Poliisi tutkii Attendon hoivakodin koronakuolemia taloudellisen hyödyn tavoitteluun liittyvinä kuolemantuottamuksina

Voisiko olla, että yhteiskunnalle kuuluvien toimien ulkoistamisen ja niillä muka saavutettavien ”säästöjen” hinta alkaa vihdoinkin paljastua?

Jokainen järkevä ihminen on ymmärtänyt aina, että ulkoistamisella saavutettavilla ”säästöillä” on hintansa. Lähes poikkeuksetta hintana on se, että osa työntekijöistä menettää työpaikkansa ja yhteiskunnalle lankeavat työttömyyden kasvusta johtuvat kustannukset. Mutta se ei ole ainoa hinta. Tavallisesti laatu heikkenee, koska samaa työmäärää yritetään tehdä pienemmällä henkilöstömäärällä.

Viime keväänä saavutettiin sitten uusi virstanpylväs tässä uudessa uljaassa ulkoistusmaailmassa, kun kymmenet vanhukset kuolivat koronavirukseen hoivakodeissa, jotka oli jätetty voittoa tavoittelevan yksityisen yrityksen hoidettaviksi.

Nyt vihdoin poliisi on alkanut tutkia tapauksia taloudellisen hyödyn tavoitteluun liittyvinä kuolemantuottamuksina. Iloinen yllätys, että asiaan otetaan sen ansaitseman vakavuuden mukainen näkökulma.

Konkreettisesti tutkinnan kohteena on Kiuruveden hoivakoti. Hoivakoti oli ikäihmisille ympärivuorokautista hoitoa tarjoava, hoivayhtiö Attendon ylläpitämä 30-paikkainen laitos. Keväällä 12 vanhusta kuoli koronavirukseen kyseisessä hoivakodissa.

Aamulehti kirjoittaa muun muassa, että

”Itä-Suomen poliisilaitoksen talousrikosyksikkö tutkii Attendon hoivakodin koronakuolemia muun muassa kuolemantuottamuksina. Poliisin mukaan asiassa on pohjimmiltaan kyse taloudellisen hyödyn tavoitteluun liittyvistä rikosepäilyistä.”

Attendon toimitusjohtaja esittää ymmärtämätöntä ja sanoo, että

”– Meillä ei ole tiedossa seikkoja, joiden perusteella Attendo olisi voinut saada taloudellista hyötyä Kiuruveden tapahtumiin liittyen.”

Ihanko totta? Eikö Attendo ole yrittänyt tehdä voittoa leikkaamalla kustannuksia – esimerkiksi henkilökunnan määrää – mahdollisimman paljon? Jokaisen pitäisi ymmärtää, että mitä pienemmillä turvamarginaaleilla pelataan, sitä suurempi todennäköisyys, että jotain menee pieleen. Ja turvamarginaalit kavennetaan minimiin juuri sen takia, että sillä tavalla saadaan pienennettyä kustannuksia ja kasvatettua voittoja. Sehän on yksityisen liikeyrityksen tarkoitus. Mahdollinen potilaista huolehtiminen on pelkkä sivutuote. Voitto sijoitetulle pääomalle on se varsinainen tuote.

Poliisi tuntuu tuon ymmärtävän:

”– Mikäli yritystoiminnassa eli tässä tapauksessa asumispalveluyksikön liiketoiminnassa tavoitellaan taloudellista hyötyä, se voi äärimmillään johtaa hoidollisiin tai muihin laiminlyönteihin, jotka voivat taas johtaa ihmisten sairastumiseen tai kuolemaan, sanoo tutkinnanjohtaja Minna Koistinen Itä-Suomen poliisilaitokselta Lännen Medialle.”

Kunpa poliittiset päättäjätkin alkaisivat tuon vähitellen ymmärtää!

+10
Käyttäjäkuva

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Olen lopettanut kirjoitusteni julkaisemisen Uuden Suomen Puheenvuorossa helmikuussa 2021. Tätä uudemmat kirjoitukseni julkaisen sivustoilla, joilla sallitaan koronaviruspandemian ja siihen liittyvien ilmiöiden kriittinen tarkastelu.

https://tokentube.net/channel/2192888185/JanneKejo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu