Kasvomaskin käyttöpakon hiljainen hivuttaminen Suomeen seitsemällä askeleella. Aikaa kaksi ja puoli kuukautta – valmistautukaa!

Ennustin elokuussa, että Suomeen tulee kasvomaskin käyttöpakko vuodenvaihteessa.

Tein tuon ennustukseni siinä vaiheessa kun valtamedia oli jo aloittanut asennekasvatuksen tuohon suuntaan. Ainoa suomalainen uutissivusto, jota seuraan säännöllisesti, on YLE:n tuoreimmat uutisotsikot, joten vaikutelmani perustuu tuohon sekä Uuden Suomen blogipalstan kannanottoihin, jotka aika usein kaiuttavat sitä mitä eri medioissa on sanottu.

Tässä kirjoituksessani hahmottelen niitä askelia, joilla valtamedia ja viranomaiset hivuttavat kasvomaskipakkoa Suomeen. Tämä kuvio on hyvä hahmottaa jo etukäteen niin voi ensinnäkin testata sen paikkansapitävyyttä sitä mukaa kun vuodenvaihde lähestyy ja toiseksi sen takia, että se antaa yleisemminkin ymmärrystä siitä, miten propaganda toimii ei vain tässä asiassa, vaan muissakin.

Ensinnäkin valtamedia raportoi päivittäin muissa maissa vallitsevista maskipakoista. Tällä tavalla asia tuodaan heikosti ihmisten takaraivoon ikäänkuin varovaisena ensiesittelynä. Kun asia tapahtuu jossain muualla, se ei herätä voimakasta vastareaktiota mutta valmistaa vaivihkaa tulevaan. Vähän niin kuin rokote.

Toiseksi valtamedia raportoi päivittäin poliitikkojen ja viranomaisten empimisestä, pitäisikö olla kasvomaskisuositus, heikko vai vahva vai peräti pakko ja aina ja kaikkialla vaiko vain joskus ja jossain tilanteissa jne. Tämä raportointi tekee kysymyksenasettelusta arkipäiväisen. Joku suomalainen poliitikko (ja varmaan moni muukin) sanoi joskus, että valta on sillä, joka asettaa asialistan.

Kolmanneksi annetaan kevyt suositus kasvomaskin käytöstä joissain tilanteissa. Tässä vaiheessa tunnelmana on lähestulkoon se, että kokeilkaa nyt piruuttanne, ei siitä haittaakaan ole. Jotkut kokeilevat ja muut näkevät heidän käyttävän maskia. Tällä tavalla kasvomaski arkipäiväistyy muidenkin mielissä kuin niiden, jotka sitä käyttävät.

Neljänneksi annetaan voimakas suositus kasvomaskin käytöstä joissain tilanteissa. Vaikka kyseessä on edelleen vain suositus eikä pakko, kasvomaskin käyttöön lähtee mukaan osa niistäkin, jotka eivät vielä kevyen suosituksen voimalla sitä tehneet. Nämä tässä vaiheessa mukaan lähtijät ovat ”pehmenneet” kevyen suosituksen aikana nähdessään joidenkin muiden käyttävän maskia sekä seurattuaan päivittäisiä uutisia asiasta.

Viidenneksi asetetaan kasvomaskin käyttöpakko joissain tilanteissa. Ensin voi kyseessä olla vaikkapa yksittäisten yritysten asettama pakko liiketiloissa asioiville asiakkaille. Muodollisesti tämä on eräänlainen ”vapaaehtoinen pakko” eli maskin käyttö on yrityksen asettama ehto asiakkaan palvelemiselle. Viranomaiset pesevät kätensä asiasta vielä tässä vaiheessa, mutta valtamedia ottaa asiasta kaiken irti. Kysymys maskipakosta arkipäiväistyy ihmisten mielissä entisestään kun siitä uutisoidaan päivittäin ja kun yhä useamman nähdään käyttävän maskia.

Kuudenneksi otetaan käyttöön uusi keino. Valtamedia kutsuu ihmiset lähettämään julkaistavaksi kuvia omista kasvomaskeistaan. Tällä tavalla kansa osallistetaan tulemassa olevaan maskipakkoon ja maskin käyttö halutaan saada näyttämään yleiseltä ja yhteiseltä kansanhuvilta, eräänlaiselta harmittomalta vitsiltä.

Seitsemänneksi viranomaiset asettavat kasvomaskin käyttöpakon. Tässä vaiheessa kansaa on jo kypsytetty kuukausien ajan niin että vastarinta on heikentynyt tarpeeksi ja saalis voidaan niinsanotusti hilata veneeseen.

Miksi maskin käyttö olisi ongelmallista?

Ihminen hengittää nenän ja suun kautta ja hengittäminen on – kuten useimmat tietävät – elintärkeää. Maskin tarkoitus on nimenomaan heikentää suun ja nenän kautta kulkevaa ilmavirtaa, vaikkeikaan siinä tarkoituksessa, että ihminen tukehtuisi. Vaikutus on kuitenkin sen suuntainen.

Normaalisti ihmisen keuhkokapasiteetti on valtavasti ylimitoitettu. Tavallisen tallaajan keuhkot ovat ilman erillistä harjoittamistakin riittävän tehokkaat maratonjuoksun maailmanennätyksen tekemiseen. Siksi terveet ihmiset eivät koe kasvomaskin haittaavan hengittämistä liikaa.

Mutta Suomessa on noin kaksi miljoonaa allergikkoa ja astmaatikkoa sekä lisäksi sydämen rytmihäiriöistä kärsiviä, joille hapen saaminen lihaksiin ei ole yhtä helppoa kuin muille ja joille esteetön hengittäminen on erittäin tärkeää.

Nämä ihmiset tullaan varmasti vapauttamaan lääkärintodistuksella kasvomaskin käyttöpakosta. Mutta ensinnäkin sinne lääkäriin on mentävä ja tämä on tänä vuonna tullut tavallista vaikeammaksi hyvin tunnetusta syystä. Toiseksi jatkuva lääkärintodistuksen mukana kuljettaminen ja sen esittäminen joka kaupan ja bussin ovella on stigmatisoivaa.

Edelleen toivon hartaasti, että ennustukseni ei osu kohdalleen.

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu