Kielen tuhoaminen propagandan välineenä

Yksi propagandan keskeisistä tehtävistä on vesittää käsitteitä niin että kansa ei pysty vaihtamaan ajatuksia keskuudessaan — vaikka puhua saakin. Kun keskustelusta tulee pelkkää merkityksetöntä mölinää ja sisällöttömillä iskulauseilla mätkimistä, kansaa on helppo hallita.

Hajota ja hallitse

Kielen tuhoaminen vallanpidon välineenä on yksi hajota-ja-hallitse -tekniikan alalaji. Kansalaiset voivat järjestäytyä mielekkäästi vain silloin kun se tapahtuu jonkin asian tai periaatteen pohjalta. Kun kieli on tuhottu riittävän hyvin – kun mikä tahansa sana voi tarkoittaa mitä tahansa – ei kansalaiset pysty todelliseen kommunikaatioon.

Ilman todellista kommunikaatiota ei voida edes neuvotella, saati sopia, siitä mikä voisi olla yhteinen asia, jonka ympärille järjestäytyä.

Jäljelle jää korkeintaan näennäinen järjestäytyminen, jossa ryhmittäydytään erinimisiin ja erilaisia tunnusmerkkejä käyttäviin ryhmiin, mutta joiden asialliset sisällöt ovat sisäisesti ristiriitaisia eivätkä keskimäärin poikkea mainittavasti toisistaan. Tällainen tilanne vallitsee Suomen nykyisellä puoluekartalla. (Lue myös: Yksipuoluejärjestelmä: Suomen Kapitalistinen Talouskasvupuolue )

Tuollaisessa tilanteessa vallitsevat valtarakenteet jäävät ennalleen ja yhteiskunnan muuttaminen suunnitelmallisesti käy mahdottomaksi. Ainoaksi muutostavaksi jää kertakaikkinen seinään törmääminen, joka sitten herättää kansan karuun todellisuuteen ja uuden yhteiskunnan rakentamiseen.

Esimerkki

Esimerkki nykyään nähtävästä kielen tuhoamisesta on se, että oikeistolaisuuden ja vasemmistolaisuuden käsitteet on vesitetty. Mitä tahansa politiikkaa kutsutaan nykyään vasemmistolaiseksi, vaikka samaa politiikkaa vielä 30 vuotta sitten olisi kutsuttu oikeistolaiseksi. Sellaista politiikkaa, jota 30 vuotta sitten olisi kutsuttu vasemmistolaiseksi, ei nykyään enää edes ehdoteta toteutettavaksi – ei edes niinsanottujen vasemmistopuolueiden taholta.

Yhteiskuntaa, jossa yksityiset tahot omistavat pääomat ja ostavat niiden voimalla niin poliitikkoja kuin politiikkaa; jossa eduskunta joutuu taipumaan suurpääoman vaatimuksiin ja jossa köyhät elättävät rikkaita, kutsutaan sosialistiseksi!

Tällaisella käsitteiden vesittämisellä pyritään varmistamaan se, että kapitalistinen hegemonia säilyy katkeraan loppuun saakka.

jannekejo

<a href="https://intelligentsija.blogspot.com/">Blogi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu