1700-luvun kansantarinat kantavat vielä nykyajankin kansantaloustieteen professoreita?

Adam Smithin ajalta juontavat markkinoiden ihanuutta kuvailevat kansantarinat tuntuvat elävän vahvoina vielä nykyajankin kansantaloustieteen professoreiden tietoisuudessa.

Jotkut noista professoreista levittävät tälläkin palstalla urbaanilegendoja siitä, miten kaikkien etu toteutuu muka parhaiten niin että jokainen ajaa vain omaa etuaan. Uusimpana esimerkkinä Vesa Kanniaisen blogi otsikolla Pääministeri ei voi sanoa yritykselle, miten sen tulee toimia.

Somessa luonnollisesti jokaisella on oikeus sanoa mielipiteensä, olipa se kuinka järjetön tahansa, mutta sellaisten julkisuuden henkilöiden, joilla on julkisuudessa jonkinlainen asiantuntijastatus, tulisi tuntea erityistä vastuuta. Esimerkiksi kansantaloustieteen professoreiden ei tulisi levittää kritiikittömästi JIHAA!!-kapitalismin evankeliumia. Asiaa ymmärtämättömät saattavat ottaa sellaisen jopa tosissaan.

Adam Smith vaikutti 1700-luvulla. Noin vuosisadan verran myöhemmin Karl Marx ja Friedrich Engels julkaisivat perusteellisen analyysin kapitalistisen talouden toimintamekanismeista otsikolla Pääoma.

On suoraan sanottuna vastuutonta kansantaloustieteen professoreilta fanittaa Adam Smithin alkeellista markkinatalousmentaliteettia ottamatta ollenkaan huomioon myöhempää ja perusteellista Marxin analyysia. Erityisesti tällaisina aikoina, jossa yhä suurempi osa tavallisista tallaajista on kohtaamassa taloudellisia vaikeuksia ja koko kansantalous on vaarantumassa.

Ettei kukaan kuvittelisi, että tämä on vain merkityksetön huitaisu titteleitä omaamattomalta henkilöltä, suosittelen kuuntelemaan, mitä amerikkalaisella taloustieteen emeritusprofessori Richard D. Wolffilla on asiasta sanottavana. Hän kertoo mm. että yliopistoissa ei kerta kaikkiaan opeteta Marxin analyysia. Miksiköhän?

https://www.youtube.com/results?search_query=richard+wolff+cure+for+capitalism

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu