Puheeni Vihreiden Lahden puoluevaltuuskunnan kokouksessa 2.10.2021

Arvoisa valtuuskunta, vihreät ystävät ja toverit.

On kunnia toimia täällä vihreiden valtuustokollegoiden kanssa, ja upeaa nähdä teitä kasvotusten. Meitä pyydettiin esittelemään itsemme ennen puheita. Minä olen Hirvas-Lassin Ailan Anteron Janne, eli Janne Hirvasvuopio, espoolainen sateenkaarisaamelainen varavaltuutettu, sukuni on pois Vuotson kylästä Sodankylän pohjoisosista. Lähellä sydäntäni ovat kaivosasiat, ja toiminkin saamelaisessa ei kaivoksia käsivarteen -liikkeessä. Edustan täällä tänään kuitenkin Uudenmaan vihreitä, vaikka myös pohjoisen asiat agendallani ovatkin.

Puhutaan aluevaaleista. Aluevaalit ovat ovella ja nyt olemme työstämässä aluevaaliohjelmaa. Kielten kohdalla ohjelmassa lukee, että asiasta mahdollisesti kirjoitetaan vielä. Toivonkin, että asiasta käydään täällä runsasta keskustelua, sillä asia on meille saamelaisille alkuperäiskansana tärkeä, muista kielivähemmistöistä puhumattakaan.

Vähemmistökielten asema on Suomessa edelleen heikko, ja asenteet saamen kieliä kohtaan ovat edelleen pohjamudissa. Edes Inarin kunnanvaltuustossa, Suomen puolen Saamenmaan ydinalueella, ei järjestetä molemminpuolista tulkkausta. Täysi tulkkaus ammuttiin Inarin kunnanvaltuustossa viime viikolla alas – vain saamelaiset itse ja vihreät puolustivat tulkkausta yhteisenä rintamana valtuustossa.

Saamelaisilla on kuitenkin Saamenmaalla, saamelaisten kotiseutualueella, oikeus asioida saamen kielillä. Laki velvoittaa viranomaisia huolehtimaan tulkkauksesta ja kääntämisestä myös koko Suomessa kun puhumme kuntayhtymien ja viranomaisten keskistetyistä palveluista. Kieliasiat ovat aluevaaliasia.

Tavallisten saamelaisten on edelleen käytävä taistelua siitä, että he saisivat oman kielensä ja erityisesti kulttuurinsa mukaisia palveluilta yhteiskunnassamme. Tämä vaatii asennemuutosta. Tavoitteena tulee olla, että vähemmistökielisten palvelujen käyttö on luontevaa, eikä asiakkaan tarvitse erikseen niitä vaatia. Meidän vihreiden on oltava etulinjassa puolustamassa vähemmistökieliä ja kulttuureja Suomessa aluevaaleissa.

Kiitos.

 

 

0
JanneHirvasvuopio
Vihreät Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Espoon kaupunginvaltuuston varavaltuutettu (vihreät).
Saamelainen valtio- ja oikeustieteilijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu