Orjuus ja orjamentaliteetti ennen ja nyt

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen blogikirjoituksesta, joka perusti tutkimukselle siitä, ymmärtävätkö rikkaat köyhiä ja jossa (blogissa, ei tutkimuksessa) kysyttiin, että entäpä jos köyhät yrittäisivät ymmärtää rikkaita.

Entäpä jos orjat olisivat yrittäneet ymmärtää omistajiaan? Niinhän he ymmärsivätkin — ihan siihen asti, että orjuus lakkautettiin ja orjien piti ihan itse alkaa etsiä itselleen isäntä, joka maksaisi heidän työstään sellaista palkkaa, jolla voisi markkinoilla ostaa ne tarvikkeet (ruoka, vaatteet, asuminen jne.), joiden voimalla voisi mennä töihin vielä seuraavanakin päivänä.

Varmaankin orjuuden aikakaudella oli koko joukko ”vastuullisia” orjia, jotka ”ymmärsivät”, että eihän kukaan orjien toimeentuloa kustantaisi, jos ei olisi orjaisäntiä.

Mutta sitten jotkut radikaalit menivät muuttamaan yhteiskunnan pelisääntöjä niin, että orjuudesta tuli laitonta ja siirryttiiin nykyisenkaltaiseen palkkaorjuuteen, jossa orjien pitää etsiä itse isäntänsä.

Ja nykyään sama orjamentaliteetti näkyy siinä, että palkkatyöläiset eli palkkaorjat yrittävät pitää huolta orjaisäntänsä eli työnantajansa edusta esimerkiksi kilpailemalla muiden maiden palkkaorjia vastaan siinä, kuka myy itseään halvimmalla ja kauhistelemalla sitä, kuinka korkeita ovat palkkaKUSTANNUKSET omassa maassamme. Jokainen selväjärkinen ymmärtää, että palkat eivät ole kustannuksia palkkaorjille, vaan pelkästään heidän isännilleen, mutta tästähän ei valtamedia sano sanaakaan ja tavallisen rahvaan maailmankuva tulee suoraan valtamediasta.

Tästäkin aiheesta olen menneinä vuosina kirjoittanut lukemattomia (sic!) blogeja, mutta eihän niitä kukaan muista tai ei ainakaan toista. Tavallinen rahvas kaiuttaa sosiaalisessa mediassa vain sitä mitä valtamedia tarjoilee kaiutettavaksi. Ja  kun taistelu yhteiskunnallisesta vallasta on ennenkaikkea taistelua ihmisten mielistä, taistelun voittaa (niinsanotun ”vapaan” ”demokraattisen” yhteiskunnan, jossa vallitsee ”sananvapaus”) puitteissa se taho, joka omistaa tiedotusvälineet.

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu