Kuka loppujen lopuksi maksaa kaiken?

Auringonvalo, ilmakehä ja maaperä on annettu luonnon puolesta. Niitä ei kukaan ihminen maksa. Kun puhutaan taloudesta, puhutaan hyödykkkeistä (Marxin terminologian mukaan tavaroista), joita tuotetaan markkinoilla myytäväksi. Kuka ne maksaa ja millä?

Maksetaan rahalla?

Moni miettii asiaa rahan näkökulmasta ja menettää kokonaan käsityksen siitä, kuka tosiasiassa maksaa kaiken. Keskuspankit ja liikepankit syytävät rahaa liikkeelle ja sitten niillä ostetaan kaikenlaista. Kaikki maksavat veroja ja kaikki saavat palkkoja ja pääomatuloja ja sosiaalitukia ja jne. ja jne… Maat maksavat toisilleen tukia jne. Näistä saadaan aikaiseksi loputonta poliittista populismia, jos halutaan. Minä en halua.

Maksetaan työnteolla

Reaalitaloudellinen näkökulma on paljon antoisampi. Hyödykkeet (tavarat, olivatpa aineettomia tai ei) luodaan työnteolla. Niistä maksetaan siis työnteolla. Tavarat syntyvät kun työtä tehdään ja sen ansiosta ja kautta, että työtä tehdään.

Kuka tekee työtä?

Kaikki ne tahot, jotka osallistuvat tuotantoon suoraan tai välillisesti, tekevät työtä. Työläiset tekevät työtä. Eri työläiset tekevät erilaisia töitä. Joidenkin työnä on työn organisointi ja johtaminen. Joidenkin tehtävänä on byrokratian pyörittäminen. Kaikkia näitä työtehtäviä tarvitaan.

Entä omistamisen rooli?

Joku omistaa raaka-aineet, koneet, tuotantolaitokset jne. Mistä ne ovat tulleet? Joko ne ovat tulleet luonnon puolesta tai sitten ne on luotu työnteolla. Pitäisikö omistajan saada jotain pelkästään siitä hyvästä, että omistaa? Miksi pitäisi?

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu