Miksi pörssikurssit nousevat, vaikka reaalitalous hiipuu? Selitys on yksinkertainen.

Viimeksi tänä vuonna olemme nähneet koronaepidemian hoitamisen yhteydessä, että poliitikot pyrkivät kompensoimaan reaalitaloudellisen toiminnan vähenemistä laskemalla liikkeelle entistä enemmän rahaa.

Tuo raha päätyy hyvin nopeasti niinsanotuille sijoittajille eli pörssipelureille. Kun näillä on entistä enemmän rahaa käytettävissä niiden samojen osakkeiden ostoon ja myyntiin, on selvää, että osakkeiden hinnat nousevat. Yksinkertaista, dear Watson.

Mitä enemmän reaalitalous hiipuu, sitä korkeammalle nousevat osakekurssit!

Tuo sotii tietysti tervettä järkeä vastaan, mutta niin sotii vallitseva politiikkakin. Nykyään on vallalla sellainen politiikka, että reaalitalouden hiipumista yritetään kompensoida laskemalla lisää rahaa liikkeelle. Kuten olemme nähneet, tuo lisäraha vain nostaa osakkeiden tai asuntojen tai vastaavien sijoituskohteiden hintoja eikä lisää reaalitaloudellista aktiviteettia.

Näin ollen onkin odotettavissa nykypolitiikan jatkuessa, että mitä enemmän reaalitalous hyytyy, sitä korkeammalle nousevat osakekurssit.

Sen miettimisen, suosiiko tällainen politiikka jotain ryhmää jonkin toisen kustannuksella, jätämme toistaiseksi harjoitustehtäväksi.

Sosialidemokraattista hienostelua

Jos oikeasti haluttaisiin vaikuttaa politiikalla ihmisten hyvinvointia kohentavasti, olisi rohjettava tarttua härkää sarvista ja alkaa työllistää ihmisiä valtion omistamiin yrityksiin, jotka tuottavat ihan oikeasti tarvittavia kulutustavaroita ja tuotantovälineitä.

Mutta tuollainen olisi oikeaa sosialismia eikä vain salonkikelpoista sosialidemokratiaa ja sen takia sitä ei voi hyväksyä. Nykyään kaikki puolueet haluavat olla sosialidemokraattisia eli antaa yksityisten kapitalistien määrätä reaalitaloudesta ja pyrkiä sitten verotuksen avulla jakamaan siitä syntyneitä arvoja.

Luepa alla linkitetty ja opi jotain uutta ja yllättävää!

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu