Koronan varjolla valtioita velkaannutetaan. Tämä dokumentti näyttää, mihin velkaannuttamisella pyritään.

Alla linkitetty dokumentti The End of Poverty vuodelta 2008 kertoo alikehittyneiden maiden tilanteesta ja historiasta, joka on johtanut nykyiseen tilanteeseen.

Historiallinen kehityskaava

Karkeasti ottaen tuo kehitys on mennyt seuraavan kaavan mukaan: Omavaraisesta itsenäisestä maasta siirtomaaksi, siirtomaasta muodollisesti itsenäiseksi mutta velan voimalla hallituksi riistomaaksi.

Yksilön tasolla vastaava kehitys on näkynyt näin: Vapaasta toimeentulevasta kansalaisesta orjaksi, orjasta muodollisesti vapaaksi mutta niukkuudella hallituksi palkkaorjaksi, joka hädin tuskin pysyy työkykyisenä palkkansa voimalla.

Jopa Afrikassa on paikoitellen ollut maksuton koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmä, joka sittemmin on Maailmanpankin ja Kansainvälisen Valuuttarahaston IMF:n vaatimuksesta yksityistetty ja/tai maksullistettu niin että huomattava osa kansasta on menettänyt nuo palvelut. Ihmisillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa niistä. Nuo kansainväliset elimet ovat voineet esittää vaatimuksiaan käyttämällä köyhien maiden velkaa vipuvartenaan.

Samalla yksittäisiltä perheiltä on viety heidän pienet viljelyksensä ja luovutettu ne kansainvälisten suuryhtiöiden haltuun, jotka vievät sitten sadon esimerkiksi Pohjois-Amerikkaan tai Kiinaan.

Euroopassa viljelysmaiden keskittäminen suurmaanomistajien haltuun tapahtui ensivaiheessa noin 500 vuotta sitten ja näin saatiin synnytettyä maatalouteen työmarkkinat. Mutta esimerkiksi Suomessa tuo keskittäminen on edelleen tapahtumassa.

Köyhien maiden velkaannuttamisella on päädytty tilanteeseen, jossa köyhät maat tukevat rikkaita maita. Varaudet virtaavat köyhistä maista rikkaisiin maihin paljon suurempina virtoina kuin rikkaista maista köyhiin, vaikka useimmat meistä toisin kuvittelevatkin.

Omavaraisuudesta velkaorjuuteen

Aiemmin omavaraisista yhteiskunnista, jotka tuottivat sen minkä kuluttivat ja päättivät itse omista asioistaan, on tehty velkaorjia, jotka tuottavat lähinnä raaka-aineita muualla jalostettavaksi ja velkaantuvat aina vain enemmän.

Siirtomaavallan aikana isäntämaat nimenomaisesti tuhosivat siirtomaissa olevan jalostustuotannon — esimerkiksi englantilaiset Intiassa ja hollantilaiset Indonesiassa — ja siirsivät sen isäntämaahan jättäen siirtomaille pelkän raaka-aineiden tuottajan roolin. Ajan mittaan raaka-aineiden hinnat ovat sitten laskeneet dramaattisesti verrattuna jalostettujen lopputuotteiden hintoihin.

Edes Suomi ei enää jalosta paperiksi asti kaikkea tuottamaansa sellua, vaan myy tuota raaka-ainetta esimerkiksi Kiinaan jalostettavaksi. Suomella on merkittäviä luonnonresursseja esimerkiksi pohjaveden muodossa. Venäjällä niitä on tietysti moninverroin enemmän, mutta näyttää siltä, että Venäjä ei anna itseään hallita ulkomaisella velalla, joten kansainväliset suuryhtiöt kuolaavat sitten vaikka Suomen pohjavesien perään. Mutta niiden anastamiseksi Suomi pitää ensin ylivelkaannuttaa. Siihen taas tarvitaan esimerkiksi talouden ajoittaista pysäyttämistä poikkeustilan avulla ja poikkeustilan verukkeeksi kelpaa vaikka koronavirusepidemia.

Historia toistuu kerroksittain

Historia ei toista itseään täysin identtisesti, mutta tunnistettavina samankaltaisuuksina. Olemme tottuneet ajattelemaan Suomea kehittyneenä hyvinvointivaltiona ja äkkipäätään voi tuntua oudolta rinnastaa Suomi esimerkiksi Afrikan ja Etelä-Amerikan alkuperäisiin yhteiskuntiin sellaisina kuin ne olivat ennen siirtomaaherrojen saapumista.

Teknologia ja kulttuuri ylipäätään on nykyään erilainen kuin 500 tai 1 000 vuotta sitten. Mutta jos emme sokaistu kulisseista, vaan tarkastelemme ihmisten ja yhteiskuntien välisiä vuorovaikutus- ja erityisesti valtasuhteita, voimme nähdä omassa ajassamme ja edessämme osittain samankaltaista kehitystä kuin mitä Afrikan ja Etelä-Amerikan alkuperäiskansat näkivät ensin itsenäisinä, sitten siirtomaina ja lopulta muodollisesti itsenäisinä riistomaina.

Fyysisen valloittamisen sijaan maailman valtioita ja kansoja on viimeksi kuluneen puolen vuosisadan aikana valloitettu lähinnä kulttuurisesti. Hollywood on toiminut käsikirjoittajana ja liki koko maailma on omaksunut niinsanotun amerikkalaisen (eli USA:laisen) kulttuurin. Harva lienee tullut koskaan ajatelleeksi, että viihde-elokuvatkin ovat propagandaa. Ne ovat niinsanottua sosiologista propagandaa, jolla markkinoidaan kokonaista elämäntapaa, kulttuuria ja yhteiskuntajärjestystä. Tuollainen rivien välistä tuleva – kulisseihin leivottu – propaganda uppoaa suoraan selkäytimeen kun katsoja on keskittynyt seuraamaan tarinan juonta eikä sitä ympäristöä, johon tarina on sijoitettu.

Siinä missä elokuvien käsikirjoittajat ja ohjaajat todennäköisesti eivät enimmäkseen ymmärrä itsekään mitään propagandaa tekevänsä, eivät varmaan meidän ”talousviisaammekaan” ymmärrä olevansa toteuttamassa uutta siirtomaa-aikaa omine talousresepteineen.

Aika herätä

Suomalaiset tuudittautuivat Neuvostoliiton ja Kekkosen aikaan syvään turvallisuudentunteeseen. Kekkosessa suomalaisilla oli hyvä herraonni ja Neuvostoliitto osti kaiken mitä suomalaiset halusivat myydä.

Noin 30 vuotta sitten kaikki muuttui kertaheitolla kun Neuvostoliitto lakkautettiin. Edelleenkään useimmat eivät ymmärrä tuon tapahtuman merkitystä. Suomesta ja suomalaisista tuli vapaata riistaa markkinavoimille.

Emme voi palata menneisyyteen eikä se olisi tarpeenkaan. Se mikä olisi tarpeen, on nähdä, mitä on oikeasti tapahtunut ja tapahtumassa. Sen jälkeen pystytään harkitsemaan terveeltä pohjalta, mihin kannattaisi pyrkiä ja miten siihen voitaisiin päästä.

Ajopuuksi heittäytymisen aika on ohi nyt kun virran suunta on kääntynyt.

…….

Tässä otsikossa mainitsemani dokumentti:

The End of Poverty

Lue myös aiempi blogitekstini:

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu