Muuttuuko maailma ja mihin suuntaan voi käydä ihmiskunnan tie?

Tänä vuonna koko niinsanottu länsimaailma on laitettu mullistukseen käyttämällä verukkeena suhteellisen vaaratonta – suurinpiirtein flunssa-aallon veroista – virusepidemiaa. Miksi? Tuo on se biljoonan taalarin kysymys.

Hysterian lietsominen

Koronaviruksesta tiedettiin kaikki oleellinen jo alkuvuodesta. Siitä huolimatta lietsottiin vallalle yleinen hysteria, jonka valtaan saatiin poliittiset päättäjätkin useimmissa maissa. Miksi se tehtiin? En oikein jaksa uskoa, että syynä olisi pelkästään sensaatiomedian voitonpyynti. Valtamediakin on joidenkin tahojen työkalu; ei se kirjoittele mitä sattuu. Se käyttää – lainatakseni YLE:n vastinetta Journalistisen Sanan Neuvostolle – ”toimituksellista harkintaa”. (https://yle.fi/uutiset/3-11573775)

Menikö ilmastonmuutoksesta poliittinen uskottavuus?

Omien muistikuvieni mukaan maailman poliittiset johtajat ovat pitäneet kansainvälisiä suurkokouksia ja antaneet juhlallisia julkilausumia sekä sopineet erinäisistä päästötavoitteista noin 30 vuoden ajan. Konkreettiset teot ovat kuitenkin jääneet puuttumaan ja tätä on sitten seuraavassa konferenssissa kompensoitu sopimalla vielä suuremmista päästöleikkauksista.

Noin vuoden 2005 paikkeilla käytännössä kaikki suomalaiset puolueet heittäytyivät kertaheitolla ilmastojuggernautin kyytiin ja julistivat ympäristöasiat tärkeimmäksi asiakseen. Poikkeuksena tietysti Vihreät, joille tuo oli ollut pääasia jo ennestään ja joka nyt menetti monopoliasemansa tuohon vaalitäkyyn.

Mutta, kuten sanottu, oleellista on se, että päästöt kasvavat vuodesta toiseen eivätkä poliitikot tee muuta kuin puhetta (joka sekin vapauttaa hiilidioksidia ja tänä vuonna jopa koronaviruksia ilmakehään). (Saksassa on jo suositeltu, ettei koulujen musiikkitunneilla laulettaisi, koska se lisää viruksen leviämistä. Kuka esittäisi, että eduskunnassa kiellettäisiin puhuminen samasta syystä?)

Noin 30 vuoden jälkeen yhä suurempi osa kansasta alkaa vähitellen suhtautua poliitikkojen ilmastotalkoisiin lähinnä olankohautuksella: kunhan puhuvat.

Mitä tilalle?

Poliitikkojen johtama ilmastoprojekti on siis alkanut kärsiä inflaatiota. Ihan viime vuosina apuun on tullut erinäistä kansalaisaktivismia, jonka näkyvimpänä keulakuvana on ollut Greta Thunberg – meidän aikamme Orléansin neitsyt. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Jeanne_d%E2%80%99Arc)

Tänä vuonna sitten tarjottiin koronavirusta ikäänkuin aikalisäksi. Peli pysäytetään vähäksi aikaa, jotta joukkueet voivat päivittää pelitaktiikkansa.

Yksi uusi varteenotettava joukkue on Elokapina eli Extinction Rebellion. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Elokapina

https://elokapina.fi/)

Mitä Elokapina tavoittelee ja miten?

Olen alustavasti vilkuillut Elokapinan nettisivuja. Sanoisin, että asiassa on kaksi mielenkiinnon kohdetta:

  1. Mitä Elokapina tavoittelee?
  2. Mitä keinoja Elokapina käyttää?

Toistaiseksi näyttää siltä, että Elokapina tavoittelee ilmastonmuutoksen pysäyttämistä tai rajoittamista. Tuo on siis se asia, jolla liike ”markkinoi” itseään.

Näkyvyyden saamiseksi asialleen Elokapina käyttää esimerkiksi mielenosoituksia ja niissä toteutettavaa kansalaistottelemattomuutta. Liike pyrkii pidättäytymään väkivallasta ja omaisuuden tuhoamisesta.

Ehkä mielenkiintoisin kohta Elokapinan sivustolla on kuitenkin kuvailu kansalaisfoorumista, joka olisi uudenlainen kansan keskuudesta arvalla valittu eduskunnan tapainen elin, joka käsittelee asioita ja antaa suosituksia ja julkilausumia. (https://elokapina.fi/citizens-assembly/) Nettisivulla tuo on laitettu valikon kohdan Järjestelmämuutos taakse.

Tässä kohtaa tulee luonnollisesti mieleen kysymys, onko tuo järjestelmämuutos pelkkä keino vai onko se kenties myös päämäärä? Se ei olisi välttämättä ollenkaan huono päämäärä. Olen ehdottanut vastaavanlaista (mutta paljon isommassa mittakaavassa) muutosta aiemmissa blogeissani (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/264340-eduskuntavaalit-muutettava-hallitusohjelmavaaleiksi/).

Jotkut blogistit ovat alkaneet jo kirjoittaa Elokapinan jälkipuinnista. Se on aivan liian aikaista. Juttu on hädintuskin vielä edes alkanut.

Vesa-Matti Saarakkala kirjoitti pari päivää sitten lukemisen arvoisen analyysin, jossa hän arvelee Elokapinan löytäneen samankaltaisen markkinaraon kuin Perussuomalaiset aikanaan (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tp83/populismi-saa-haastajan-lopulta-elokapinasta-tai-vastaavasta/).

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu