Puheeni kaivostoiminnalle RAJAT -mielenosoituksessa

Rakkaat luonnon ystävät.

Olen Janne Hirvasvuopio ja edustan täällä Ei kaivoksia Suomen Käsivarteen -liikettä. On kunnia seistä teidän rinnallanne tänään puolustamassa Suomen ja Saamenmaan luontoa.

Meillä saamelaisilla on sanonta, jonka mukaan “jos haluat saada jotain”, sinun on tehtävä se itse. Tässä me nyt olemme ympäri Suomen ja Saamenmaan paikkaamassa eräiden hallituspuolueiden vitkuttelua.

Me saamelaiset tiedämme, mitä kaivostoiminta voi pahimmillaan tarkoittaa. Kolttasaamelaiset menettivät toisen maailmansodan jälkeen Petsamon ikiaikaiset sukualueensa, josta löytyi kaikkien haluamaa nikkeliä. Kaivos rikastamoineen on toiminut meidän päiviimme asti ja nykyään näillä maanpakoon joutuneiden kolttasaamelaisten alueilla on syöpää kihisevä kivimonttu ja sammutettujen rikastamojen päällä leijailee haiseva rikin katku.

Ilon ja autuuden tyyssijassa Ruotsissa tilanne on varmasti parempi? Ehei. Ruotsin Saamenmaalla kokonainen saamelaiskylä siirrettiin kaivosten tieltä ja Kaunisvaaran kaivos pumppaa rikastushiekkaa tulvivalle suolle. Norjan valtio taas on antanut kirkasta valoa Nussirin kaivokselle, jonka jätteet heitetään saamelaisten käyttämille kalavesille, läheiseen vuonoon.

Tämä sama kohtalo voi kohdata myös suomalaisia. Paikallisesti näin tapahtui jo Talvivaaran kohdalla. Haluammeko, että tämä tragedia tapahtuu aina vain uudestaan? Ei kaivoksia Suomen Käsivarteen -liike, jota edustan, on saanut tukea ympäri Suomen. Haluan kiittää siitä.

Taistelumme saamelaisen elämäntavan puolesta ei ole päättynyt. Vaan aiomme käyttää kaikki mahdolliset keinot puolustaessamme olemassaoloamme elämänvastaisia hankkeita vastaan. Siksi Käsivarren saamelaiset poronhoitajat ovat tehneet alueelleen myönnettyä Hietakeron aluevarausta koskevan ihmisoikeusvalituksen YK:n ihmisoikeuskomitealle.

Heidän valituksensa ei varmasti tule olemaan viimeinen, koska nykyinen kaivoslaki siirtää pala palalta sukupolvelta toiselle siirtyneen asuinalueemme kolmansien osapuolien haltuun.

Eikä meillä, alkuperäiskansa saamelaisilla, ole enää paikkaa minne siirtyä.

Kotikylässäni Vuotsossa joudumme seuraamaan vierestä, kuinka kullanhuuhdonta valtaa luonnonkauniiden tammukkapurojen varret. Ne samaiset paikat, joihin metsänhakkuillakaan ei ole asiaa.

Meillä on Saamenmaalla vanha kuusikkometsäalue, jonka Metsähallitus suojeli vastikään vapaaehtoisella päätöksellä alueen luontoarvojen vuoksi. Mitä teki Tukes? Myönsi sille kullanhuuhdontaluvan. Suojellusta alueesta jää jäljelle vain mutainen kuoppa, joka korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä on siunattu. 

Onko tämä oikein? Ei ole! Suomen ja Saamenmaan herkkä luonto, kallein omaisuus mitä meillä on, EI KESTÄ tällaisia elämänvastaisia valintoja. 

Kaivosyhtiöt eivät kunnioita Isäämme Aurinkoa, eikä äitiämme maata. He ovat kaivautuneet Äitimme Maan sisään rikkauksien perässä, jotka eivät kuulu heille. Ja Äitimme Maan hätähuudot kaikuvat kuuroille korville.

Me saamelaiset haluamme reilun kaivoslain. Me haluamme kaivoslain, joka turvaa ympäristön lapsillemme. Me haluamme kaivoslain, joka ei jaa ikiaikaisesti käyttämiämme maita ja vesiä silmiemme edestä. Me haluamme kaivoslain, joka ottaa paikalliset huomioon.

Näytetään päättäjille, että olemme saaneet kauniista puheista tarpeeksemme. Näytetään, että haluamme KAIVOSTOIMINNALLE RAJAT.

Janne Hirvasvuopio
Saamelainen ympäristövaikuttaja

+1
JanneHirvasvuopio
Vihreät Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Espoon kaupunginvaltuuston varavaltuutettu (vihreät).
Saamelainen valtio- ja oikeustieteilijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu