Ihmiskunnan taloudellisen vaurastumisen salaisuus, osa 1: Ihminen tuottaa enemmän kuin kuluttaa

Blogisti Jari Ojala on kirjoittanut viime aikoina useita blogeja, joissa hän pyrkii aivan vilpittömän oloisesti hahmottelemaan talouden ihmeellisyyksiä ja usein nimenomaan rahan olemuksen ja liikkeiden kautta.

Kannatan sitä, että ihmiset pyrkivät ymmärtämään mahdollisimman hyvin sitä miten yhteiskuntamme ja talousjärjestelmämme toimii. Haluankin tällä blogitekstilläni kantaa pienen korteni kekoon taas kerran.

En tietenkään kuvittele, että kellään tämän palstan blogistilla olisi tästä aiheesta mitään sellaista arvokasta sanottavaa, jota ei olisi sanottu jo 1800-luvulla (tai ei-marxistien osalta jo 1700-luvulla), mutta koska vain aniharvat vaivautuvat lukemaan vanhoja tekstejä ja vielä harvemmat kykenevät niitä ymmärtämään, niin toistetaan sitten vanhoja ajatuksia uusilla teksteillä. Parhaassa tapauksessa joku meistä voisi keksiä sellaisen tavan esittää ja muotoilla joku vanha ajatus, että se vihdoinkin pystyttäisiin ymmärtämään.

Ihmiskunnan taloudellisen vaurastumisen salaisuus

Onko ihmiskunta vaurastunut vuosisatojen ja vuosituhansien aikana? Veikkaan, että useimmat ovat samaa mieltä siitä, että on. Mutta mistä tuo vauraus on tullut? Tässä pari suosittua mutta harhaista teoriaa:

  1. Trickle down. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiskunta on vaurastunut sen takia, että kaikkein rikkaimmat ovat hyvää hyvyyttään maksaneet palkkaa työläisilleen ja sillä tavalla raha on jakautunut kaiken kansan nautittavaksi.
  2. Pankkien rahanluonti nappia painamalla. Tämä tarkoittaa sitä, että koska pankit voivat luoda rahaa nappia painamalla eli lainoja myöntämällä ja koska raha on arvokasta, niin tästähän se ihmiskunnan vauraus on tullut. Pankit ovat kylväneet paljon rahaa kiertoon ja se on jakautunut kaikelle kansalle ja siten kaikki ovat vaurastuneet.

Jätän noiden käsitysten pilkkaamisen ja niille nauramisen johonkin toiseen kertaan ja menen suoraan asiaan.

Oikeasti ihmiskunnan vaurastuminen on tapahtunut ja selittyy tällä tavalla:

Ihmisellä on kyky tuottaa enemmän kuin hän kuluttaa

Eikä tässä ole kyse rahan tuottamisesta, vaan ihan oikeasti arvokkaiden asioiden tuottamisesta: Ruoan, vaatteiden, asuntojen, tuotantolaitosten, koulutuksen, terveydenhuollon jne. tuottamisesta.

Mitä se tarkoittaa, että ihmisellä on kyky tuottaa enemmän kuin hän kuluttaa? Jos ihmisen palkka on vaikka 2 500 euroa ja tulovero on 20% ja alvi on 24% ja vuokra on niin-ja-niin paljon ja olut maksaa sen-ja-sen-verran… Ei, ei, ei. Unohda nyt jo raha ja laita se taskulaskin syrjään.

Ihminen kuluttaa tiettyjä hyödykkeitä. Ne tuotetaan työnteolla. Ihminen tuottaa enemmän kuin hän kuluttaa. Mitä sille yli menevälle tuotannolle tapahtuu? Meneekö siitä parasta ennen –päivämäärä umpeen ja se pitää laittaa kompostiin? Ei. Se ylimenevä tuotanto ei ole kulutustavaroita. Se ylimenevä tuotanto on esimerkiksi tuotantolaitoksia ja teknologiaa eli juurikin sitä, joka parantaa ihmisen kykyä tuottaa entistäkin enemmän kuin kuluttaa.

Mutta entäs sitten yritysten voitto ja työläisten ansiotulovero ja työeläkemaksut ja alvi ja tupakkavero ja bensavero ja alkoholivero ja maahanmuutto ja valuuttakurssit ja ilmastonmuutos ja pakkoruotsi ja…? Unohda nyt raha hetkeksi ja mieti reaalisten hyödykkeiden virtaa.

Ihminen tuottaa enemmän reaalisia hyödykkeitä kuin hän kuluttaa. Tuo ylijäämä tuotetaan sellaisessa muodossa, joka jää hyödyttämään tulevaa tuotantoa. Se jää elämään tieteellisen tiedon, teknologian, koulutuksen, terveydenhuollon, alati kasvavan tuotantovälineistön jne. muodossa.

Mutta entäs sitten raha?

Rahasta en sano tällä erää tämän enempää. Asiat pystyy ymmärtämään paremmin, jos ei yritä hahmottaa kaikkea yhdellä kertaa. Kannattaa miettiä pala kerrallaan ja vasta myöhemmin miettiä sitä, miten ne palaset liittyvät toisiinsa.

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu