Hyvä satiiri nousee samasta arvoyhteisöstä, johon se kohdistuukin

On helppoa ja täysin hedelmätöntä tehdä pilkkaa ulkopuolisista. Kristittyjen tai ateistien tekemä pilkka muslimeista on silkkaa riidanhaastamista eikä mitään muuta.

Kapitalistististen yhteiskuntien valtamedian tekemä pilkka sosialistisista yhteiskunnista on yhtälailla jotain aivan muuta kuin kritiikkiä: se on oman väestön indoktrinoimista. Hyvää sosialististen yhteiskuntien satiiria voisi olla sellainen, joka nousee sosialismia kannattavien tahojen keskuudesta ja jotka ovat eri mieltä pelkästään keinoista.

Ranskassa harjoitettu pilakuvien julkaiseminen Muhammedista on yhtä typerää ja hedelmätöntä kuin läntisen maailman valtamediassa harjoitettu Pohjois-Korean demonisoiminen. Kukaan ei opi siitä mitään oppimisen arvoista, mutta vihollisuudet vahvistuvat. Tietysti sekin palvelee asetehtailijoiden ja valtaa pitävien poliitikkojen ja kenties joidenkin muidenkin tahojen intressejä, mutta mitään oppimisen arvoista siitä ei voi oppia.

Suomessa julkaistiin aikanaan Pahkasika-nimistä satiirilehteä. Lehti lopetti toimintansa parikymmentä vuotta sitten sillä perusteella, että Suomi oli alkanut muistuttaa niin paljon Pahkasikaa, että satiiri ei enää toiminut. Se oli kunnioitettava päätös. Säälittävä ja halveksittava päätös olisi ollut alkaa pilkata jotain täysin ulkopuolista tahoa oman arvoyhteisön sijasta.

Me varttuneemmat muistamme vielä 1970-80 luvuilta Spede Showssa ja muissa viihdeohjelmissa harjoitetun estottoman saamelaisten, romanien ja mustien pilkkaamisen. Tuohon maailmanaikaan se vaikutti hauskalta nuorukaisen mielestä, mutta kun nyt katson niitä uudelleen, ne herättävät minussa lähinnä myötähäpeää.

Maailma on muuttunut ja muuttuu edelleen. Pitää tulla toimeen aina vain erilaisempien ihmisten kanssa samassa globaalissa yhteiskunnassa. Pitää koettaa sopeutua siihen ajatukseen, että kaikki eivät tule koskaan olemaan kuten sinä, eivätkä edes haluaisi. Ja silti he asuvat ehkä ihan naapurissasi.

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu