Heräämisiä

Muistatko elokuvan Heräämisiä?

Olen jo kohta parikymmentä vuotta osallistunut nettikeskusteluihin siitä, miten yhteiskunta ja talous olisi järkevää järjestää. Muutamaan kertaan näiden vuosien aikana olen jo vetänyt sen johtopäätöksen, että Suomen kansa* on toivoton tapaus ja sille on ihan turha yrittää selittää mitään. Vastaan tulee aina vain ne samat ikivanhat ulkoaopetellut amerikkalaista unelmaa hehkuttavat iskulauseet, jotka tänne kohta toisen maailmansodan jälkeen tuotiin.

Mutta sitten tuli koronavirusepidemia ja itse viruksen ja sen torjumiseksi tehtyjen poikkeustilatoimenpiteiden aiheuttama shokki ravisti kansan hetkeksi hereille. Muutaman viikon ajan näytti siltä, että ihan oikeaa ajatustenvaihtoa ja jopa uusien ajatusten harkintaa voisi saada aikaiseksi. Jopa valtamediassa näkyi jotain tämänsuuntaista, jos oikein osasi katsoa.

Mutta nyt – noin parin kuukauden kuluttua shokin alkamisesta – vaikuttaa siltä, että shokkivaikutus on menossa ohi ja kansa vaipumassa takaisin siihen samaan horrokseen kuin ennenkin. Talouden elvyttämiskeinoiksi tarjotaan jälleen juuri sitä samaa, joka on talouden ajanut elvytyksen tarpeeseen: tyhjästä luotua rahaa valtion piikkiin niille, jotka eivät sitä tarvitse ja lasku niiden maksettavaksi, jotka jo ennestään ovat nääntymispisteessä.

Saa nähdä, minä talvena tulee se epidemia, joka lopulta onnistuu saamaan todellista muutosta aikaiseksi yhteiskunnassa. Sillä jokainen järkevä ihminenhän tietää, että virusepidemiat eivät ole mitään poikkeuksellisia tapahtumia, vaan sääntö. Nykyinen talousjärjestelmä on jo niin viimeisen päälle viritetty – tai tarkemmin sanottuna vivutettu – että se ei enää monta virustalvea kestä. Kohta jo valtamediankin on tämä myönnettävä.

*Myönnän toki, että ”Suomen kansa” on tässä yhteydessä samankaltainen abstraktio kuin vaikkapa ”maahanmuuttajat”, joten kenenkään ei tarvitse tuosta henkilökohtaisesti loukkantua. Mutta jos joku haluaa loukkaantua toisten puolesta, niin siitä vain; sellaista sattuu paremmissakin perheissä.

……………

P.S. Kirjoitin tämän koronavirusjupakan tiimoilta muutamia lukemisen arvoisia blogikirjoituksia. Tässä linkit joihinkin niistä aikajärjestyksessä:

18.3.2020: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/kapitalismin-tshernobyl-hetki/

20.3.2020: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/poikkeustila-jatkuu-vuoden-loppupuolelle-tai-jopa-ensi-vuoteen-asti/

21.3.2020: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/koronauhrien-maara-afrikassa-saattaa-jaada-huomattavasti-odotettua-pienemmaksi/

22.3.2020: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/parantuneiden-maara-suhteessa-tartunnan-saaneiden-maaraan-kertoo-epidemian-kypsyysasteesta/

22.3.2020: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/tosiasioiden-tunnustaminen-on-viisauden-alku-onko-laake-pahempi-kuin-tauti/

jnejnejne… Löydät nuo kaikki profiilistani, jos ollenkaan kiinnostaa. En jaksa niitä väkisin tyrkyttää. Kuten sanottu, se aikaikkuna (kuten asia nykysuomeksi kai ilmaistaan), jolloin jotain uutta voisi ehkä pystyä ujuttamaan ihmisten mieliin, alkaa olla sulkeutunut. Lukionaikaista englannin kielen opettajaani sitaaratakseni: ”En minä jaksa enkä minä viitsi, eikä minun tarvitse!” Aimaudohiö.

Ehkä joskus parin-kolmenkymmenen vuoden päästä joku historioitsija kaivaa nuo kirjoitukset esille ja huomaa, että osasihan joku sentään nähdä mitä tuleman pitää, mutta hän ei saanut ääntään kuuluville. Ja tässä minun mielenkiintoinen kysymys: Miten niin ei saanut ääntään kuuluville? Nuo jututhan julkaistiin ja muutamat jopa lukivat ne! No, toki minä tiedän, mikä on vastaus tuohon arvoitukseen, mutta mieti sinäkin sitä aikasi kuluksi. Siinä on teemana juuri se, mitä sananvapaus tarkoittaa.

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu