Koronaviruspoikkeustila on turha ja haitallinen

Vuosittain kuolee runsas prosentti väestöstä eri syistä. Suomessa se tarkoittaa noin 150 ihmistä päivässä. Esimerkiksi tupakan aiheuttamiin vaivoihin kuolee noin promillen verran väestöstä vuodessa (Suomessa noin 14 joka päivä). Jos koronaviruksen annettaisiin levitä vapaasti ilman mitään estotoimenpiteitä, voi olla, että siihen kuolisi suurin piirtein saman verran. Ainakaan toistaiseksi tiedetyn perusteella ei ole mitään syytä olettaa, että siihen kuolisi tuota enempää. Jopa kaikkein vanhimmassa ikäluokassa – yli 80-vuotiaat – tartunnan saaneista noin 85% paranee. Alle 60-vuotiaista hädin tuskin kukaan kuolee koronavirukseen.

Kuolinsyy ja kuolleisuus

Kun ihminen kuolee, hänelle määritellään virallisesti kuolinsyy. Se, että joku ihminen ei kuole johonkin tiettyyn vaivaan, ei tarkoita, etteikö hän kuolisi mihinkään muuhunkaan. Esimerkiksi, jos ihminen ei kuole koronavirukseen, niin ei se suojaa häntä kuolemasta tavalliseen flunssaan.

Geriatrian professori kirjoitti taannoin Hesarissa tästä asiasta näin:

”Mutta mitä on koronakuolemien takana? Näkökohta, jota yllättäen ei ole juuri käsitelty, on se, kuinka moni kuolee koronainfektion kanssa ja kuinka moni oikeasti koronainfektion takia?

Italiassa koronainfektioon liitettyjen kuolemien määrä on suurimpia maailmassa. Kuolemista lähes 99 prosenttia on potilailla, joilla on vähintään yksi perussairaus. Lähes puolella on vähintään kolme perussairautta. Tällaisessa tilanteessa kuolinsyyn asettaminen on haasteellista.

Keuhkokuume oli ennen yleinen kuolinsyy. Vuonna 2005 kansainvälisellä sopimuksella sen käyttöä peruskuolinsyynä rajoitettiin, ja sen jälkeen alkoivatkin esimerkiksi dementiakuolemat yleistyä. Käykö covid-19:n kohdalla samoin?”

Tähän samaan teemaan liittyy Tilastokeskuksen antama tieto, että suomalaisten kuolleisuus ei tänä keväänä ole ollut suurempi kuin vuosi sitten – koronaviruksesta huolimatta:

 

”KORONAVIRUS ei ainakaan toistaiseksi näytä lisänneen suomalaisten kuolemien kokonaismäärää.

Tilastokeskus julkaisi tällä viikolla pikaennakkotilaston, jonka mukaan huhtikuussa olisi kuollut vähemmän ihmisiä kuin edellisvuosina vastaavaan aikaan.

Esimerkiksi viikolla 17, eli 20.–26. huhtikuuta, Suomessa kuoli ennakkotietojen mukaan 721 ihmistä. Viime vuoden vastaavalla viikolla kuolleita oli noin tuhat, mikä vastaa myös kuluneen vuosikymmenen keskiarvoa.

Myös huhtikuun kokonaisluvut näyttäisivät aiempia vuosia matalammilta.”

Koronavirus on samalla tavalla vaarallinen kuin flunssaviruskin

Flunssa tappaa suurin piirtein saman verran ihmisiä kuin koronavirus ja on tehnyt niin joka talvi ikimuistoisista ajoista lähtien. Siitä ei ole tehty mitään suurta draamaa, vaan sitä on pidetty osana normaalia elämän kiertokulkua.

Siksi onkin outoa, että juuri nyt juuri tämän koronaviruksen kohdalla on lietsottu valtava hysteria ja tuhottu länsimaiden talous ehkä vuosikymmeniksi eteenpäin ottamalla käyttöön dramaattisia poikkeustilatoimenpiteitä.

Nähtäväksi jää, pystyvätkö poliittiset päättäjät koskaan tunnustamaan, että kyseessä oli gigaluokan virhearviointi, vai jääkö myytti koronaviruksen erityisestä vaarallisuudesta ja sen myötä myös poikkeustila elämään ikiajoiksi.

Toivon, että rokotteen valmistuminen viivästyy sen verran, että se ehditään ymmärtää tarpeettomaksi ennen kuin se otetaan käyttöön. Vaikka turha toive tämä taitaa olla; ovathan flunssarokotteetkin jo laajassa käytössä ja aivan yhtä turhia ovat nekin.

……………..

P.S. YLE julkaisi juuri nyt artikkelin Toinen korona-aalto Suomessa ei ole mikään varmuus, sanovat asiantuntijat – epidemialla on ainakin kolme vaihtoehtoista polkua eteenpäin

Tuon voisi tulkita ensimmäiseksi askeleeksi siihen suuntaan, että kun se toinen aalto tulee, siihen vain jätetään reagoimatta ja teeskennellään, ettei se tullutkaan. Koska kuolemantapaukset ovat joka tapauksessa suurin piirtein flunssan aiheuttamiin kuolemantapauksiin verrattavissa, ei tavallinen kansa sitä toisen aallon tulemista kuitenkaan huomaa. Ellei sitten poliittiset päättäjät ala taas panikoida ja ryhtyä uusiin poikkeustiloihin, mutta tuskin he sitä virhettä toistamiseen tekisivät vuoden sisällä.

Eli tässä pedataan nyt sellaista tietä, joka johtaa siihen, että koko asia unohdetaan onnellisesti ilman, että kukaan joutuu siitä vastuuseen. Tavallisille tallaajille jää tietysti lasku maksettavaksi, niin kuin aina. Kenelle muullekaan?

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu