Iso-Britannian työväenpuolue Labour lähtee vaaleihin sosialistisemmalla ohjelmalla kuin vuosikymmeniin

Iso-Britanniassa jostain syystä marxilaisuus elää eli pysyy useamman ihmisen mielessä paljon paremmin kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Johtuneeko siitä, että Marx eli elämänsä viimeiset 40 vuotta Lontoossa vaiko siitä, että Lenin ja Stalin tapasivat toisensa ensimmäisen kerran juuri Lontoossa ja näistä syntyneistä perinteistä vai mistä, mene ja tiedä. Ehkä siellä vain sananvapaus on ollut suurempi kuin useimmissa muissa Euroopan maissa.

Joka tapauksessa työväenpuolue Labour näyttää vaalikampanjassaan ottaneen onkeensa Trotskyn aikanaan (1930-luvulla) esittämästä analyysistä, jossa hän eritteli fasismin nousun syitä Saksassa. Ne syyt olivat samankaltaisia kuin aiemmassa blogikirjoituksessani esittämät syyt Persujen nousulle.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/miksi-perussuomalaisten-nousua-ei-voi-pysayttaa/

Niinpä Labour valmistautuessaan ensi kuun parlamenttivaaleihin on luvannut mm. rakentaa vuosittain 150.000 kunnallista vuokra-asuntoa, kansallistaa suuria infrastruktuuriyrityksiä sekä säätää minimituntipalkaksi £10 eli noin 11€ ja antaa terveydenhoitoalan työntekijöille 5% palkankorotuksen viime vuosien 1% korotusten kompensoimiseksi.

Tämä on huomattavasti jyrkempää vasemmistolaisuutta kuin on Iso-Britanniassa nähty vuosikausiin. Mieleen tulee heti sodan jälkeen 1945 Labourin suuren vaalivoiton jälkeen toimeenpannut uudistukset kunnallisten vuokra-asuntojen (joita sittemmin Thatcherin kaudella alettiin yksityistää) rakentamisineen, suurteollisuuden kansallistamisineen ja terveydenhuoltojärjestelmän NHS (joka on viime vuosina Toryjen toimestä jätetty rapautumaan) perustamisineen.

https://labour.org.uk/manifesto/

jannekejo

Keskeisiä kirjoituksiani: <a href="http://jannekejo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267283-keskeisia-kirjoituksiani">Keskeisiä kirjoituksiani</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu