Ei elämästä selviä hengissä

WHO:n uusimpien (2018) vuositilastojen mukaan Ruotsissa kuoli influenssaan ja keukokuumeeseen 2 701 henkilöä ja Suomessa 303.

Tiettävästi kummassakaan maassa ei ryhdytty mainittaviin toimenpiteisiin flunssatartuntojen hillitsemiseksi eli tässä suhteessa maiden välillä ei ollut eroa. Mutta Ruotsissa kuoli siis 9 kertaa niin paljon ihmisiä flunssaan/keuhkokuumeeseen kuin Suomessa? Mikä sen selittää?

Tuo ero ei ole mikään yhden vuoden sattumoisen kantama, vaan esimerkiksi vuotta aiemmin samasta syystä Ruotsissa kuoli 3 589 ja Suomessa 344 eli ero oli yli 10-kertainen.

Sen paremmin Ruotsissa kuin Suomessakaan ei elämästä selvitä hengissä. Jokainen kuolee lopulta jollain kuolinsyynimikkeellä mutta onneksi vain yhden kerran.

Eri maissa kuollaan eri syistä. Ruotsissa flunssa/keuhkokuume on kuolinsyytilastojen 10. yleisin kuolinsyy kun taas Suomessa se on vasta sijalla 32.

Koronavirus on flunssaviruksen kaltainen vaiva ja yllämainitun valossa on ymmärrettävää, että Ruotsissa kuollaan enemmän myös koronavirukseen kuin Suomessa. Tähän mennessä Ruotsissa on koronavirukseen kuollut 5 893 henkilöä ja Suomessa 344. Ero on siis noin 17-kertainen.

Koronaviruksen osalta saatavissa on vain tämän vuoden luvut, joten vielä ei ole mitään kausivaihtelua eri vuosien välillä. Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell on kertonut julkisuudessa, että Ruotsissa flunssaan kuoli edeltävänä talvena tavallista vähemmän ihmisiä ja siksi koronaviruksella oli paljon otollisia kohteita kun se saapui. Esimerkiksi Suomessa ja Norjassa taas flunssakausi ei ollut niin lievä. Hänen mukaansa tavallista lievempi flunssatalvi oli myös useissa muissa niistä Euroopan maista, joissa koronavirus on ollut poikkeuksellisen tuhoisa, esimerkiksi Britanniassa, Belgiassa ja Hollannissa Ehkä muutaman vuoden päästä voimme nähdä näiden arvioiden paikkansapitävyyden. Ainakin ne ovat järkeenkäypiä.

https://yle.fi/uutiset/3-11549210

Alla olevat kuvat ovat peräisin sivuilta

https://www.worldlifeexpectancy.com/finland-influenza-pneumonia

ja

https://www.worldlifeexpectancy.com/sweden-influenza-pneumonia

 

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu