Poliisilleko oikeus tarpeettoman ja mielivaltaisen väkivallan käyttöön sääntöjen rikkojia kohtaan: ”Make my day, punk”?

Poliisilla on lain mukaan oikeus käyttää välttämättömiä voimakeinoja – ja vain välttämättömiä voimakeinoja – ongelmatilanteiden laukaisemiseen. Tottakai poliisilla pitää olla oikeus käyttää tarvittavia voimakeinojakin, jos muu ei auta, jotta poliisi voisi tehdä tehtävänsä järjestyksen säilyttäjänä.

Mutta poliisilla ei ole oikeutta käyttää tarpeettomia voimakeinoja. Poliisin on pitäydyttävä mahdollisimman vähässä väkivallan käytössä. Tämä tuntuu hiertävän joitakin kommentaattoreita, jotka tuntuvat olevan sitä mieltä, että jos joku ei tottele poliisia, poliisilla pitäisi olla oikeus reagoida mielivaltaisesti ilman mitään pidäkkeitä tai rajoja.

On yllättävää ja huolestuttavaa, että Suomessa edelleen kytee pinnan alla tuollaista tukahdutettua aggressiota. Ihanko oikeasti toivotaan, että poliisi alkaisi Suomessakin käsitellä mielenosoittajia samalla tavalla kuin esimerkiksi Hong Kongissa tai Venäjällä – niin kuin kotoinen valtamediamme on noista uutisoinut? Enpä olisi uskonut.

Se, että poliisin oikeutta voimakeinojen käyttöön rajoitetaan lailla, ei tarkoita rikollisten hyysäämistä, vaan se tarkoittaa sivistyneen yhteiskunnan puolustamista. Sivistyneessä yhteiskunnassa vältetään tarpeetonta väkivaltaa – varsinkin yhteiskunnan virallisen järjestyksenpidon taholta – ja käytetään vain pienintä väkivaltaa, jolla järjestys voidaan ylläpitää.

Vielä kerran ihmettelen sitä, missä määrin Suomessa tunnutaan ihannoitavan tarpeetonta väkivaltaa. No, todellisuudessa nuo väkivallan ihailijat taitavat olla vähemmistönä – huomioonottaen, että laki ei anna heidän toivomalleen väkivallalle oikeutusta.

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu