Poliittiset päättäjät tuhosivat kuluttajien luottamuksen ehkä iäksi poikkeustilapaniikillaan

Jo vuosikausia kuluttajien luottamusta talouteen on mitattu ja mittauksia julkistettu valtamediassa noin kuukauden välein. Kuluttajien luottamus on tärkeä asia, koska nykyinen talous toimii pitkälti uskomusten varassa.

Nyt kuluttajien luottamus on mennyt pitkäksi aikaa ja tämä tietää pitkäaikaista lamaa.

Syy siihen, että kuluttajien luottamus on mennyt, on se, että kuluttajat ovat nähneet nyt käsillä olevan koronavirusepidemian aikana, että poliittiset päättäjät voivat mielivaltaisella päätöksellä tuhota yksittäisten kansalaisten henkilökohtaisen talouden.

Tuollainen on järkyttävä kokemus kansalaiselle, joka on elänyt koko elämänsä jonkisenlaisen luottamuksen- ja turvallisuudentunteen varassa – ikäänkuin mikään vaara ei meitä uhkaisi, ei ainakaan omien poliittisten päättäjiemme taholta.

Nyt tuo luottamus on siis mennyt ja kansalaiset laitettu pysyvään pahimman päivän varalle varautumisen moodiin. Kansalaiset jatkavat säästämistä ja pahan päivän varalle varautumista sen jälkeenkin kun työpaikat ja huvittelupaikat taas avautuvat. Kulutusjuhlat ovat loppu eikä se ole rahasta kiinni. Se on kiinni siitä, että turvallisuudentunne ja luottamus on mennyt.

Poliittiset päättäjät eivät ymmärtäneet mitä menivät tekemään kun julistivat poikkeustilan ja sulkivat työpaikkoja, kouluja ja huvittelupaikkoja. Pahimmassa tapauksessa he tulevat tekemään saman uudelleen tulevana talvena kun koronaviruksen toinen aalto saapuu. Tuossa tapauksessa se yhteiskunnan talouden toinen sulkeminen tulee toimimaan ikäänkuin vahvistavana toisena rokotuksena kulutusjuhlia vastaan. Siitä viimeistään jää pysyvä immuniteetti turhaa rahankäyttöä vastaan.

………….

P.S. Kappas vain, nyt vasta huomaan, että YLE on julkaissut muutama tunti ennen tämän blogitekstin kirjoittamistani uutisen kuluttajien luottamuksen romahtamisesta. Tuo artikkeli oli jäänyt minulta huomaamatta ja kirjoitin tämän blogitekstini ihan vain mutu-tuntumalta. Taas kerran mutu-tuntumani osoittautui tarkaksi.

Kuluttajien luottamus romahti kaikkien aikojen pohjiin, elinkeinoelämän luottamus 90-luvun laman tasolle

………….

Lue myös muutama päivä sitten kirjoittamani:

Kun kukaan ei enää uskalla ottaa/antaa asuntolainaa, asuntojen hinnat romahtavat

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu