Elokapinan keinoja ovat kansalaistottelemattomuus ja väkivallaton vastarinta

Nuo ovat vanhoja ja hyviksi havaittuja keinoja. Esimerkiksi Mahatma Gandhin johtamassa Intian itsenäistymiseen johtaneessa kansanliikkeessä niitä käytettiin menestyksekkäästi. Vielä 1970-80 -luvuilla, jolloin kävin koulua, oppilaille opetettiin, että Gandhi oli arvostettava ihmisoikeustaistelija. Ehkä nykyään opetetaan, että hän oli kansainvälistä kilpailukykyä vaarantava terroristi ja ituhippi, mene ja tiedä?

Kansalaistottelemattomuuden ja väkivallattoman vastarinnan tehokkuus

Joidenkin arvioiden mukaan jopa diktatuurisia hallintoja voidaan kumota, jos 3,5% väestöstä aktivoituu kansalaistottelemattomuuteen ja väkivallattomaan vastarintaan. Tuon verran luulisi voitavan aktivoida väestöä joka maassa – ehkä Suomi ja Pohjois-Korea poislukien. Ne ovat molemmat sodan syvästi traumatisoimia maita ja tuo trauma näkyy harvinaisen yksimielisenä ja vankkana tukena vallitsevalle hallinnolle. Suomessa puolustaudutaan Venäjää vastaan ja Pohjois-Koreassa USA:ta vastaan. Erona tietysti se, että Korean sodassa ei ole edelleenkään tehty rauhansopimusta, vaan pelkkä aselepo.

Ilmastonmuutoksen vastustaminen on meidän aikamme rauhanliike?

Osallistuin aktiivisesti rauhanliikkeen toimintaan 1980-luvulla. Tuolloin käytimme samoja metodeja kuin Elokapina nykyään: kansalaistottelemattomuutta ja väkivallatonta vastarintaa. Se ilmeni käytännössä esimerkiksi juurikin sellaisena mielenosoittamisena kuin nähtiin Elokapinan mielenosoituksessa hiljattain. Eli tottelemattomuutena ilman väkivaltaa.

Kylmä sota jäi aikanaan vain kylmäksi sodaksi eikä eskaloitunut kolmanneksi maailmansodaksi. Sitä en osaa sanoa, oliko rauhanliikkeellä mitään vaikutusta siihen. Ehkäpä ei. Mutta tuskin siitä haittaakaan oli. Joka tapauksessa oli hyödyllistä oppia väkivallattoman vastarinnan metodi. Sitä voi käyttää moneen tarkoitukseen ja luonteensa takia ennen kaikkea hyviin tarkoituksiin.

Ilmastonmuutos ei varmaankaan mielenosoittajia tottele. Sikäli kuin ilmastonmuutos on ihmisen toimista riippuvainen, mielenosoituksilla voi olla vaikutusta – nimittäin siinä tapauksessa, että niillä on vaikutusta yhteiskunnan harjoittamaan saastuttamiseen. Enkä tuolla termillä luokittele hiilidioksidia saasteeksi. Viittaan vain siihen, että ympäristökysymykset kannattaa ymmärtää laajemmin kaikenlaisena elinympäristön vaarantamisena ja heikentämisenä.

Ihmisen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen vallitsee voimakas erimielisyys. Sen sijaan vallitsee melkoinen yksimielisyys siitä, että ihminen saastuttaa ympäristöään vakavasti monella muulla tavalla. Ehkä olisi käytännöllistä lähteä pelastamaan ympäristöä siltä pohjalta, jolla vallitsee yksimielisyys.

Tämä ei kuitenkaan ole tarkoitettu kritiikiksi Elokapinaa kohtaan. Vaikkei uskoisi siihen, että ihmisellä on osaa tai arpaa ilmastonmuutokseen, kannattaa silti ottaa oppia niistä metodeista, joita Elokapina käyttää. Niitä metodeja voi, kuten sanottu, käyttää muuhunkin kuin ilmastonmuutoksen vastustamiseen.

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu