Ilmastopropaganda uppoaa kansaan. Joko kohta ay-liike alkaa vaatia palkanalennuksia ilmaston pelastamiseksi?

Tavalliset tallaajat vaativat jo uusia tasaveroja ilmaston pelastamiseksi. Uusin kansan keskuudesta noussut vaatimus on lentovero, jota eduskunnassa kannattaa Vihreiden lisäksi myös Vasemmistoliitto, joka ilmeisestikin on menettänyt viimeisetkin rippeet köyhän kansan asioiden ajamisen ideologiasta.

Yle: Kansalaisaloite lentoverosta ylitti vaaditut 50 000 allekirjoitusta – etenee eduskunnan käsittelyyn

Yle: Eduskunta päättää, kasvaako lentolippusi loppusumma jopa 30 euroa ilmastosyistä – Professori: ”Lentovero oikeastaan ainoa mahdollisuus”

Lentokone saastuttaa yhtä paljon riippumatta siitä, paljonko matkustajat maksavat matkalipuistaan

Ylen yllälinkitetyissä artikkeleissa haastateltu matkustaja sanoo, että maksoi lipustaan 160 euroa, mutta voisi hyvin maksaa jopa 200 euroa samasta lipusta. Rivien välistä on luettavissa, että tuo ylimääräinen 40 euroa olisi ihan siedettävä veron määrä, jonka matkustaja mielellään maksaisi.

Mutta moniko tulee ajatelleeksi, että niin kauan kuin ihmiset maksavat tuon veron, lentäminen ei vähene eikä saastuttaminen vähene?!

Lentäminen vähenee vasta sitten kun vero on niin korkea, että ihmisillä ei ole varaa maksaa sitä. Sellaistako veroa kansa haluaa? Vai haluaako kansa vain leikkiä anekauppaa ja ostaa pikkurahalla itselleen hyvän omantunnon samalla kun jatkavat saastuttamista?

Entä mikä on erityisesti pienituloisten ja vähävaraisten suhtautuminen lentoveroon? Onko kiva maksaa lentoveroa, jolla sitten subsidioidaan suurituloisempien sähköautohankinnat – joiden ympäristövaikutus on vähintäänkin kyseenalainen? Olisiko vielä kivampi, jos AY-liike alkaisi vaatia suoraan palkanalennuksia pieni- ja keskituloisille, niin että varmasti ei olisi varaa saastuttaa? Mitä mieltä on Vasemmistoliitto? Vihreiden kantahan on ollut selvillä jo vuosikaudet.

Miksi maapallon pelastamisen pitäisi olla vain köyhien velvollisuus?

Lento- ja muiden ympäristöverojen ideana on se, että köyhillä ei ole varaa maksaa niitä ja siksi saastuttaminen vähenee. Toisin sanoen noiden verojen avulla saadaan keinotekoisesti aikaiseksi tilanne, jossa köyhä kansa rajataan pois kulutusjuhlista ja vain suurituloisemmat ja varakkaammat saavat jatkaa saastuttamista. Miksi ihmeessä köyhä kansa kannattaisi tällaista??

Maapallon elinkelpoisuuden pelastamisen tulee olla kaikkien yhtäläinen velvollisuus varallisuuteen katsomatta. Saastuttava toiminta on joko kiellettävä kokonaan tai sitten sille on asetettava henkilökohtaiset kiintiöt niin että jokainen saa saastuttaa saman verran.

Toisen maailmansodan jälkeen Suomessa oli jonkin verran solidaarisuutta olemassa ja jotkin niukkuustarvikkeet kuten kahvi ja sokeri laitettiin niinsanotusti kortille eli niitä säännösteltiin jakamalla jokaiselle yhtäläinen ostokiintiö. Etenkin lentomatkailun osalta tuollainen olisi teknisesti erittäin helposti toteutettavissa nykyään. Mutta nykyään ei Suomessa ole enää solidaarisuutta eikä luokkatietoisuutta ja siksi kiintiön sijaan laitetaan vero.

Sankarit lievittävät huonoa omaatuntoaan laittamalla toiset maksamaan?

Ylen artikkelissa kerrotaan lentoveroaloitteen synnystä näin: ”[Kansalaisaloitteen alullepanija] Janne Kilpinen oli haaveillut pitkään lentävänsä Vancouveriin tapaamaan sukulaisiaan, ja vuoden alussa hän viimein toteutti suunnitelmansa. Matkan ilmastopäästöjen kompensoinnista lähti lopulta liikkeelle ajatus siitä, että kaikkien pitäisi maksaa lentämisestä veroa.”

Kuten jo aiemmin sanottu, maksaminen ei kompensoi päästöjä. Jos kaikki todella maksavat, saastuttaminen ei vähene. Saastuttaminen vähenee verotuksen avulla vain siinä tapauksessa, että kaikilla ei ole varaa maksaa niitä veroja. Eli vain siinä tapauksessa, että veron avulla saadaan köyhät kyykkyyn.

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu