Nettikeskustelussa on jo laumasuoja saavutettu ja keskustelu on hiipumassa pois

Epidemiologiassa mitataan epidemian leviämistä uusiutumisluvulla (R0 ja Re), joka tarkoittaa sitä, kuinka monta uutta tartuntaa yksi tartunnan saanut keskimäärin levittää muiden joukkoon.

On helppo ymmärtää, että jos uusiutumisluku on alle 1, epidemia hiipuu. Jos tuo alhainen uusiutumisluku johtuu siitä, että moni on jo saavuttanut immuniteetin esimerkiksi tartunnan ja toipumisen kautta, puhutaan laumasuojasta.

Nettikeskustelu alkoi levitä kansan keskuudessa voimakkaasti noin 20 vuotta sitten ja oli vilkkaimmillaan noin 10 vuotta sitten. Sen jälkeen nettikeskustelu on ollut hiljenemään päin. Laumasuoja on ilmeisesti saavutettu. Been there, done that…

Mikä on aiheuttanut immuniteetin?

Voidaan todeta muutamia tekijöitä, jotka ovat myötävaikuttaneet nettikeskusteluepidemian hiipumiseen.

  1. Valtamedia on siirtynyt kampanjamoodiin. Uutisoidaan vain yhdestä asiasta kuukausikaupalla ja siitäkin asiasta vain yhdestä näkökulmasta. Ennen koronakampanjaa se oli ilmastonmuutoskampanja ja koronakampanjan jälkeen se tulee olemaan taas ilmastonmuutoskampanja. Ihmiset kyllästyvät keskustelemaan vain yhdestä aiheesta ja kun moni ei keksi muita keskustelunaiheita kuin niitä, joita valtamedia tarjoilee, on kyllästyminen hyvin pedattu.
  2. Virallisesta totuudesta poikkeamisesta rangaistaan aina vain herkemmin. Sen lisäksi, että keskustelu ohjataan vain yhteen aiheeseen, siitäkin aiheesta saa sanoa vain suurin piirtein sitä samaa mitä valtamedia on tarjonnut sanottavaksi. Virallisen totuuden tarkka kaiuttaminen ei ole kovin mielenkiintoista ja älykäs ihminen kyllästyy siihen nopeasti. Tästäkin syystä nettikeskustelu on hiipumaan päin.
  3. Somejättien harjoittama sosiaalinen etäännyttäminen. Somejätit käyttävät algoritmeja, joiden avulla kullekin somettajalle näytetään vain hänelle räätälöityä sisältöä. Tämä saa keskusteluissa aikaiseksi niinsanottua kuplautumista eli sitä, että keskusteluja käydään aina vain suuremmassa määrin samanmielisten kesken. Mitä vahvempaa on samanmielisyys, sitä vähemmän keskustelu on ajatustenvaihtoa; joka osapuolellahan on jo ennestään ne ajatukset, joita muilla osapuolilla on tarjottavana. Tuollainen keskustelu muistuttaa enemmänkin yhteistä uskontunnustusta kuin ajatustenvaihtoa. Niin hyvältä kuin sellainen voi ensialkuun tuntuakin, siihenkin kyllästyy pian.
  4. Poikkeavien mielipiteiden poistaminen näkyviltä. Yksittäiset liian poikkeaviksi koetut mielipiteet poistetaan näkyvistä ja sellaisten mielipiteiden esittäjiltä voidaan evätä kokonaan pääsy esittämään mitään mielipiteitä julkisuudessa. Sananvapaus on nykyään käytännössä sitä, että julkaisualustojen omistajat saavat vapaasti valita, millaiset mielipiteet pääsevät näkyviin. Koska julkaisualustojen omistus niin kuin muidenkin taloudellisten arvojen omistus keskittyy jatkuvasti harvempiin käsiin, ei ole yllättävää, että sallittujen mielipiteiden kirjo käy jatkuvasti kapeammaksi.
  5. Ammattisomettajien osuuden kasvu. Alati suurempi määrä tavallisiksi tallaajiksi naamioituneita palkkakirjoittajia on alkanut vallata alaa nettikeskusteluissa. He eivät ole vastaanottavaisia millekään aidolle ajatustenvaihdolle, koska heille maksetaan nimenomaan siitä, että he viestivät jonkin yhden idean puolesta jääräpäisesti ja vasta-argumenteille immuuneina. Tuollaisten kanssa keskustelemiseen kyllästyy ajanmittaan. Lopulta nettikeskusteluun jää jäljelle vain nuo maksetut kirjoittajat ja tällä tavalla nettikeskustelusta tulee samalla tavalla yksisuuntaista viestintää kuin televisiosta ja radiosta. Voit vain vastaanottaa, mutta et lähettää.

Mitä nettikeskustelun jälkeen?

Sanopa se. Onkohan edessä paluu vanhanaikaiseen kasvoista-kasvoihin –keskusteluun?

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu