Pienikin poikkeaminen Puolueen linjasta tuo otsaasi QAnon-leiman

Mikä ihmeen Puolue?

Yhteiskuntamme kehitys kapitalistisen realismin kehitysuralla on tullut siihen pisteeseen, että voimme alkaa puhua Puolueesta ja sen linjasta, joka tunnetaan myös nimellä virallinen totuus.

Niiden puolueiden kesken, jotka valtamediassa edes mainitaan, ei ole mainittavia näkemyseroja. Onko ihme, että yhä useammalle on alkanut tulla turhautunut olo ja epäilys siitä, että äänestämällä ei voi vaikuttaa? Ei voikaan.

Katsopa vain, mitkä puolueet ovat esimerkiksi Suomessa muodostaneet hallituksen viimeisten parin- kolmenkymmenen vuoden aikana ja miten maassa toteutetun politiikan linja on muuttunut. Kaikki puolueet ovat olleet hallituksessa ja poliittisessa linjassa ei ole ollut havaittavissa oleellisia muutoksia. Sama linja jatkuu riippumatta siitä, mitkä puolueet muodostavat hallituksen.

Näistä syistä voidaan alkaa puhua Puolueesta ikäänkuin Suomessa olisi vain yksi puolue.

Mihin QAnonia tarvitaan?

Ylläkuvaillun kehityksen ansiosta alati useampi ihminen on alkanut tuntea, että hyväksyttyjen mielipiteiden kirjo on kaventunut liian kapeaksi. Tuo tunne on monissa Euroopan maissa alkanut vähitellen kanavoitua erinäisten protestipuolueiden kannatukseksi.

Siksi on syntynyt tarve palauttaa eksyneet lampaat takaisin laumaan. Se tehdään lempeästi leimaamalla toisinajattelijat salaliittohörhöiksi. Ensi alkuun leimataan vain kaikkein hullumaisimpiin asioihin uskovat, mutta melko nopeasti vyöryttäminen etenee kohti aina vain arkipäiväisempien ja rationaalisempien näkemysten leimaamista, jos ne vain vähänkin poikkeavat Puolueen linjasta.

Salaliittoleiman pohjatyöt

Jotta saataisiin vakiinnutettua kunnon ihmisten usko siihen, että salaliittohörhöt todellakin ovat hörhöjä, pitää ensin levittää aivan uskomattomia tarinoita. Esimerkiksi sellaista, että maailmaa hallitsee muutama kourallinen ulkoavaruudesta tulleita liskoja, jotka pystyvät ottamaan itselleen ihmisen hahmon jollain visuaalisella taikatempulla ja että nuo liskot syövät lapsia aamupalaksi sen lisäksi että hallitsevat maailmaa.

Tuon tasoisilla tarinoilla saadaan kaikki täysjärkiset vakuuttuneiksi siitä, että kyseessä on todellakin pelkkä hörhöily.

Sitten alkaa hivuttaminen ja lopulta vyörytys

Kun on vuosia jatkuneella sitkeällä ja huolellisella työllä saatu levitettyä riittävän monta riittävän järjetöntä salaliittoteoriaa riittävän laajalle, on aika luoda brändi tuolle hörhöilylle. QAnon. Hörhöilyn kaikki jo tuntevat ja nyt tehdään tunnetuksi, että sitä kutsutaan nimellä QAnon.

Seuraavaksi ujutetaan QAnoniin ei ihan niin hörhöjä juttuja ja pidetään samalla vahvasti kiinni siitä hörhöleimasta, joka ensin niin huolellisesti luotiin.

Sitä mukaa kun juttuvalikoima kasvaa ja sen uskottavuuskirjo – jos sitä arvioitaisiin tuorein silmin ilman jo vakiintunutta hörhöleimaa – laajenee. Lopulta voidaan hörhöbrändiin kaataa melko surutta kaikki vähänkin virallisesta totuudesta poikkeavat näkemykset jo vakiinnutetun hörhöleiman alle. Näin ollaan tultu siihen pisteeseen, että erinäisiä näkemyksiä voidaan leimata suoralta kädeltä hörhöilyksi käsittelemättä ollenkaan noiden näkemysten sisältöä. Uudet näkemykset perivät hörhöleiman vanhoilta näkemyksiltä automaattisesti, kunhan vain niihin uusiin näkemyksiin lyödään sama QAnon-leima, joka jo on niillä vanhoilla näkemyksillä.

YLE valistaa

YLE julkaisi eilen artikkelin QAnonista ja se on paljastava. Tämä blogikirjoitukseni on pitkälti sen inspiroima. Suosittelen lukemaan artikkelin.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/10/25/helsinkilainen-joogaharrastaja-kertoo-miten-joutui-qanonin-pauloihin

Oppimisen ylistyksestä kritiikittömään uskoon

Vielä muutama vuosikymmen sitten YLE:n ohjelmissa laulettiin Bertolt Brechtin runoa Oppimisen ylistys, jossa sanottiin muun muassa, että älä usko kuulopuheisiin, ota selvää sekä Tarkista lasku, sinun täytyy se maksaa. Laske sormesi joka erälle ja kysy: Miksi tämä on näin?

No, nyt puhaltavat tuulet vastakkaisesta suunnasta. YLE:n artikkelin mukaan yksi QAnonin tunnusmerkki on se, että ihmisiä kehotetaan tekemään omaa tutkimusta. Tämä esitetään vaarallisena ideana. Ilmeisesti kunnon ihmisten pitäisi jättää asioiden tutkiminen asiantuntijoiden yksinoikeudeksi ja uskoa sitten mukisematta kaikki mitä he kertovat.

Tuollainen oli vallitsevana mentaliteettina 1800-luvulle asti, jolloin työväenliikkeessä alettiin ottaa se kanta, että työläisten itsensä on otettava haltuunsa myös tiede eikä jätettävä sitä pienen asiantuntijajoukon yksinoikeudeksi. Nykyään on sitten suuntaus taas takaisin aikaan ennen tuota.

Esimerkkejä

Laitan alle muutaman esimerkin. Jotkut niistä ovat hieman kärjistettyjä, mutta esitän ne näin, koska tällä kertaa haluan painottaa sitä, että silläkin on suuri merkitys, millainen vaikutelma asioista syntyy, eikä pelkästään sillä, miten ne tarkkaan ottaen ovat. Varsinkin yhteiskunnallisista asioista puhuttaessa – asioista, joista päätetään niinsanotusti demokraattisesti – on erittäin tärkeää, millainen vaikutelma niistä syntyy, koska useimmat ihmiset muodostavat kantansa saamiensa vaikutelmien kautta eikä sen kautta, miten asiat oikeasti ovat. Taitavan propagandan tärkein tunnusmerkki on se, että osataan totta puhumalla luoda harhaanjohtava vaikutelma.

Uskotko, että rokotteista voi olla joillekuille vakavaa terveyshaittaa? Saat otsaasi QAnon-leiman

Kunnon ihmiset uskovat, että rokotteet ovat täysin vaarattomia ja turvallisia kaikille.

Etkö ole täysin vakuuttunut, että ilmastonmuutos johtuu ihmisen toimien kautta ilmakehään päätyneestä hiilidioksidista? Saat otsaasi QAnon-leiman

Kunnon ihmiset uskovat mukisematta siihen, mitä valtamedia ilmastonmuutoksesta sanoo. Kuu, aurinko, tähdet… pikkutekijöitä ihmiseen verrattuna! (Reunahuomautuksena tulee mieleen BRIO:n leikkikalumainos 1980-luvulta, jossa sanottiin että Pikku ihmisen ilo osata!)

Tunnetko positiivista kiinnostusta vaihtoehtoisia hoitomuotoja kohtaan? Saat otsaasi QAnon-leiman

Kunnon ihmiset uskovat, että se, mitä ei ole todeksi todistettu, on valhetta. Koululääketiede on kaikkitietävä. Mitä se ei tiedä, sitä ei ole olemassa.

Harrastatko joogaa? Katso peiliin ja kysy itseltäsi vakavasti, oletko QAnon-hörhö

Tämä varsin oudolta kuulostava esimerkki tulee mainitusta YLE:n artikkelista. Jostain minulle käsittämättömästä syystä artikkelissa tunnettiin tarvetta kertoa, että QAnon-hörhöily leviää erittäin voimakkaasti joogaa harrastavissa piireissä. Ihmettelen, mitähän tuolla pedataan.

Pidätkö viranomaisten toimia ja valtamedian väitteitä koronakriisin yhteydessä ylimitoitettuna pelon lietsontana ja yhteiskuntaa vahingoittavina? Saat otsaasi QAnon-leiman

Kunnon ihmiset ovat sitä mieltä, että koulujen, ravintoloiden, elokuvateatterien ja muiden suurten yleisötilaisuuksien sulkeminen sekä matkustusrajoitukset ovat välttämättömiä ja että kasvomaskin käyttö on hyödyllistä ja pitäisi mieluiten olla pakollista; että koronavirus on vähintään Espanjantautiin ellei peräti Mustaan surmaan rinnastettava KULKUTAUTI! Jne. Kunnon ihmiset ovat myös sitä mieltä, että rahat tai henki. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

”Me” ja ”He”

YLE:n artikkeli on aivan oikeassa siinä, että QAnon on erittäin taitavaa propagandaa ja perustuu viholliskuvien rakenteluun. Sellaisesta on tuloksena jaottelu ”meihin” ja ”heihin”. Kuten artikkelissa sanotaan, sitä ei tiedetä, ketkä ovat QAnonin taustalla. Siksipä minulle ainakin herää kysymys, ovatko ne taustavoimat ”meitä” vai ”heitä”? No, blogitekstini otsikossa annoin jo vihjeen siitä, mitä tahoa QAnon minun nähdäkseni palvelee.

P.S. Edelleenkään en ole lukenut yhtään QAnonin kannanottoa suoraan, koska ne eivät minua kiinnosta. Sen sijaan minua kiinnostaa valtavasti se, miten Puolue suhtautuu QAnoniin. Tulee taas kerran mieleen Leninin tokaisu, jonka mukaan paras tapa kontrolloida oppositiota on johtaa sitä.

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Olen lopettanut kirjoitusteni julkaisemisen Uuden Suomen Puheenvuorossa helmikuussa 2021. Tätä uudemmat kirjoitukseni julkaisen sivustoilla, joilla sallitaan koronaviruspandemian ja siihen liittyvien ilmiöiden kriittinen tarkastelu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu