Paransiko koronavirustartunta syövän?
Navarran yliopiston mikrobiologian katedraatikko Ignacio López-Goñi kertoo blogissaan mielenkiintoisesta tapauksesta, jossa 61-vuotiaalla miehellä oli III-vaiheeseen ehtinyt Hodkinin tauti (imusolmukesyöpä). Pian diagnoosin antamisen jälkeen hän joutui sairaalaan hengitysvaikeuksien takia ja hänellä todettiin koronaviruksen aiheuttama keuhkokuume. Yhdentoista päivän jälkeen hänet lähetettiin sairaalasta kotiin toipumaan. Hänelle ei annettu sen paremmin kortikosteroideja kuin immunokemoterapiaakaan.
Neljä kuukautta myöhemmin havaittiin, että imusolmukkeiden tulehdus oli vähentynyt ja tarkempi tutkimus osoitti syövän parantuneen. Hypoteesina on että koronavirusinfektio sai aikaiseksi elimistön immunipuolustuksen reaktion, joka suuntautui syöpäkasvainta vastaan. Koronavirustartunta olisi siis epäsuorasti parantanut syövän.
Ei mikään uusi asia
1800-luvun loppupuolella newyorkilainen lääkäri William B. Coley kehitti syöpähoidon, jossa käytettiin bakteereita, joita kutsuttiin Coleyn myrkyksi.
Coley oli huomannut, että syöpäpotilailla, joilla on lisäksi jokin infektio, oli parempi hoitovaste kuin potilailla, joilla ei ollut infektiota. Coley ajatteli, että infektio stimuloi immuunipuolustusjärjestelmää taistelemaan syöpää vastaan ja siksi hän kehitti bakteerikoktailin, jossa oli Streptococcus pyogenesta ja Serratia marsescenia ja tätä koktailia hän ruiskutti suoraan syöpäkasvaimeen. Vuosien ajan Yhdysvalloissa hoidettiin joitakin parantumattomina pidettyjä syöpiä bakteereilla ja monessa tapauksessa menestyksekkäästi.
Hoitoa kohtaan esitetty kritiikki ja ennenkaikkea uusien hoitomuotojen kuten kemo- ja radioterapian kehittäminen saivat kuitenkin Coleyn myrkyt vaipumaan pikku hiljaa unholaan. Nykyään on kuitenkin kokeellisesti osoitettu, että Coleyn hoidon perusperiaate oli oikea ja että jotkin syövät ovat herkkiä immuunipuolustuksen stimuloinnille.
Viime vuosikymmeninä on käytetty Calmette-Guerinin basillia (BCG) hoitona virtsarakon syöpää vastaan. BCG saa aikaiseksi immuunipuolustusreaktion, joka tuhoaa virtsarakon seinämän syöpäsolut, ainakin syövän ollessa alkuvaiheissaan.
López-Goñi antaa myös linkin British Journal of Haematologyn sivulle, jossa tapaus on alunperin raportoitu.
—
Lue myös pari aiempaa blogitekstiäni, joissa kerrotaan, miten vanhat toimivat hoidot painuvat unholaan kun uutta ja jännää teknologiaa keksitään tilalle:
Pidä huolta terveydestäsi. Jos nykymeno jatkuu, niin julkisella sektorilla ei ole siihen varaa eikä aikaa enää muutaman vuoden päästä.
Eikö myös D-vitamiinin hetkellistä yliannostusta käytetä hoitona.
(10000mikrogramma parin vuorokauden ajan) => ihmeitä?
https://www.itsehoitoapteekki.fi/artikkelit/vitamiinit-ja-hivenaineet/uusi-vaitos-osoittaa—d-vitamiinin-puutos-on-isompi-riski-kuin-liikasaanti/
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa voi olla jotain perää, sillä joillain koronaan sairastuneilla putoilevat huonot hampaat, yms.
Jos elimissä on jotain vikaa, niin korona tekee tuhoa myös viallisissa kudoksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suun terveys on yhteydessä moniin ongelmiin. Suomessa se erityisen hyvin on tiedostettu – onneksi!
Tuo näkyy mm. siinä, että moniin leikkauksiin (mm. tekonivel) päästäkseen on oltava hammaslääkärin todistus siitä, että suu on terve.
– niin… pitää kysyä, entä jos on vaikka paradontiititin alkua?
Ilmoita asiaton viesti
Erilaisia solumyrkkyjä käytetään yleisesti syövän hoidossa ja on täysin mahdollista, että koronavirus voi joissain tapauksissa toimia sellaisena.
Muuten, jos tuo mies olisi kuollut muutaman kuukauden kuluessa kotiin pääsystään, niin diagnosina tuskin olisi ollut se syöpä, vaan koronavirus.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen että toivot Janne, että niin ei oikeasti käynyt.
Jos korona parantaisi syövät, koronaviruksesta haluttaisiin entistä kovimmin toimin eroon, koska syövät ovat myös tulevaisuuden miljardibisnestä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, virukset voivat olla hyvinkin hyödyllisiä.
Uudessa DW-dokumentissa When antibiotics are outsmarted kerrotaan bakteerien tappajaviruksista, phageista, joita käytetään antibioottiresistiivien bakteeritautien hoidoissa.
Dokkarin kuvauksesta:
”Infectious disease specialist Dr. Patrick Soentjens was able to convince Belgium’s health ministry to allow the use of ”phages” to treat stubborn antimicrobial resistant pathogens. Phages are special viruses that kill bacteria. Dr. Soentjens is certain that this well-known, but largely forgotten option could save many lives. Belgium has become the first western European country where phages have been officially recognized as a legitimate medical treatment.”
Hoito keksittiin jo 1915, mutta on jäänyt pitkälti unohduksiin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Phage_therapy
Suomeksi Wikipediasivua ei ole, mutta mm. ruotsiksi laaja.
Ilmoita asiaton viesti