Pari käppyrää koronasta ja niihin perustuva ennuste

Tässä kirjoituksessa on puhe koko maailman koronaluvuista. Luvut ovat peräisin sivustolta https://www.worldometers.info/coronavirus/worldwide-graphs/

Parantuneiden osuus kaikista tartunnoista

Epidemian edetessä parantuneiden osuus kaikista tartunnoista kasvaa. Tämä on helppo ymmärtää kun ajattelee, että ensin saadaan tartunta ja sitten vasta parannutaan – ellei sitten kuolla. Mutta onneksi vain aniharva kuolee.

Niinpä parantuneiden osuus tartunnoista kertoo siitä, missä vaiheessa epidemiaa ollaan menossa. Kun epidemia on ohi, parantuneiden osuus kaikista tartunnoista on arvatenkin noin 99,98% (tosin huomattava osa näistä jää rekisteröimättä, ellei koko väestöä testata).

Huhtikuun alussa parantuneiden osuus oli 20,6% ja toukokuun 10. päivä se oli jo 35,7%.

 

Kuolleiden osuus koko väestöstä

Maailman väestöksi on tässä oletettu 7,8 miljardia. Huhtikuun alkuun mennessä koronavirukseen oli kuollut 0,006 promillea maailman väestöstä. Toukokuun 10. päivään mennessä koronavirukseen oli kuollut 0,036 promillea maailman väestöstä.

Paljonko on 0,036 promillea? Se on noin 1/28 promillea. Sen suuruudesta saa havainnollisen kuvan kun ottaa esille metrin mittanauhan, valitsee siitä yhden millimetrin ja jakaa sen 28 osaan. Yksi tuollainen 1/28 millimetriä suhteessa koko metriin on 0,036 promillea. Toistaiseksi vielä 999,964 promillea maailman väestöstä ei ole kuollut koronavirukseen ja suhteellisesti puhuen ei heistä (eli meistä) siihen juuri kukaan tulekaan kuolemaan.

 

 

Ennustuksia

Jos katsotaan ensimmäistä käyrää eli parantuneiden osuutta kaikista tapauksista, niin huomataan, että se kasvaa paljain silmin katsottuna vähintäänkin lineaarisesti. Tasaisen vauhdin taulukon mukaan noin lokakuun paikkeilla alettaisiin olla lähellä 100 prosenttia eli epidemia olisi ohi.

Jos sitten katsotaan jälkimmäistä käyrää eli kuolleiden määrää suhteessa koko väestöön, niin se näyttäisi paljaalla silmällä katsottuna nousevan melkein lineaarisesti, ehkä hiukan hidastuen. Tasaisen vauhdin taulukon mukaan tuo käyrä ehtisi lokakuulle mennessä nousta noin 0,16 promilleen.

Eli jos ollaan hiukan pessimistisiä, niin sanotaan, että 0,2 promillea väestöstä kuolee ja syksyllä homma alkaisi olla tältä erää ohi.

Mutta tietysti tätä sekoittaa se, että kyseessä on maailmanlaajuiset numerot. Epidemia ei varsinaisesti pysähdy, vaan se vain siirtyy pohjoiselta pallonpuoliskolta eteläiselle ja sitten taas takaisin. Syksyllä alkaakin siis jo toinen kierros…

Mutta näilläkin numeroilla on selvää, että ei koronavirus ole juurikaan tavallista flunssavirusta pahempi tappaja. Jostain syystä siitä vain on lietsottu hirvittävä hysteria.

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu