Kuoliko demokratia koronaviruksen takia vai koronaviruksen kanssa?

Preludi

Koronaviruskuolemia tilastoidaan WHO:n ohjeistuksen mukaan niin, että jos kuolleella oli tartunta, kuolinsyyksi rekisteröidään koronavirus, johtuipa kuolema mistä tahansa. Tartuntaa ei tarvitse edes todeta testillä, vaan riittää, että jos kuolleella oli senkaltaisia oireita, että hänellä olisi saattanut olla koronavirustartunta, kuolinsyyksi rekisteröidään koronavirus. Näin siis ohjeistaa WHO.

Monet lääkärit ja muutkin ovat kysyneet aiheellisesti, miksei saa erottaa toisistaan niitä tapauksia, joissa ihminen kuolee pelkästään koronaviruksen kanssa ja niitä tapauksia, joissa ihminen kuolee koronaviruksen takia.

 

Tämä alkusoitto vain pienenä vertauksena ja nyt itse asiaan…

Demokratian olemuksesta

Näyttää siltä, että olemme siirtymässä yhä vankemman diktatuurin aikakauteen. Mutta mihin kuoli niinsanottu demokratia? Siihenkö, että piti koronaviruksen takia laittaa putiikit kiinni? Vai olisiko se kuollut ilmankin sitä?

Niinsanottu länsimainen demokratia olisi kuollut ilman koronavirustakin. Olen tästä kirjoittanut lukemattomia (sic!) blogeja jo vuosien ajan.

Sellainen ideaalinen demokratia taas, jollaista meille koulussa opetettiin demokratiana, ei ole koskaan ollutkaan eikä voi koskaan ollakaan muuta kuin pelkkä illuusio. Jo viime vuoden kesällä aloin miettiä perusteellisemman blogitekstin kirjoittamista tuosta aiheesta, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Siihen liittyy monta osatekijää, joista toki kustakin erikseen olen jo kirjoittanut monia blogeja vuosien ajan. Ehkä jaksan vielä joskus kääriä hihat ylös ja saada sen kokonaisvaltaisen yhteenvedon aikaiseksi.

Diktatuuri ja diktatuuri

Olemme siirtymässä diktatuurin aikakauteen. Mutta ei ole ollenkaan yhdentekevää, millaisen diktatuurin. Tähän asti olemme eläneet niinsanotussa länsimaisessa demokratiassa, joka tarkoittaa selkokielellä rahanvaltaista yhteiskuntaa, jossa kansalla on illuusio päätösvallasta. Sellaisessa yhteiskunnassa järjestetään vapaita vaaleja säännöllisesti, mutta vaalituloksilla ei ole vaikutusta toteutettavaan politiikkaan, vaan raha ratkaisee.

Jo ainakin vuosikymmenen ajan on ollut selvästi nähtävissä, että ihmiset eri länsimaissa alkavat olla saaneet kylläkseen tuollaisesta demokratiasta. Jos tuota rahanvaltaista järjestelmää eli niinsanottua länsimaista demokratiaa tullaan jatkossa pitämään yllä poliisin ja armeijan väkivaltakoneistoon turvautuen ja niiden avulla tukahduttaen alati kasvavien protestoijien joukkojen mielenilmaukset saati käytännön toimenpiteet yhteiskunnan muuttamiseksi, olemme siirtymässä fasistiseen diktatuuriin.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/260329-diktatuuri-ja-diktatuuri/

Valtamedian rooli

Tuollaisesta fasismiin siirtymisen trendistä on ollut merkkejä nähtävissä jo useiden vuosien ajan. Valtamedialla on ollut tässä sormensa pelissä hyvin vahvasti. Mainitsen tällä kertaa vain yhden oireen tuosta.

Valtamedian avulla on dipolisoitu yhteiskunnallinen keskustelu. Toisin sanoen yhteiskunnallisia kannanottoja tarkastellaan valtamediassa sellaisten silmälasien läpi, jotka jakavat nuo kannanotot kahteen homogeeniseen joukkoon: niihin, jotka ovat virallisen katsannon mukaisia ja niihin, jotka eivät sitä ole. Noita ensimainittuja kutsutaan vastuullisiksi, tieteellisiksi, maltillisiksi jne. ja noita jälkimmäisiä kutsutaan radikaaleiksi, vastuuttomiksi, huuhaaksi, salaliittoteoretisoinniksi jne.

Yksittäisien kannanottojen ansioita ei arvioida neutraalisti eikä perusteellisesti, vaan kannanoton pinnallisten tunnusmerkkien tai peräti vain kannanoton esittäjän perusteella se leimataan suoralta kädeltä jompaankumpaan joukkoon kuuluvaksi ja sen jälkeen sitä pidetään loppuunkäsiteltynä.

Esimerkkinä tuollaisesta voi olla vaikkapa se, että jonkun tiedemiehen sinänsä aivan tieteellisesti perusteltu kannanotto johonkin suosittuun aiheeseen leimataan huuhaaksi, jos johtopäätöksenä on jokin muu kuin se, minkä ”tiedeyhteisö” on adoptoinut ”konsensuksena”. Eikä asia jää edes siihen, että kyseisen tiedemiehen kyseinen kannanotto torjutaan, vaan lisäksi käynnistetään kokonainen ajojahti ja kampanja kyseisen ihmisen uran ja maineen tuhoamiseksi.

Yksi hiljattainen esimerkki Suomesta on Antti Heikkilään kohdistunut ajojahti kun hän toissavuoden syksynä julkaisi kirjan, jossa painotti ruokavalion merkitystä esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen synnyssä, hoidossa ja parantamisessa.

Toinen esimerkki valtamedian harjoittamasta yksinkertaistuksesta näkyy hyvin nyt koronavirusepidemian aikana. Eri maissa järjestetään spontaaneja mielenosoituksia poikkeustilatoimia vastaan. Jos maassa sattuu olemaan vasemmistohallitus, valtamedia leimaa mielenosoittajat vastuuttomiksi äärioikeistolaisiksi rettelöitsijöiksi, rokotteiden vastaisiksi huuhaaihmisiksi, salaliittoteoriahörhöiksi jne. ja jos maassa sattuu olemaan oikeistohallitus, nuo mielenosoittajat leimataan äärivasemmistolaisiksi rettelöitsijöiksi, rokotteiden vastaisiksi huuhaaihmisiksi, salaliittoteoriahörhöiksi jne.

Mutta missään nimessä ei valtamedia ota vakavasti sitä, että jotkut ihmiset voisivat ihan oikeasti olla sitä mieltä, että poikkeustilatoimenpiteet eivät ole hyvinperusteltuja; että koronavirus ei muodosta sellaista vaaraa yhteiskunnalle, että yhteiskunnan normaali toiminta pitäisi pysäyttää.

Pikkuhiljaa kansalaiset ovat alkaneet sisäistää tuon valtamedian yksinkertaistetun näkökulman ja ovat alkaneet ottaa asioihin kantaa aivan kuin valittavissa olisi vain kaksi mielipidettä: virallisen kannan puolesta tai sitä vastaan. Ja kun sitten on jompikumpi rooli valittu, sitä aletaan esittää aina vain uskollisemmin ja vähitellen päädytään siihen, että ollaan joka asiassa samaa mieltä virallisen katsannon kanssa tai sitten joka asiassa eri mieltä sen kanssa.

Kun poliittiset päättäjät alkavat uskoa omaan propagandaansa, on loppu lähellä

Propagandan tutkijat ovat tuon väliotsikon väitteen esittäneet. Se ei ole minun omaa keksintöäni.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/268787-propagandaa/

Koronavirusepidemian tiimoilta järjestetyistä tiedotustilaisuuksista on saanut vahvan käsityksen siitä, että poliittiset päättäjät ihan oikeasti uskovat omaan propagandaansa. Äänensävyt puhuttaessa niistä yksilöistä, jotka jättävät suosituksia tai määräyksiä noudattamatta, ovat koventuneet viikko viikolta. Televisio toimii joka kodissa uudelleenkoulutusleirinä, jolla me siis olemme melkein kaikki. Kaunko kestää ennen kuin tuo uudelleenkoulutusleiri havaitaan riittämättömäksi ja tartutaan fyysisempiin keinoihin, joilla takoa ”järkeä” (eli tottelevaisuutta) ”vastuuttomien” kansalaisten päähän?

Koska jokainen älykäs ihminen ymmärtää, että poliittisten päättäjien – ei pelkästään Suomessa, vaan koko niinsanotussa länsimaisessa arvoyhteisössä – valitsema linja on kestämätön jo ihan muutaman vuoden tähtäimellä, voimme olla melkoisen varmoja siitä, että lähivuosien aikana yhteiskuntamme tulee mullistumaan perinpohjin.

Koska tuota mullistusta ei voi estää, paras strategia on alkaa miettiä, millaista mullistusta haluamme ja miten siihen voisi päästä. Vanhaan ei ole paluuta, koska se vanha oli kaatumispisteessä jo joka tapauksessa. Koronavirusepidemia oli vain se viimeinen oljenkorsi, joka katkaisi kamelin selän. Siitä tuli länsimaisen arvoyhteisön Tshernobyl-hetki.

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu