Miksi valtio velkaantuu

Siksi, että vaalikarja on jaettu kahteen porukkaan, nimittäin ”veronmaksajiin” ja ”sosiaalipummeihin”. Poliitikon on valituksi tullakseen oltava mieliksi kummallekin porukalle. Se onnistuu vain ottamalla velkaa valtion piikkiin eli pitämällä verotus kevyenä ja sosiaalituet korkealla.

Siinä sivussa poliitikko tulee myös olleeksi mieliksi kolmannelle taholle, jolla oikeasti on yhteiskunnallinen valta hallussaan, eli kapitalistiluokalle. Se on nimittäin se yhteiskuntaluokka, jolta sitä velkaa otetaan, jolle velkaannutaan ja jonka valta yhteiskunnassa vain vahvistuu tämän velkaantumisen myötä.

Se, että vaalikarja on jaettu ”veronmaksajiin” ja ”sosiaalipummeihin” selittyy yksinkertaisesti riippumatta siitä, tarkastellaanko tuota jakoa käsitteellisenä jakona vaiko materiaalisena jakona.

Materiaalisesti tuo jako selittyy sillä, että ensinnäkään kaikki eivät ole työkykyisiä (lapset, vanhukset, työkyvyttömät jne.) ja toiseksi sillä, että liian korkea työllisyysaste nostaisi palkkavaatimukset sellaiselle tasolle, että työllistäminen ei enää olisi kapitalistille kannattavaa.

Käsitteellisesti tuo jako tehdään propagandan avulla ja sellaisena se palvelee työväenluokan heikentämistä. Kun ”veronmaksajat” ja ”sosiaalipummit” saadaan asetettua toisiaan vastaan, kapitalisti nauraa koko matkan pankkiin.

”Veronmaksajat” ovat tietysti työssäkäyvä väestönosa. ”Sosiaalipummit” ovat työttömiä, eläkeläisiä, opiskelijoita jne.

Vasta (hävityn) toisen maailmansodan jälkeen Suomessa alettiin kehittää hyvinvointivaltiota, jonka tarkoituksena oli pitää huoli niistäkin ihmisistä, jotka eivät omalla työllään pysty hankkimaan toimeentuloa. Ennenvanhaan tuo tulonjako tehtiin perheiden sisällä. Perheenisä kävi töissä ja sillä palkalla eli koko perhe.

Nykyään tuo tulonjako tapahtuu verotuksen ja sosiaalitukien kautta. Tämä mahdollistaa sen, että työväenluokan sisäistä solidaarisuutta voidaan heikentää.

Kapitalistiluokkaa ei verotus häiritse. Kapitalistit ottavat ensin päältä pois sen minkä voivat ja loppu jää sitten tavallisen rahvaan eli työväenluokan kesken tapeltavaksi. Jos poliitikot alkavat suunnitella sellaisia verouudistuksia, jotka haittaisivat kapitalistien bisneksiä, kapitalistit vain julkaisevat keskusjärjestöjensä kautta kannanottonsa, jossa kertovat, että sellainen verouudistus johtaisi työpaikkojen viemiseen pois Suomesta ja sen jälkeen eduskunta hautaa sellaiset hankkeet.

Valtio voisi kohentaa omaa ja kansalaistensa toimeentuloa omistamalla ja hallitsemalla tuotantolaitoksia. Mutta tällainen on nykyään erittäin epämuodikasta ja siksi sitä ei tehdä. Sen sijaan lainataan kapitalistien omistamilta rahoituslaitoksilta rahaa, jolla sitten ”lahjotaan” toisia kapitalisteja hyödyntämään ilmaista työvoimaa ja tekemään voittoa sillä tavalla.

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen syntynyt sukupolvi ei ehkä osaa kuvitella, että mikään muu olisi edes mahdollista. Miten voisikaan kuvitella kun valtamedia ei siitä hiiskahda?

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu