamelaisten symbolikielestä, joka luotiin 1950—1960-lukujen taitteessa. Poroelinkeino on yksi saamelaisten vahvimmista kulttuurisista symboleista ja osa nykysaamelaisuuden yhtenäistävää vaikutusta. Vahva kanta poroelinkeinoon kertoo mielestäni siitä, että poroelinkeinosta keskusteleminenkin on jonkinasteinen tabu saamelaisten keskuudessa. Poroelinkeino merkitsee kansallista, etnistä symbolia, jotka tuottavat rajaa suomalaisten ja saamelaisten välille. Kansa on rakennettava ihmisten mieliin, ja tätä rakennelmaa on vaalittava.
Puheenvuorot osoittavat kuitenkin jälleen kerran, että kaikki kansakunnat, myös saamelaiset, ovat heterogeeninen joukko. On poliitikoista itsestään kiinni, kuinka he suhtautuvat perinteisiin symboleihin ja elinkeinoihin kohdistuviin paineisiin.
YK.n ihmisoikeuskomitean ratkaisut eivät herättäneet vilkasta keskustelua
Pirita Näkkäläjärvi kiinnitti huomiota myös YK:n ihmisoikeuskomitean ratkaisuihin. Näillä hän viittaa kysymykseen, jossa Suomen korkein hallinto-oikeus hyväksyi Saamelaiskäräjien vaaliluetteloon sellaisia henkilöitä, jotka Saamelaiskäräjät oli hylännyt aiemmin. YK:n ihmisoikeuskomitea katsoo, että Korkein hallinto-oikeus toimi väärin, ja että saamelaisten itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Näkkäläjärvi toteaa painokkaasti, että Suomi on velvollinen korjaamaan itsemääräämisoikeutta koskevat kysymykset uusien rikkomusten estämiseksi.
Anu Avaskarin mukaan YK:n ihmisoikeuskomitealle on annettu väärää tietoa, ja että asiaa ei ole lopullisesti ratkaistu. Hän ei kuitenkaan esittänyt, mitä virheellisiä tietoja komitealle on toimitettu. Tuomas Aslak Juuso totesikin oikein, että asia on käsitelty loppuun komiteassa. Avaskarin kommentit jäävät toistaiseksi arvoitukseksi.
Poikkesiko saamelaiskäräjät saamelaiskäräjälaista?
Avaskari pitää Saamelaiskäräjien poliittista mielenkiintoa yllä, ja hän tekikin toimintakertomukseen kulmia kohottaneen lisäysehdotuksen. Ymmärtääkseni (kokousta on vaikea seurata, sillä se tapahtuu joskus neljälläkin kielellä ja tulkit ovat pitkien kokousten vuoksi koetuksella) tämän ehdotuksen mukaan saamelaiskäräjät olisivat toimineet “saamelaiskäräjälaista poiketen”, kun kyseessä oli varapuheenjohtajien asema. Saamelaiskäräjälain mukaan puheenjohtaja on päätoiminen, mutta varapuheenjohtajien asemaa ei laissa ole määritelty.
Puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuson sekä Pirita Näkkäläjärven mukaan Avaskarin esityksessä olikin asiavirhe, joten puheenjohtaja laittoi asian äänestykseen hallinnon esityksenä. Irja Seurujärvi-Karin mukaan varapuheenjohtajakysymyksestä olisi kuitenkin neuvoteltava ja kummasteli, miksi asia laitetaan suoraan äänestykseen. Saamelaiskäräjien lakimiessihteeri Kalle Varis yhtyi Seurujärvi-Karin ehdotukseen, sillä saamelaiskäräjälaissa ei ole estettä sille, että saamelaiskäräjien kokous päättää varapuheenjohtajien asemasta.
Puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso vetosi siihen, että ehdotukset ovat jo äänestyksessä, joten neuvotteluita asiasta ei voida enää käydä. Yhdyn Seurujärvi-Karin mielipiteeseen. Vaikka Avaskarin esitys oli asiallisesti virheellinen, olisi ollut hyvä käydä keskustelua varapuheenjohtajien asemasta, sillä asiasta oli eriäviä mielipiteitä.
Hallinnon esitys tuli päätökseksi ja Avaskarin esitys hävisi. Avaskarin toinen teknisluonteinen lisäys luottamushenkiöiden toiminnasta hyväksyttiin yksimielisesti.
Politiikka ei ole poronhoitoa
Länsimaisen politiikan näkökulmasta, jota saamelaiskäräjät edustaa, on hienoa, että saamelaiskäräjien kokous ei ole yksimielinen poliittisista asiakysymyksistä. Tämä toki sotii saamelaisten perinteistä tunnustelevaa tapaa vastaan, mutta kuten olen ennenkin maininnut: politiikka ei ole poronhoitoa.
Konflikti on parlamentarismin perusta, se on keskeinen osa poliittista kulttuuria ja se on tervettä. Saamelaiskäräjät, kuten eduskunta, on täynnä hierarkioita, normeja ja liittoumia. Saamelaisten tulisikin hyväksyä politiikan konfliktisuus annettuna. Kuten Anna Kontula kirjassaan Eduskunta – ystäviä ja vihamiehiä kertoo, hiekan heittäminen jonkun toisen ladulle on kunniallinen ja välttämätön osa poliitikon työnkuvaa. Saliväittelyn jälkeen kahvilan puolella on hyvä vitsailla arjen asioista ja todeta:
“Huomas, että eihän nää olekaan pahoja, nää on vaan eri mieltä.”
Janne Hirvasvuopio
Kirjoitus perustuu suomenkieliseen tulkkaukseen. Kirjoitukseen otetaan korjausehdotuksia kokoustulkkauksen vuoksi.
Lähteet
Anna Kontula – Eduskunta – ystäviä ja vihamiehiä, 2018.
Sanna Valkonen. Poliittinen saamelaisuus, 2009.
Petri Ruuska. Nationalismi. Kansallisen järjestyksen globaali kulttuuri ja arki, 2005.
Mielenkiintoista ,että Kontula kerkiää Israelista omien sekoilujensa keskeltä puolustamaan niiden saamelaisten oikeuksia, joilla oikeudet eivät ole kiven takana..
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä miten kontula tähän kirjoitukseen liittyy, muuten kuin että lainasin hänen kirjastaan kaksi osuvaa lausetta, mutta ok?
Ilmoita asiaton viesti
Muistan hyvin 70-80luvulla kuinka poroisäntä syytti turistia Käsivarressa,kun polkee jäkäliköt muruiksi.
No tänään ei sitä ongelmaa tuntureissa ole kun jäkälä on alle sentin mittaista,ja koivutkin on syöty niin korkealle kuin poro yltää.
Mutta edelleen kerrotaan suurista vasojen teuraspainoista,jotka on saatu ruokinnalla.
Jos joskus ajat Tenonlaaksosta Ifjordiin niin näet aidat joidenka sivut on mustalla muralla satojen hehtaarien alalta.
Poronhoito on nykyään saamelaisalueellakin ongelma ymmärtämättömyyden vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Aitojen vieret ovat poljettuja siksi, koska porot lähtevät seuraamaan aitojen vieritse. Se on porojen luontaista käyttäytymistä. Poro kun kulkisi luonnostaan maastojen mukaan ja vapaasti. Aidat ovat tulleet valtakunnan rajojen ja toistaalta poronhoitoalueiden syntymisen vuoksi.
Muuten on totta, että laidunmaat ovat koetuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä seurasin noiden asujia taannoin. Oli selvää,että noilla elukoilla oli huutava nälkä. Porot tolvasivat kuin pilluttomat lampaat pitkin tuntureita. Ei mitään syötävää.
No ei kuitenkaan oltu Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Olenpa kuullut täällä meillä Utsjoella päin muisteltavan, että ennen vanhaan kunnanisät pystyivät varsin sopuisasti päättämään oman kunnan asioista, kunnes tännekin tuli puoluepolitiikka.
Saamelaisten vanha ja perinteinen tapa hoitaa asioita on ollut neuvottelu niiden tahojen kesken, joita asia koskee.
Puoluepolitiikka on vähän eri juttu, kuin politiikka, jota ei asioiden hoidossa voi välttää.
Puoluepolitiikka on monesti epäkäytännöllinen ja hankala. Puolueet ajavat oman aatteensa mukaista politiikkaa, joka voi olla aika kapeakatseista ja heikosti kokonaisuuksia huomioivaa, eikä myönnytyksiä helposti tehdä. Edustuksellinen demokratia valintajärjestelmineen tuo mukanaan haittailmiöitä, mm. sen, että kannatuksellisista (vaalit) syistä ei aina voida hyväksyä vastakkaisen puolueen edustajan ehdotuksia. Puoluekateutta ym. Päätöksenteossa tututkin henkilöt voivat riitautua jne.
No, en sitten tiedä, kuinka paljon puoluepolitiikalla on käytännön merkitystä saamelaiskäräjillä. Pohdinpahan yleisellä tasolla. Itse en ole erityisen innostunut näistä poliittisista muotivirtauksista, joista täälläkin päin välillä innostutaan. Hyvin monissa tapauksissa länsimaista hapatusta, joka pitää sisällään sellaisen ylimielisen ajatuksen, että suuri viisaus on aina keksitty jossain etelämpänä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mieltä väärää Janne. Olen tallustelllut aikanani niissä maisemissa,jossa kyykkäämällä näkee kilometrejä.
En minä ketään syytä mistään. Tilaisuuden tullen en vain taaskaan malttanut.
Ilmoita asiaton viesti
hyviä ajatuksia, kiitos! olen itse myös joutunut pohtimaan tätä saamelaispolitiikan ja politiikan suhdetta, eikä se ole ongelmaton, eikä täysin sidoksissa tai verrainnollinen.
itse seuraan rauna kuokkasen (2009, 2019) linjaa, jonka mukaan saamelaiskäräjät on täysin suomalainen järjestelmä, joka toimii suomalaisessa kontekstissa, joten omaa taustaani vasten yritän käsitellä sitä valtio-opillisesta (länsimaisesta) näkökulmasta.
vaikka puolueet ei sakän toiminnassa määrittelekään toimintaa, niin myös epäviralliset ja ei-saamelaispolitiikkaan liittyvät yhteydet vaikuttaa taustalla, luulen että aika paljonkin.
historiallisestei saamelaispolitiikassa on ollut ennenkin eri jakolinjoja (ei-puolue), eli siinä ei sinällään ole mitään uutta.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä kuulla siitä, miltä tulokulmalta lähestyt sakän toimintaa.
Joo, ja ymmärrän hyvin tuon Rauna Kuokkasen linjan. Suomen saamelaiset asuvat Suomessa ja joutuvat noudattamaan maan hallintolakeja, ja on ihan ymmärrettävää, että asioidessa valtion, kuntien ja viranomaisten suuntaan joudutaan puhumaan samaa ”kieltä”, jotta asioita voidaan viedä eteenpäin ja keskinäinen vuorovaikutus sekä asioiden hoito onnistuu.
Tässäkin Suomen laki on minimi, joka antaa tilaa ja vapauksia hoitaa asioita monella tavalla. Kokouskulttuuri voi olla monenlaista, asioista voi neuvotella monella tavalla ja ihmisiä kuulla monella tavalla. Mikä täällä saamenmaalla on tärkeää on se, että on huomioidaan paikalliset erityispiirteet ja alueen väestön asiantuntijuus luonnon kanssa symbioosissa elämisessä. Tuhansien vuosien aikana ihmiset ovat oppineet, mikä täällä toimii, miten luonnon kanssa on elettävä ja mitä luonto kestää. Nykyään vain kilpailuhenki on lyönyt leimansa tännekin, ja esim. porotaloudessa syntyy ylikarjaa. Toinen asia, joka on opittu, on omista oikeuksista ja eduista kiinni pitäminen ja oman edun maksimointi. No, eiköhän ihminen osaa tuota ahneutta ja omaa etua jo ihan luonnostaan, kaikkialla.
Kalastuspuolella taas on ollut ulkopuolelta tulijoita, jotka haluaisivat päästä osingonjaolle. Ihmettelen sitä, miten meidän vähistä resursseista halutaan edelleen ryöstää, ja miten ihmiset ylipäätään kehtaavat. Viittaan nyt edelliseen kalastuslakiin ja nykyiseen Tenon sopimukseen. Kadehditaanko meidän kirkkaiden vesien kaloja ja Tenon lohta? Olemmeko me saamelaiset todella niin vähäarvoisia ihmisiä, että me emme ole sen arvoisia, että saisimme kalastaa perinteisillä pyyntitavoilla omissa vesissämme ja hallinnoida kalavesiämme? Vai pidetäänkö meitä niin tyhminä, että me emme ymmärrä, että meitä pitää holhota ylhäältä käsin? Näitä kalastukseen liittyviä asioita olisi todella syytä pohtia saamelaiskäräjillä, ja ajaa kalastusta ja kalavesiä koskevia saamelaisten oikeuksia. Meidän kulttuurimme ja kielemme, joka liittyy luontoon ja luonnon elinkeinoihin on pian mennyttä, jos meidät ja meidän maamme ja vetemme länsimaistetaan markkinahengessä tai sitten julkisen sektorin ”viisailla” päätöksillä. Meillä ei ole täällä muuta kuin luonto ja sen antimet, sekä Suomen suurimmat koskemattomat erämaat. Niillä on arvo jo itsessänsä, ilman junanratoja ja kaivoksia ym.. Ei tänne kaivata päällepäsmäreitä, paremmin tietäviä ja vähäisien oikeuksien ja resurssien riistäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Saamelaisten keskinäiset kiistat eriryhmien välillä on vahvasti rakentunut Saamelaiskäräjien aikaan saamalle jaottelulle ja historiakuvan uusiksi muotoilemisella. Saamelaisiksi halutaan tulkita vain saamenkieltä puhuvia ja elämäntavoilta porotalouden ympärille rakentuvana käsitteenä. Eikä niin miten yksilö tai suvut ovat itsensä identifioineet saamelaiseksi perimätietoihinsa ja asiakirjanäyttöönsä perusteella kun he ovat yrittäneet Saamelaiskäräjien vaaliluetteloon päästä. Näin ollen ei voi olla kyse kuin etnisestä syrjinnästä kun esim vanhoja inarin saamelaissukuihin kuuluvia ihmisiä ei haluta kirjattavan tähän vaaliluetteloon poliittisin perustein tai keksityillä syillä. Esim väitteellä kielensä menettäneisyyteen perustuvilla syillä, tai sitten he eivät harjoita saamelaisille ominaista kulttuuria. Eteläsuomessa asuvilta saamelaisilta saamelaisilta on jopa omilla perintömailla kalastaminen kielletty kuntarajan ulkopuolella asumisen takia. Kuntarajan ulkopuolella asuvilla saamelaisilla ei päde ilmeisesti omaisuuden suojalainkirjaus jos saamelainen asuu muualla kuin syntymäkunnassa. On surullista miten nuoret radikaalit saamelaiset polkevat omaa heinokansaansa tällätavalla. Taustalle on aktivoitu ns, akateemisen koulutuksen saaneita nuoria ja keski-ikäisiä Saamelaisia ympäri Suomea ajamaan Saamelaiskäräjien ajamaa tavoitetta syrjäyttää vanhemman ikäluokan saamelaisia jopa vanhan Lappalaistermin varjolla. Saamelaisista ei ole tehty olosuhdeselvystäkään lainkaan!
Ilmoita asiaton viesti